Osteodensitometria investigația de bază în osteoporoză

Milioane de femei din întreaga lume, dar și bărbați, suferă de osteoporoză. Pentru a nu te alătură și tu lor și pentru a preveni apariția acestei boli, e bine să-ți faci testul de osteodensitometrie! Iată în ce constă acesta!

Osteoporoza este definită ca o boală sistemică ce afectează osul și este  caracterizată de deteriorarea arhitecturii osului care are drept consecință creșterea fragilității osoase și creșterea riscului de fractură.

Osteoporoza este o boală care dacă nu este diagnosticată la timp duce la scăderea masei osoase și ulterior la fracturi. Poate afecta persoanele la aproape orice vârstă, însă, cel mai frecvent apare în rândul celor de peste 50 de ani, atât bărbați, cât și femei. În cazul femeilor, adesea poate apărea după intrarea la menopauza. Pentru a depista osteoporoză cel mai sigur este să-ți faci testul de osteodensitometrie.

Osteodensitometria măsoară densitatea osoasă

Osteodensitometria sau scanarea DEXA (Dual-Enery X-Ray Absorptiometry) este o investigație ce are ca scop măsurarea densității minerale osoase. Este cea mai precisă metodă de diagnostic a osteoporozei și de estimare a riscului de fracturi osoase. Cel mai modern procedeu, folosit și în România, este cel al osteodensitometriei DEXA. Scanarea DEXA utilizează două fascicule cu rază X, fiecare cu o intensitate diferită, și astfel se face diferența dintre țesutul osos și cel moale. Osteodensitometria se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent, efectuându-se la nivelul soldului, cel mai expus fracturării osteoporotice, coloanei vertebrale lombare și antebrațului.

Analiza dictează tratamentul

În urma osteodensitometriei, dacă se constată pierderea de masă osoasă, se începe tratamentul pentru osteoporoză și se poate preveni riscul de fractură. Prin simpla efectuare a acestui test medical, se poate diagnostica la timp apariția osteoporozei și a altor complicații ce pot deriva după instalarea acestei boli. Prin efectuarea acestei investigații se și evaluează eficient tratamentul corespunzător.

Cui i se recomandă osteodensitometria?

  • Femeilor aflate la menopauza
  • Persoanelor cu istoric familial sau personal de osteoporoză, mai ales dacă au prezentat o fractură în urma unui traumatism minor;
  • Fumătorilor și femeilor imediat după intrarea la menopauza sau minim la 10 ani de la intrarea la menopauză;
  • Bărbaților și femeilor care suferă de afecțiuni care pot duce la pierderea masei osoase  (de exemplu: poliartrita reumatoidă) sau persoanelor care suferă de boli renale sau hepatice, cu diabet zaharat de tip I sau cu afecțiuni endocrinologice (hipertiroidism sau hiperparatiroidism);
  • Celor care iau tratament medical ce poate cauza pierderea densității osoase (persoane care urmează tratament cu corticosteroizi, benzodiazepine sau medicamente pentru substituție hormonala tiroidiana);
  • Celor care au suferit o fractură osoasă.

Pregătirea pentru osteodensitometrie

Examinarea nu necesită o pregătire specială prealabilă. Durează aproximativ 1-3 minute pentru fiecare regiune anatomică. Osteodensitometria este o metodă care nu are efecte adverse, iar iradierea este minimă. Metoda este nedureroasă și nu provoacă disconfort pacientului. Contraindicația certă este sarcina. Nu se examinează zone din corp în care există proteze metalice sau locuri în care au fost efectuate intervenții chirurgicale. Se recomandă să existe o pauză de minimum 10 zile între investigația DEXA și altă investigație cu substanță de contrast.

Tehnologie medicală

Pentru măsurarea densității minerale osoase, SANADOR folosește echipamentul General Electric LUNAR PRODIGY de ultimă generație și cel mai nou soft - Encore, care permite efectuarea examinării la nivelul coloanei lombare, la nivelul soldului uni sau bilateral și la nivelul antebrațului, uni și bilateral.

Cu ajutorul echipamentului LUNAR PRODIGY măsurarea densității minerale osoase se face cu mare precizie. Echipamentul oferă avantajul unei protecții importante în ceea ce privește iradierea, atât a pacientului, cât și a personalului medical, doza de iradiere fiind practic nedectată de dozimetru.

SANADOR