
Diabetul este o boala cunoscuta inca din antichitate, tratabila abia de la jumatatea secolului XX, de cand Nicolae Paulescu a descoperit insulina. DZ, mai ales cel de tip 2, adeseori asociat cu obezitatea, este boala secolului XX-XXI, spre deosebire de avitaminoze (Beri-Beri, Pelagra) la saraci si guta (Podagra) la bogati, in secolele trecute. Din cauza schimbarilor brutale ale modului de viata din ultimul secol: trecerea la stilul de viata ,,occidental", cu exces de mancaruri concentrate si sedentarism, frecventa diabetului a crescut exponential. Conform studiului PREDATORR din 2014, la noi prevalenta DZ 2 este de doua ori mai mare decat cea estimata pana atunci, respectiv 11,6% (ceea ce presupune intre 1.535.413 si 1.967.200 de pacienti cu DZ 2, cu varste intre 20 si 79 de ani), cu repatitie, paradoxal, mai mare in zonele sudice, ,,sarace" si mai mica in zonele vestice, ,,bogate". Se estimeaza ca pentru un pacient cu diabet cunoscut ar putea fi inca 2 neluati in evidenta. Boala presupune doua entitati majore:
- DZ 1 - autoimun - cauzat de aparitia de autoanticorpi (antiinsulinici, antiGAT, anti celula beta) si care duce, in scurt timp, la disparitia celulelor beta secretorii si, deci, la obligativitatea tratamentului insulinic pentru asigurarea supravietuirii.
- DZ 2 - de epuizare - in care apoptoza celulelor beta este crescuta prin suprasolicitare din varii cauze (cel mai adesea din cauza cresterii necesarului de insulina cauzata de excesul de tesut gras si/sau cresterea lipidelor sangvine). Numarul celulelor insulinosecretoare scade progresiv si, deci, scade si secretia insulinca.
- Dieta - teoretic, scaderea aportului glucidic ar trebui sa scada nivelul glicemiei. Dieta nu este restrictiva - singurii oameni care mananca normal sunt cei sub 5% dintre pacientii cu DZ care respecta cantitativ si calitativ regimul. Restul de 95% dintre cei cu DZ si toti cei fara DZ, facem niste abuzuri atat de mari, incat pacientii cu diabet se simt privati de o multime de lucruri ,,bune". De fapt, sunt privati de excese.
- Efortul fizic - presupune consumul de glucoza, deci scaderea glicemiei. Daca pacientul nu poate face efort trebuie limitat aportul alimentar la cat este necesar pentru efortul facut.
- Tratamentul medicamentos
- In cazul DZ 1, presupune inlocuirea insulinei endogene, absente, cu insulina exogena, in mai multe prize, pentru asigurarea unor glicemii bazale si post prandiale, in limite normale.
- In cazul DZ 2, tratamentul are 3 principii:
- Scaderea insulinorezistentei astfel incat insulina produsa sa fie cat mai eficient folosita.
- Cresterea insulinosecretiei prin stimularea celulelor beta (care insa se vor epuiza mai repede in timp)
- Suplimentarea insulinei endogene insuficienta cu insulina exogena, in una sau mai multe prize, pentru mentinerea glicemiei pre- si post prandiale in limite normale.
- retinopatia diabetica - apare dupa multi ani de evolutie necontrolata a DZ, fiind una dintre cele mai frecvente cauze de orbire
- nefropatia diabetica (boala cronica de rinichi) - determina IRC cu necesitatea dializei sau transplantului renal.
- neuropatia diabetica - periferica, cu dureri plantare violente sau autonoma cu tahicardie permanenta sau stop cardiac, apnee in somn, gastropareza mergand pana la ileus paralitic, disfunctie erectila sau macrovasculara: ateroscleroza precoce cu BCI si adeseori IM indolor cu evolutie spre exitus, lucru care ii face pe cardiologi sa considere ca asocierea BCI cu DZ 2 are un prognostic la fel de prost ca si un infarct in antecedente. AVC este de 4 ori mai frecvent la pacientii diabetici, iar arteriopatia obliteranta asociata cu gangrena este cea mai frecventa cauza de amputatie de membre inferioare.
