Ti s-a efectuat o biopsie instrumentala (core-biopsy), impusa de natura incerta a nodulului mamar! Corectitudinea atitudinii de urmat depinde in mare masura de rezultatul acestei biopsii.

Mentine pansamantul pana maine. Il veti indeparta singura, cu blandete, fixand cu o mana sanul si tragand de un colt al pansamentului, in prealabil desfacut cu varful unghiei. Daca sub el gasesti o banda ingusta bej (Omni-strip), nu o indeparta! Vei putea face dus (incepand de a doua zi dupa biopsie) cu ea, uscand apoi prin tamponare, nu prin frecare, cu prosopul.

Daca ai dureri, ia 1cp de paracetamol, antinevralgic sau antiinflamator (Nurofen/ibuprofen 400mg sau Ketonal/ketoprofen 50mg sau Voltaren/diclofenac 25mg) si aplica rece pe san (o punga de mazare congelata, invelita de un strat de prosop timp de 15 minute o data) de mai multe ori in cursul zilei si noptii ce urmeaza.

Este bine sa porti bustiera sau sutien moale, incercand sa il adaptezi din bretele pentru a sustine cat mai imobil sanul, sa nu faci eforturi importante sau miscari bruste (zvacnite) cu bratul respectiv, sa nu faci dusuri fierbinti, sauna si sa eviti expunerea la temperaturi ridicate.

Este probabil sa apara o vanataie pe o suprafata mai mica sau mai mare a sanului. Incepand din a 2a zi poti aplica cu blandete si fara sa frictionezi sanul Alle gel, Hepatrombin sau Viatromb. Daca vanataia sau umflatura sanului sunt importante, ele vor necesita si continuarea administrarii de antiinflamatorii si a aplicatiilor reci timp de 7-10 zile.

Intreaba la Receptie cand va fi, cu aproximatie, gata rezultatul biopsiei si cum vei intra in posesia lui. Cel mai bine ar fi sa fii programata la medicul ce a efectuat biopsia pentru interpretarea rezultatului si explicatii suplimentare. Daca rezultatul este malign sau de granita, ti se va recomanda efectuarea imunohistochimiei (examen ce se efectueaza tot din materialul extras la biopsia efectuata), care inseamna un cost suplimentar si o noua asteptare, dar va oferi detalii importante privind prognosticul bolii si sensibilitatea ei la unele dintre mijloacele terapeutice (unele tipuri de citostatice, anti-hormoni, anticorpi). Doar rareori mai este necesara si testarea genetica a materialului biopsiei pentru definitivarea rezultatului acesteia.

Este posibil ca in urma biopsiei sa reiasa ca nu operatia este primul tratament pe care trebuie sa il urmezi, ci un tratament general (frecvent citostatic). Aceasta recomandare are 3 foloase:

  • este (singurul!) eficace pe celulele ce au depasit eventual filtrul ganglionilor limfatici de sub brat si pot produce metastazele, modalitatea prin care cancerul poate ucide; daca ne temem realmente de existenta metastazelor, ar trebui inceput cat mai repede acest tratament general!
  • eficacitatea tratamentului general poate fi perceputa si chiar masurata; daca acesta este efectuat dupa indepartarea tumorii nu mai avem cum sa evaluam eficacitatea sa si riscam sa facem pana la sfarsit un tratament, chiar daca acesta nu este eficace (adica sa pierdem timp si suportam toxicitati inutile!).
  • reducerea tumorii si ganglionilor ajuta la restrangerea ariei indepartate in conditii de siguranta similara mamectomiei cu indepartarea multor ganglioni axilari (reducerea mutilarii, a complicatiilor si suferintelor postoperatorii indelungate!).

Informatii transmise de dr. Stefan Voiculescu, Medic primar Chirurgie Generala si Doctor in Stiinte Medicale, in cadrul Academiei de Senologie SANADOR.