Scorul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm), este un test recoltat din sangele venos care poate identifica corect femeile cu risc de cancer ovarian. In Romania, incidenta cancerului ovarian este de 4% in randul cancerelor la femei, statisticile aratand ca ocupa locul 5 in categoria cancerelor feminine. Cu alte cuvinte sunt raportate 9,4 cazuri la 100.000 locuitori. Majoritatea deceselor din cauza cancerului ovarian se datoreaza diagnosticarii tardive a acestei afectiuni, intrucat 70-75% din cazuri tumorile se depisteaza intr-un stadiu avansat, cel mai adesea in urma unei interventii chirurgicale.

Exista mai multi factori care contribuie la diagnosticul in stadiu avansat al cancerului ovarian. In primul rand lipsa simptomelor alarmante sau agresive care sa indemne pacienta sa mearga la medic. Manifestarile sunt comune cu alte afectiuni lipsite de gravitate: durere sau presiune pelvina, indigestie persistenta si balonare, mictiuni imperioase. Simptomatologia atat de generala poate induce in eroare chiar si medicul. La aceasta se adauga si faptul ca nu exista o investigatie care sa aiba o acuratete mare in a distinge tumorile pelvine cu exceptia ecografiei transvaginale efectuate cu regularitate.

Pentru cresterea specificitatii in estimarea riscului de cancer ovarian a fost dezvoltat in 2011 algoritmul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm). ROMA este un test de ser care deriva dintr-un scor numeric format din rezultatele CA-125 (biomarkerul pentru cancerul ovarian) si testele de sange HE4(Proteina epididimala umana 4), ecografie transvaginala, precum si statusul pre sau post menopauza.

Scorul ROMA se adreseaza femeilor de peste 18 ani care au o formatiune ovariana sau ori de cate ori medicul ginecolog are o suspiciune legata de o afectiune ovariana, descoperita in urma unei ecografii transvaginale.

SANADOR