Obezitatea, o problema complexa de sanatate

Obezitatea este o boala metabolica complexa, caracterizata prin cresterea in greutate si cu ramificatii multiple asupra sanatatii. Excesul ponderal poate provoca probleme de ordin psihologic, insa si numeroase probleme fizice, fiind asociat cu boli severe precum: diabet zaharat, afectiuni cardiovasculare si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala si chiar cancer.

Exista solutii pentru tratarea obezitatii, insa parcursul nu este unul usor. Primul pas este incadrarea pacientului in aceasta categorie, in baza indicelui de Masa Corporala (IMC). Este considerata supraponderala acea persoana al carei IMC depaseste 25kg/m² si obeza - cu o greutate de peste 30kg/m². In plus, pentru aprecierea excesului ponderal este utilizata circumferinta abdominala. Circumferinta abdominala mai mare de 88cm la femei si 102cm la barbati poate duce la probleme mult mai grave. Din punct de vedere estetic, obezitatea este de doua tipuri:

  1. de tip ginoid "pear-shaped" (se manifesta prin concentrarea excesului de grasime in partea inferioara a corpului).
  2. de tip android (tesut adipos marit la nivelul abdomenului).

Apoi, se recomanda realizarea unor consultatii medicale, insotite de analize si investigatii specifice. SANADOR a pregatit, la un pret de 600 lei, un pachet medical format din:

  • Consultatie medic primar
  • Consultatie control medic primar
  • Ecografie abdomen superior
  • Analize de laborator (Alaninaminotransferaza, Anti TPO, Colesterol LDL, Colesterol HDL, Colesterol total, Cortizol, Fosfataza alcalina, FT4, Gamaglutamiltransferaza, T3, Trigliceride, TSH).

Majoritatea analizelor trebuie facute la un interval de 2 ani, in cazul adultilor sub 40 de ani, si anual de persoanele care depasesc aceasta varsta.

Probele biologice investigheaza tulburari metabolice (diabet, dislipidemie - cresterea grasimilor din sange care se depun pe vase -, ateroscleroza - favorizeaza bolile cardiovasculare), disfunctii ale glandelo endocrine - ce favorizeaza uneori (rar) aparitia obezitatii si/sau a hipertensiunii sau aparitia steatozei - hepatita cronica non-alcoolica, non-infectioasa.

In urma rezultatelor relevate de aceste analize si investigatii, veti putea recurge la specialistul de care aveti nevoie, in functie de gravitatea situatiei, dupa cum urmeaza:

  • la un medic nutritionist, care va stabili o dieta si un regim dedicat
  • la un personal trainer, daca miscarea si sportul este ceea ce aveti nevoie
  • la un psihiatru sau psiholog, daca dereglarile alimentare sunt corelate cu depresia, anxietatea sau alte probleme psihologice
  • la un chirurg, daca obezitatea este severa sau morbida, iar operatia este unica solutie de rezolvare

Bineinteles, nu trebuie uitata nici preventia. Obezitatea poate fi evitata printr-un minim efort fizic de a merge pe jos vreme de 15 minute, de 3 ori pe saptamana, apoi de 4 ori saptamanal, apoi din ce in ce mai mult, odata cu acomodarea la efort.