Osteodensitometria depisteaza osteoporoza

Milioane de femei din intreaga lume, dar si barbati, sufera de osteoporoza. Pentru a nu te alatura si tu lor si pentru a preveni aparitia acestei boli, e bine sa-ti faci testul de osteodensitometrie! Iata in ce consta acesta!

Osteoporoza este definita ca o boala sistemica ce afecteaza osul si este  caracterizata de deteriorarea arhitecturii osului care are drept consecinta cresterea fragilitatii osoase si cresterea riscului de fractura.

Osteoporoza este o boala care daca nu este diagnosticata la timp duce la scaderea masei osoase si ulterior la fracturi. Poate afecta persoanele la aproape orice varsta, insa, cel mai frecvent apare in randul celor de peste 50 de ani, atat barbati, cat si femei. In cazul femeilor, adesea poate aparea dupa intrarea la menopauza. Pentru a depista osteoporoza cel mai sigur este sa-ti faci testul de osteodensitometrie.

Osteodensitometria masoara densitatea osoasa

Osteodensitometria sau scanarea DEXA (Dual-Enery X-Ray Absorptiometry) este o investigatie care are drept scop masurarea densitatii minerale osoase. Este cea mai precisa metoda de diagnostic a osteoporozei si de estimare a riscului de fracturi osoase. Cel mai modern procedeu, folosit si in Romania, este cel al osteodensitometriei DEXA. Scanarea DEXA utilizeaza doua fascicule cu raza X, fiecare au intensitate diferita astfel se va face diferenta dintre tesutul osos si cel moale. Osteodensitometria se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent, efectuandu-se la nivelul soldului, cel mai expus fracturarii osteoporotice, coloanei vertebrale lombare si antebratului.

Analiza dicteaza tratamentul

In urma osteodensitometriei, daca se constata pierderea de masa osoasa, se incepe tratamentul pentru osteoporoza si se poate preveni riscul de fractura. Prin simpla efectuare a acestui test medical, se poate diagnostica la timp aparitia osteoporozei si a altor complicatii ce pot deriva dupa instalarea acestei boli. Prin efectuarea acestei investigatii se si evalueaza eficient tratamentul corespunzator.

Osteodensitometria se recomanda...

...femeilor aflate la menopauza

...celor cu istoric familial sau personal mai ales daca au prezentat o fractura in urma unui traumatism minor;

...celor care fumeaza si femeilor imediat dupa intrarea la menopauza sau minim la 10 ani de la intrarea la menopauza;

...barbatilor si femeilor care sufera de afectiuni care pot duce la pierderea masei osoase  (de exemplu: poliartrita reumatoida) sau persoanelor care sufera de boli renale sau hepatice, cu diabet zaharat de tip I sau cu afectiuni endocrinologice (hipertiroidism sau hiperparatiroidism);

...celor care iau tratament medical ce poate cauza pierderea densitatii osoase (persoane care urmeaza tratament cu corticosteroizi, benzodiazepine sau medicamente pentru substitutie hormonala tiroidiana);

...celor care au suferit o fractura osoasa.

Pregatiri pentru osteodensitometrie

Examinarea nu necesita o pregatire speciala prealabila. Dureaza aproximativ 1-3 minute pentru fiecare regiune anatomica. Osteodensitometria este o metoda care nu are efecte adverse, iar iradierea este minima. Metoda este nedureroasa si nu provoaca disconfort pacientului. Contraindicatia certa este sarcina. Nu se examineaza zone din corp in care exista proteze metalice sau locuri in care au fost efectuate interventii chirurgicale. Se recomanda sa existe o pauza de minimum 10 zile intre investigatia DEXA si alta investigatie cu substanta de contrast.

Bine de stiut!

Pentru masurarea densitatii minerale osoase, SANADOR foloseste echipamentul General Electric LUNAR PRODIGY de ultima generatie si cel mai nou soft - Encore, care permite efectuarea examinarii la nivelul coloanei lombare, la nivelul soldului uni sau bilateral si la nivelul antebratului, uni si bilateral.

Cu ajutorul echipamentului LUNAR PRODIGY masurarea densitatii minerale osoase se face cu mare precizie. Echipamentul ofera avantajul unei protectii importante in ceea ce priveste iradierea, atat a pacientului, cat si a personalului medical, doza de iradiere fiind practic nedectata de dozimetru.