Evaluarea imagistică modernă a intestinului subțire

Este important de știut că intestinul subțire nu este accesibil endoscopiei sau colonoscopiei, dată fiind lungimea mare a acestuia și tortuozitatea sa, cu multiple bucle. În prezent, avem la dispoziție o serie de metode imagistice secționale moderne: enterografia CT sau enterografia prin rezonanță magnetică, cunoscute larg ca entero-CT și entero-RM. Acestea două sunt, de fapt, examinări imagistice neinvazive care presupun administrare orală de substanță de contrast intraluminal și administrare intravenoasă, pentru a evalua corespunzător intestinul subțire.

Principala indicație o reprezintă bolile inflamatorii intestinale, în special boala Crohn, pentru încadrare și evaluarea complicațiilor (fistule intestinale sau anale, abcese, stenoze), patologia tumorală, diferite sângerări și stenoze de multiple cauze. Aceste examinări oferă detalii importante ale structurilor adiacente intestinului subțire și ajută la caracterizarea optimă a leziunilor descoperite.

Watch on YouTube

Cum se efectuează entero-CT și entero-RM?

În primul rând, pacientul care efectuează entero-CT sau entero-RM trebuie să urmeze o pregătire digestivă prealabilă, asemănătoare celei pentru colonoscopie. Ulterior, pacientul trebuie să bea aproximativ 1,5–2 litri de soluție de apă cu manitol, într-o perioadă de timp de 45–60 minute, în funcție de morfotipul fiecăruia.

După administrarea contrastului oral, pacientul este poziționat în aparat și începe examinarea efectivă.

În cazul entero CT, aceasta presupune o achiziție clasică abdomen-pelvis, cu administrare de contrast iodat intravenos cu trei treceri, una nativă și două post-contrast, cu o durată totală de aproximativ 4–5 minute.

În cazul entero-RM, examinarea presupune scanarea abdomenului și a pelvisului cu secvențe dedicate în toate planurile, cu administrare de contrast paramagnetic. Întrucât timpul de achiziție este lung, circa 45 de minute, este necesară și administrarea de antispastice pentru a reduce motilitatea și peristaltica intestinale.

Care sunt beneficiile entero-CT și entero-RM?

Beneficiile, în cazul entero-CT, sunt durata scurtă a examinării, rezoluția spațială mare, posibilitatea efectuării examinării fără sedare, costurile mai mici, posibilitatea de efectuare la pacienții cu contraindicații pentru rezonanța magnetică (claustrofobie, pacienți cu pacemaker). Cu toate acestea, trebuie luat în calcul faptul că examinarea entero-CT este una iradiantă.

Principalul beneficiu, în cazul entero-RM, este faptul că nu implică iradiere. În plus, contrastul tisular este superior celui de la CT, se pot analiza leziuni în dinamică și se pot face analize mai complexe.

Cum alegem între entero-CT și entero-RM?

În privința alegerii tehnicii potrivite, entero-CT rămâne examinarea de elecție în cazul unui pacient acut, datorită timpului scurt al examinării și bagajului foarte mare de informații oferite. De asemenea, entero-CT se efectuează la toți pacienții cu contraindicații pentru investigația prin rezonanță magnetică.

Cei mai mulți pacienți cu boli inflamatorii intestinale necesită examinări în dinamica, pe perioade lungi de timp, astfel că entero-RM este preferat pentru urmărirea pe termen lung, având beneficiul lipsei iradierii. Acest aspect este și mai important în cazul copiilor cu boli inflamatorii intestinale. O altă situație în care entero-RM este indicat este la pacienții cu alergii la substanța de contrast iodată, utilizată pentru efectuarea entero-CT.

Contează puterea magnetului pentru investigațiile prin rezonanță magnetică?

Bineînțeles! Principalul avantaj în cazul unui aparat de imagistică prin rezonanță magnetică de 3 Tesla (3T) este reducerea timpului de achiziție. În plus, aparatele 3T de ultimă generație, cum sunt cele disponibile la Clinica SANADOR Floreasca și la Spitalul Clinic SANADOR, au un diametru mai mare al tubului, ceea ce oferă un confort sporit pacienților, precum și posibilitatea examinării pacienților claustrofobi.

Dr. Adrian Dijmărescu

Informații oferite de Dr. Adrian Dijmărescu, medic primar Radiologie-imagistică medicală la SANADOR

SANADOR