Ce afecțiuni pot ascunde durerile cervicale

Cei care petrec multe ore în față calculatorului la birou sau depun muncă fizică sunt familiarizați cu durerile cervicale. Acestea nu trebuie ignorate deoarece în unele cazuri pot fi provocate de alte afecțiuni. Cel mai bine este să te prezinți la medicul specialist pentru un diagnostic corect!

Localizate la baza gâtului, la nivelul coloanei vertebrale sau în spate, durerile cervicale pot fi cauza mai multor afecțiuni. Acestea pot fi provocate de anumite activități care presupun o poziție incomodă care duce la tensionarea excesivă sau la suprasolicitarea musculară din zona cervicală. Astfel de poziții sunt statul în față calculatorului, cititul pe scaun, lucrul la birou sau în fața unei benzi, în fabrică, exercițiile realizate incorect la sala de sport, dormitul pe o pernă prea înaltă care nu susține corespunzător capul, concentrarea intensă asupra unei sarcini etc.

Simptomele durerilor cervicale

  • Durerea între baza craniului și partea superioară a umerilor;
  • Durere care se agravează la mișcarea brațelor și a gâtului;
    - mobilitate limitată la nivelul capului și gâtului;
  • Durere de cap continuă;
  • Amorțeală sau slăbiciune la nivelul brațelor sau mâinilor;
  • Amețeală sau tulburări auditive;
  • Alterarea capacității de concentrare;
  • Iritabilitate și tulburări de somn.

Afecțiuni care pot declanșa durerile cervicale

1.Hernia de disc

Hernia de disc cervicală reprezintă deteriorarea discului intervertebral ca urmare a menținerii unei poziții fixe a capului și a gâtului pentru perioade îndelungate de timp, cum se întâmplă în cazul celor care stau la birou sau în față unui computer.

2. Bolile reumatismale degenerative

Cea mai frecvența este spondiloza, ce are drept caracteristică principala durerile din zona coloanei, din zona toracelui și cele cervicale. Poate apărea după eforturi prelungite sau ridicări de greutăți. În reumatismele degenerative durerea se accentuează prin mișcarea articulatiei.

3. Traumatismele la nivel cervical

Durerea în urmă unui traumatism poate fi severă și debutează brusc, imediat după producerea accidentului.

4.Torticolis

Apare ca urmare a unei mișcări bruște urmată de contracția și scurtarea muschiului sternocleidomastoidian într-o parte a gâtului sau a muschiului trapez la nivelul umerilor, ducând la înclinarea capului în direcția respectivă.

5. Stenoza de canal vertebral cervicală sau osteoartrita de la nivel cervical (spondiloză cervicală)

Stenoza de canal vertebral este o afecțiune asociata cu înaintarea în vârstă, care apare ca urmare a ingustarii canalului spinal.

Când să mergi la medicul specialist

Dacă prezinți durere moderată în urmă unui traumatism, mobilitate scăzută la nivel cervical, slăbiciune musculară constantă la nivelul unui braț sau durere cervicală severă este cazul să te prezinți la medic. Durerea cervicală severă este care te împiedică să-ți desfășori activitățile obișnuite și cea care nu se ameliorează în 1-2 zile. Dacă prezinți unul dintre simptomele enumerate mai sus, poți să te adresezi cu încredere medicului de familie, medicului internist sau medicului neurolog sau reumatolog.

SANADOR