COMUNICAT DE PRESA. Pacienta cu "aorta de portelan", aorta ascendenta integral calcificata, tratata minim - invaziv prin procedura TAVI Transapical.

Bucuresti, 26.06.2018: Anual, mii de pacienti romani sunt diagnosticati cu stenoza aortica, o afectiune degenerativa severa a inimii, pentru care tratamentul uzual recomandat este interventia pe cord deschis. Unii pacienti au insa patologii severe asociate, care cresc riscul operator. Acesta a fost cazul unei paciente in varsta de 77 de ani, care suferea de insuficienta cardiaca severa, provocata de stenoza valvei aortice in asociere cu "aorta de portelan". Echipa de medici din cadrul Spitalului Clinic SANADOR i-a realizat la inceputul lunii o interventie hibrida complexa TAVI Transapical - implantare a transcateter a unei proteze de aorta, cu abord chirurgical prin apexul ventriculului stang (varful inimii). Aplicata candidatilor corect selectati, interventia TAVI are o rata de succes de 95%, crescand perioada de supravietuire si imbunatatind semnificativ calitatea vietii pacientului. 20180606_113651

Pacientii cu stenoza aortica prezinta dureri toracice, greutate la respiratie cu oboseala progresiva si ameteli. Stenoza aortica este afectiune degenerativa severa si lent progresiva a valvei care separa ventriculul stang al inimii de aorta. Pe masura imbatranirii, aceasta supapa, valva aortica se calcifica din cauza depunerilor de calciu si colesterol, pierzandu-si mobilitatea si impiedicand astfel circulatia eficienta a sangelui in organism. Netratata, stenoza aortica este asociata cu disfunctii cardiace progresive, pana la boli cardiace in stadiu terminal.

" Scopul nostru este sa acoperim, in Spitalul Clinic SANADOR, intreaga gama de interventii minim - invazive din sfera chirurgiei cardiace, proceduri care scurteaza suferinta pacientului si ofera rezultate extrem de eficiente. Procedura TAVI reprezinta solutia salvatoare pentru pacientii diagnosticati cu stenoza aortica severa, dar care nu pot urma tratamentul uzual - interventia pe cord deschis, din cauza unor patologii asociate care cresc riscul operator. In cazul pacientei noastre, chirurgia clasica nu era o optiune, intrucat prezenta stenoza aortica in asociere cu " aorta de portelan " - calcificarea intensa a intregii aorte ascendente. Astfel, am optat pentru o procedura hibrida de introducere a unei proteze aortice transcateter. Alegerea caii transapicale - prin varful inimii, s-a facut si datorita coexistentei unei boli vasculare periferice de tip aortoiliac, lucru care impiedica abordul chirurgical prin alte zone, "

a declaratConf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan.

Procedura hibrida s-a desfasurat in Laboratorul de Angiografie si Cateterism Cardiac al spitalului, utilizand angiograful de ultima generatie Philips Azurion 7. A fost efectuata o minitoracotomie stanga (o incizie de circa 5 cm in peretele stang al toracelui) si a fost expus apexul ventriculului stang al inimii, prin care a fost introdusa in interiorul valvei aortice a pacientei o proteza aortica transcateter de tip Sapien 3, marca Edwards Life Sciences. Rezultatul a fost favorabil, pacienta evoluand normal in ATI.

Protocolul tratamentului a implicat colaborarea multidisciplinara a specialistilor din cadrul SANADOR: Conf. Univ. Dr. Horatiu Moldovan, seful Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara, asistat de cardiologi interventionisti si de Dr. Elena Nechifor - chirurg cardiovascular. Evaluarea diagnostica, pregatirea preoperatorie si ecocardiografia transesofagiana peroperatorie au fost realizate de medicul cardiolog, iar serviciile de anestezie si terapie intensiva au fost asigurate de Dr. Anca Filip, medic primar ATI.

Despre SANADOR:

Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand cel mai mare spital clinic privat din tara, policlinici, laboratoare de analize medicale si puncte de recoltare, radiologie imagistica medicala de top. Cu o suprafata totala de 23.000 de mp si o capacitate de 402 de paturi, Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigura o gama complexa de servicii medicale, fiind dotat si cu compartiment de primiri urgente adulti si copii, 17 linii de garda 24/24H si flota proprie de ambulante. Afla mai multe pe

www.SANADOR.ro

.

SANADOR