Testul ideal pentru pacientii alergici

Primavara este motiv de bucurie pentru foarte multi oameni, insa nu si pentru cei care sufera de alergii sezoniere.

Reactiile alergice sunt reactii imediate de hipersensibilitate de tip I si sunt mediate de anticorpi apartinand clasei de imunoglobuline IgE. Dupa expunerea la alergenii specifici, eliberarea histaminei mediata de IgE si a altor mediatori din celulele mastocitare si bazofile, apar manifestari clinice precum: astmul, rinoconjunctivita alergica, eczema atopica si simptome gastro-intestinale. Prin urmare, un model detaliat de sensibilizare a alergenilor specifici ajuta la evaluarea pacientilor alergici. In oferta de analize medicale a Laboratoarele SANADOR a fost introdus recent testul Alllergy Explorer (Alex), un test cantitativ de diagnostic in vitro pentru masurarea alergenilor IgaE specifici (sIgE) si un test semi-cantitativ de diagnostic in vitro pentru masurarea IgE total (tIgE), in ser uman sau plasma, test ce poate fi solicitat de toti cei care sufera sau au un profil alergic (atopic).

Ce este testul Allergy Explorer (Alex)

Testul Alex este un imunotest in faza solida. Extractele de alergeni sau alergenii moleculari, care sunt cuplati la nanoparticule, sunt depusi in mod sistematic pe o faza solida care formeaza o matrice macroscopica. Mai intai, alergenii legati de particule reactioneaza cu IgE specific, prezent in proba pacientului. Procedura continua prin adaugarea unui anticorp de detectie anti-uman IgE marcat cu enzima care formeaza un complex cu IgE specific de legare a particulelor.

 Se adauga un substrat, care va fi transformat intr-un precipitat colorat, insolubil, ce se va lega de enzima, la randul ei legata de anticorp. In final, reactia enzima-substrat este oprita prin adaugarea unui reactiv de blocare. Cantitatea de precipitat este proportionala cu concentratia de IgE specifica in proba pacientului.

Testul Allergy Explorer (Alex) dispune de doua intervale de masurare: o metoda cantitativa pentru detectia IgE specifice si metoda semi-cantitativa pentru IgE total. Anticorpii  IgE specifici alergenului sunt exprimati ca unitati de raspuns IgE (kUA / L), rezultatele IgE totale fiind kUA / L.

 Ce alergii depisteaza testul Alex

Alergiile cu care se confrunta oamenii in general sunt: polen, puf, alimente (oua, lapte, fructe, legume, cereale integrale, condimente etc). In anumite zone de aplicare (de exemplu, alergii alimentare), anticorpii IgE circulanti pot ramane nedetectabili, desi poate sa apara o manifestare clinica a alergiilor alimentare impotriva unui anumit alergen, deoarece acesti anticorpi pot fi specifici alergenilor modificati in timpul procesarii industriale, preparare sau digestie si, prin urmare, nu exista in alimentele originale pentru care pacientul este testat.

Testul permite identificarea grupelor de alergeni si incadrarea acestora in clase de sensibilizare, precum si identificarea proteinelor implicate in aparitia cross-reactions.

Toate aceste reactii alergice pot fi depistate cu testul ALEX-MADx (IgE specific profil extins cu 282 alergeni), care este disponibil in Laboratoarele de analize medicale SANADOR.

 Lista alergenelor testate prin aceasta tehnica poate fi vazuta aici.

Testul Allergy Explorer (Alex) este unul revolutionar, deosebit de util medicilor specialisti alergologi in diagnosticarea si tratarea pacientilor cu profil alergic.

Pentru informatii suplimentare, va rugam apelati Call Center SANADOR: (021)9699 (disponibil 24/24H)