Indicele vitezei de procesare
Este alcătuit din subteste care măsoară viteza de procesare mentală și grafo-motrică. Viteza de procesare reprezintă viteza cu care informația este procesată la nivel cerebral și este legată strâns de capacitatea mentală, performanța la citire, raționamentul în funcție de conservarea resurselor cognitive și de eficiența cu care se utilizează memoria de lucru pentru sarcini flexibile de ordin superior. Viteza de procesare este foarte importantă deoarece este direct legată de dezvoltarea neurologică iar în cazul unor tulburări neurologice este afectată (tumori cerebrale, ADHD, leziuni traumatice, hidrocefalie etc). Odată cu trecerea de la o vârstă la alta se poate observa o îmbunătățire în viteza de procesare a copilului, odată cu creșterea mielinizării.
Subtestul Codare îi solicită copilului să urmărească o grilă de simboluri într-un timp dat și să copieze într-o grilă separată simbolurile corespunzătoare. Măsoară memoria de scurtă durată, abilitatea de a învăța, percepția vizuală, coordonarea vizuo-motorie, abilitatea de a scana vizual, flexibilitatea cognitivă, atenția, motivația, procesarea vizuală și secvențială. La nivel comportamental, psihologul notează insecuritatea, funcționarea memoriei vizuale, focusarea oculară, dificultățile la nivelul conceptelor de număr, impulsivitatea, abilitățile de planificare, anxietatea, oboseala, plictiseala, inatenția, obsesivitatea, atenția la detalii, perfecționismul.
Subtestul Căutare de simboluri implică memoria vizuală de lungă durată, coordonarea vizuo-motorie, flexibilitatea cognitivă, discriminarea vizuală, concentrarea, înțelegerea verbală, organizarea perceptuală, planificarea și învățarea. La nivel comportamental și observațional, psihologul notează simptome precum tremorul, presiunea folosită pentru utilizarea creionului, anxietatea, focalizarea atenției, obsesivitatea, impulsivitatea, volumul memoriei vizuale, plictiseala, oboseala.
Subtestul Barare măsoară viteza de procesare, atenția selectivă vizuală, vigilența, omisiunile vizuale. La nivel comportamental și observațional, psihologul notează simptome precum tremorul, presiunea cu care folosește creionul, anxietatea, imaturitatea, atenția și concentrarea, oboseala, consistența răspunsurilor, modul în care tolerează impunerea regulilor, impulsivitatea, efectul distractorilor asupra performanței.
În plus față de subteste și scorurile compozite oferite de indici, mai este posibilă calcularea unor scoruri adiționale procesuale, care oferă informații detaliate despre performanța copilului. WISC este folosit nu doar ca un test de inteligență, ci ca un instrument clinic folosit pentru a examina achizițiile, memoria, comportamentul adaptiv, inteligența emoțională și supradotarea.