De ce este periculoasă obezitatea la copii

În întreaga lume sunt copii obezi. Numărul lor depășește 40 de milioane. Este și motivul pentru care obezitatea infantilă este considerată una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică ale acestui secol.

Copilul obez de azi, bolnavul de mâine

În România, 1 din 4 copii are probleme de greutate și 1 din 10 suferă de obezitate, iar numărul lor e în creștere! Prevalența în România la categoriile de vârstă 6-7 ani și 12-13 ani este de 10-15%. În plus, peste 50% au o capacitate fizică slabă și foarte slabă!

Care sunt semnalele de alarmă?

Fiecare centimetru în plus din circumferința abdominală conduce mai aproape de diagnosticul de obezitate. Astfel de modificări prevestesc boli cronice, care se instalează lent și care pot avea consecințe grave. Sindromul metabolic afectează multe persoane și este din ce în ce mai des întâlnit. Creșterea în greutate este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienții ajung la medic.

Dislipidemia, tradusă biologic de nivele serice crescute ale trigliceridelor și colesterolului, hipertensiunea arterială și rezistența la insulină sunt trei mari semnale de alarmă. Netratată la timp, această triadă de manifestări declanșează un șir de evenimente. Din cauza rezistenței la insulină, apare riscul de diabet zaharat. Apneea în somn, tulburările respiratorii, astmul bronșic, statusul emoțional dezechilibrat, sindromul ovarului polichistic, afecțiunile ortopedice sunt complicații pe termen scurt și mediu pentru copiii obezi. De asemenea, poate să apară malnutriția, ca urmare a supranutriției. Aceștia sunt precursorii pentru viitorii adulți tineri cu boli cardio-vasculare.

Cum putem preveni instalarea obezității?

Diagnosticul de obezitate la copil poate fi stabilit atunci când greutatea actuală depășește cu 20% greutatea ideală, iar cel de supraponderabilitate atunci când excesul este de 10% față de ideal. Doar la un procent infim dintre copii kilogramele în plus sunt cauzate de tulburări endocrine sau de anomalii genetice. În rest, alimentația excesivă sau nesănătoasă, însoțită de lipsa de mișcare sunt responsabile. Modelul familial este foarte important pentru copil și în vederea construirii stilului de viață pe care îl va urma apoi și ca adult. Schimbarea radicală a regimului alimentar și de viață, precum și mișcarea în aer liber pot ajuta la prevenirea instalării obezității infantile.

SANADOR