Biopsii de fuziune, la Spitalul Clinic SANADOR

Puncția biopsie prostatică rămâne standardul „de aur” pentru diagnosticul cancerului de prostată. La SANADOR, această procedură se efectuează sub anestezie generală, pentru confortul pacientului.

Biopsia prostatei prin fuzionarea în timp real a imaginii RMN cu imaginea ecografică (fusion biopsy) este o tehnică nouă, realizată cu ajutorul ecografului bk3000, unic în România. Dotat cu software-ul bkFusion, acest aparat avansat permite fuzionarea imaginii ecografice cu imaginile de la RMN prostatic multiparametric obținute anterior, crescând semnificativ acuratețea și precizia puncțiilor în cazul tumorilor prostatice de mici dimensiuni.

Prima biopsie prostatică de fuziune (fusion biopsy) utilizând ecograful bk3000 a fost efectuată, în premieră în România, în luna octombrie 2020, la Spitalul Clinic SANADOR, de Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist Urologie, Spitalul Clinic SANADOR.

Ecograful bk300 permite importul de imagini de la RMN prostatic multiparametric, investigația imagistică cu cea mai mare acuratețe în diagnosticul cancerului de prostată. Apoi, printr-o coordonare realizată de softul de care dispune aparatul, imaginea RMN este suprapusă imaginii ecografice, având astfel certitudinea că, la puncția bioptică, medicul care realizează prelevarea pentru biopsie atinge și zona țintă identificată la RMN. Indicația pentru fuziunea cu RMN o au tumorile cu volum mic, la pacienți cu valori PSA nu foarte crescute, la care tușeul rectal nu decelează nicio modificare sau în situații în care valorile PSA cresc, cu toate că rezultatele puncțiilor anterioare au fost negative. Această procedură oferă o șansă în plus de a diagnostica corect cancerul de prostată.

Orice intervenție pentru cancerul de prostată se face numai pe baza confirmării anatomopatologice, în urma prelevării de țesut prin puncție bioptică.

Pentru programări, folosiți formularul de mai jos:

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Acest material a fost creat la data de 06 noiembrie 2020 și modificat la 21 noiembrie 2022.

SANADOR