Investigatii de facut inainte de a te apuca de un regim de slabire

Ai incercat cura dupa cura, te-ai infometat, ai incercat chiar si pilule miraculoase... Totul in zadar! Kilogramele nu vor sa plece cu niciun chip. Ai nevoie de o dieta speciala. Iar analizele specifice iti spun ce trebuie sa faci.

Ca suntem diferiti unii fata de ceilalti se stie. Dar ,,spiritul de turma" functioneaza, mai ales cand vine vorba despre tainele siluetei. Rezultatul? Dezastru. Ca sa ajungi la silueta perfecta, primul pas consta in a te prezenta la un specialist endocrinolog sau in boli de nutritie. Acesta iti va recomanda, inainte de toate, un set complet de analize, in baza carora se va stabili dieta potrivita. Acesta e startul dietei personalizate care chiar functioneaza!

Secretul siluetei e in sange

Inainte de a incepe orice cura de slabire, este necesar sa-ti testezi capacitatea de a-i face fata. Or analizele de sange spun totul despre starea ta de sanatate. Un pachet complet de teste de laborator recomandate de medicul de specialitate include, printre altele, si urmatoarele:

1.Hemograma completa
Cunoscuta ca HLG, hemograma ofera informatii despre numarul de celule rosii si albe, dar si indicii asupra unor posibile afectiuni. Este bine sa soliciti si testul formulei leucocitare (FL), precum si al indicilor eritrocitari, care furnizeaza informatii asupra unor posibile infectii acute.

2.Examen tiroidian
Cel mai des solicitate pentru depistarea unor eventuale afectiuni tiroidiene sunt TSH, T3 si T4. Tyrotropina sau TSH masoara cantitatea de hormoni secretata de glanda tiroida, in vreme ce T3 si T4 ofera detalii asupra functiilor glandei, putandu-se astfel determina o posibila hiper sau hipotiroidie.

3.Colesterolul total si fractiile
Determinarea colesterolului total nu este suficienta fara cunoasterea asa-numitelor fractii ale acestuia. Mai exact, nivelul colesterolului se poate stabili in urma unui test care sesizeaza cantitatile de colesterol bun (HDL) si rau (LDL) din sange. Acesta influenteaza metabolismul grasimilor, asa ca este foarte important rezultatul.

4.Fibrinogenul si functiile ficatului
Fibrinogenul este o analiza care ofera informatii cu privire la buna functionare a ficatului. Valorile foarte mari pot indica afectiuni cardio-vasculare, riscul de infarct, reumatismul sau chiar prezenta unor tumori maligne. La recomandarea medicului, se poate completa pachetul de investigatii pentru testarea functiilor hepatice si cu alte analize precum transaminazele (TGO si TGP), electroforeza proteinelor serice, Gama glutamil transferaza (GGT) si albumina serica.

5.Trigliceridele
TGL indica riscul unei persoane de a dezvolta ateroscleroza. In general, valorile scazute indica hipertiroidie, infectii, iar cele crescute denota afectiuni renale sau hipotiroidie.

6.Creatinina
E o analiza care arata starea masei musculare. Valorile ridicate din sange indica, de obicei, insuficienta renala cronica sau distrofie musculara, in vreme ce valorile scazute arata posibila prezenta a hipotiroidiei.

7. Proteine totale, calciu si minerale
Acestea pot indica starea sistemului osos, deshidratarea organismului, daca au valori crescute, cele scazute aratand prezenta unor posibile afectiuni, precum ciroza.

8.Ureea si acidul uric
Un nivel scazut al ureei poate indica un consum prea mic de proteine sau afectiuni hepatice, in timp ce nivelul crescut arata prezenta unor afectiuni renale.

9.Glicemia
Valorile normale ale zaharului din sange dau unda verde unui regim de slabire. Un nivel crescut al glicemiei necesita investigatii detaliate, putandu-se suspecta prezenta diabetului zaharat sau a altor afectiuni. Un nivel mai mic decat normal al glicemiei necesita un aport ridicat de glucide, asa ca dieta trebuie ajustata corespunzator.