Ce afectiuni pot ascunde durerile cervicale

Cei care petrec multe ore in fata calculatorului la birou sau depun munca fizica sunt familiarizati cu durerile cervicale. Acestea nu trebuie ignorate deoarece in unele cazuri pot fi provocate de alte afectiuni. Cel mai bine este sa te prezinti la medicul specialist pentru un diagnostic corect!

Localizate la baza gatului, la nivelul coloanei vertebrale sau in spate, durerile cervicale pot fi cauza mai multor afectiuni. Acestea pot fi provocate de anumite activitati care presupun o pozitie incomoda care duce la tensionarea excesiva sau la suprasolicitarea musculara din zona cervicala. Astfel de pozitii sunt statul in fata calculatorului, cititul pe scaun, lucrul la birou sau in fata unei benzi, in fabrica, exercitiile realizate incorect la sala, dormitul pe o perna prea inalta care nu sustine corespunzator capul, concentrarea intensa asupra unei sarcini etc.

Simptomele durerilor cervicale

- durerea intre baza craniului si partea superioara a umerilor;

- durere care se agraveaza la miscarea bratelor si a gatului;
- mobilitate limitata la nivelul capului si gatului;

- durere de cap continua;

- amorteala sau slabiciune la nivelul bratelor sau mainilor;

- ameteala sau tulburari auditive;

- alterarea capacitatii de concentrare;

- iritabilitate si tulburari de somn.

Afectiuni care pot declansa durerile cervicale

1.Hernia de disc

Deteriorarea discului intervertebral ca urmare a mentinerii unei pozitii fixe a capului si a gatului pentru perioade indelungate de timp, cum se intampla in cazul celor care stau la birou sau in fata unui computer.

2. Bolile reumatismale degenerative

Cea mai frecventa este spondiloza, ce are drept caracteristica principala durerile din zona coloanei, din zona toracelui si cele cervicale. Poate aparea dupa eforturi prelungite sau ridicari de greutati. In reumatismele degenerative durerea se accentueaza prin miscarea articulatiei.

3. Traumatismele la nivel cervical

Durerea in urma unui traumatism poate fi severa si debuteaza brusc, imediat dupa producerea accidentului.

4.Torticolis

Apare ca urmare a unei miscari bruste urmata de contractia si scurtarea muschiului sternocleidomastoidian intr-o parte a gatului sau a muschiului trapez la nivelul umerilor, ducand la inclinarea capului in directia respectiva.

5. Stenoza spinala cervicala sau osteoartrita de la nivel cervical (spondiloza cervicala) sunt afectiuni asociate cu inaintarea in varsta, care apar ca urmare a ingustarii canalului spinal.

Cand sa mergi la medicul specialist

Daca prezinti durere moderata in urma unui traumatism, mobilitate scazuta la nivel cervical, slabiciune musculara constanta la nivelul unui brat sau durere cervicala severa este cazul sa te prezinti la medic. Durerea cervicala severa este care te impiedica sa-ti desfasori activitatile obisnuite si cea care nu se amelioreaza in 1-2 zile. Daca prezinti unul dintre simptomele enumerate mai sus, poti sa te adresezi cu incredere medicului de familie, medicului internist sau medicului neurolog sau reumatolog.