Metode de tratament eficiente pentru varice

Pe langa faptul ca sunt dureroase, varicele sunt si inestetice, mai ales pe picioarele unei femei. In cazul in care si tu suferi din cauza lor, ar fi indicat sa recurgi la o metoda de tratament.

Varicele reprezinta cea mai frecventa boala a venelor si se caracterizeaza prin dilatatii patologice si permanente ale venelor care apartin sistemului venos superficial. In general, varicele se regasesc la nivelul membrelor inferioare, pe gambe si pe coapse. Aceasta boala poate aparea atat la femei, cat si la barbati, indiferent de varsta, desi conform studiilor efectuate, cele mai dese cazuri de varice sunt intalnite in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani.

Principale cauze ale aparitiei varicelor sunt:

 • mostenirea genetica
 • statul prelungit in picioare
 • efortul muscular intens si prelungit
 • sedentarismul (statul prea mult timp pe scaun)
 • obezitatea care duce la leziuni ale peretilor venosi
 • dereglarile hormonale: pubertate, menstruatie, sarcina, menopauza.

Cum se manifesta?

Primele simptome ale bolii se caracterizeaza prin stari de oboseala, amorteala si senzatie de greutate la nivelul gambei. Toate aceste manifestari apar dupa ore intregi de stat in picioare, dupa depunerea unui efort intens sau dupa stat un timp indelungat pe scaun. Totodata, mai pot aparea modificari de culoare sau ingrosarea venelor, inflamatii ale pielii, ceea ce poate insemna o forma grava de boli vasculare, care necesita o asistenta medicala de urgenta.

Metode de tratament

In cazul varicelor exista mai multe metode de tratament, acestea variind in functie de gradul de evolutie al bolii si de varsta pacientului. Asadar, inainte de a opta pentru o anumita metoda, cel mai bine este sa-ti faci un examen clinic pentru depistarea varicelor si a vaselor de sange sparte, in urma caruia medicul chirurg vascular, specialist in tratarea afectiunilor sistemului venos, sa-ti recomande tratamentul adecvat.

In cazul varicelor exista mai multe metode de tratament, acestea variind in functie de gradul de evolutie al bolii si de varsta pacientului. Asadar, inainte de a opta pentru o anumita metoda, cel mai bine este sa-ti faci un examen clinic pentru depistarea varicelor si a vaselor de sange sparte, in urma caruia medicul chirurg vascular, specialist in tratarea afectiunilor sistemului venos, sa-ti recomande tratamentul adecvat.

 1. Tratamentul medicamentos
  Acesta consta in administrarea de medicamente flebotonice care reduc edemul si inflamatia vaselor de sange. Medicamentele reprezinta un adjuvant al operatiei chirurgicale.
 2. Interventia chirurgicala
  Interventia chirurgicala are trei timpi principali:
  a. Crosectomia, reprezinta intreruperea comunicarii dintre sistemul venos superficial si cel profund. Sunt inlaturate astfel efectele nocive ale afectarii sistemului venos superficial asupra sistemului venos profund.
  b. Safenectomia - se poate face prin stripping (insailarea venei pe un dispozitiv special si extractia ei cu ajutorul acestuia) sau prin incizii seriate de aproximativ 1-2 cm, in cazul persoanelor obeze sau in cazul unor vene varicoase de calibru crescut.
  c. Excizia de pachete varicoase prin microincizii (cativa milimetri).
 3. Scleroterapia
  O alta tehnica in tratamentul varicelor este microscleroza sau scleroterapia care se aplica varicelor de talie mica. Aceasta consta in injectarea unei solutii sclerozante in varice folosindu-se un ac minuscul. Medicul va prepara concentratia produsului in functie de afectiunea tratata. Un astfel de tratament dureaza de la 30 de minute pana la cel mult o ora. In general, pentru rezultate optime sunt necesare 3-4 tratamente de acest tip. Apeland la scleroterapie, pacientii nu necesita o perioada de recuperare post-operatorie, acestia putandu-si relua activitatile obisnuite in primele 24 de ore.
 4. Operatia cu laser
  Aceasta se aplica in cazul varicelor foarte fine, intradermice. Un dezavantaj al acestei metode consta in faptul ca tratamentele cu laser pot duce la aparitia de cicatrici si modificari ale culorii pielii.

Atentie! Varicele reprezinta un factor de risc important in patologia bolii tromboembolice - riscul de aparitie a emboliei pulmonare.

Prezenta cheagurilor la nivelul arterelor pulmonare este de 10 ori mai frecventa la persoanele cu vene varicoase decat la populatia generala.

Embolia pulmonara este o afectiune care iti poate pune viata in pericol, de aceea, la primele semne care indica prezenta varicelor este recomandat sa mergi la un medic flebolog, specialist in tratarea afectiunilor sistemului venos pentru a te trata corespunzator!