Ce este artroza?

Artroza, denumită și osteoartrită, reprezintă degenerarea progresivă a articulațiilor, care duce în timp la ruperea cartilajului intraarticular, cu rol de amortizare, și la anchiloză. SANADOR asigură pacienților servicii medicale complete, de înaltă performanță, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor articulare.

Artroza este cea mai frecventă afecțiune reumatică la bătrâni, fiind de multe ori o consecință a îmbătrânirii. La femei, boala se instalează adesea după menopauză, având o evoluție care nu poate fi oprită.

Watch on YouTube
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de osteoartrită

Articulațiile din corp sunt protejate de capsula articulară și de ligamentele care limitează mișcările. În plus, lichidul sinovial din interiorul cavității articulare are rol de lubrifiere, fiind alcătuit, în mare parte, din acid hialuronic și apă.

Distrugerea acestor mecanisme de protecție (de exemplu, ruperea ligamentelor, stres crescut în articulație și deteriorarea cartilajului) duce la frecare „os pe os” și la instalarea artrozei. La vârstnici, incapacitatea condrocitelor din articulație (un tip particular de celule) de a regenera țesutul și de a sintetiza noi molecule duce la desfacerea matricei de colagen și la distrugerea fibrelor de colagen.

Odată instalate aceste procese, cartilajul devine mai vulnerabil la traumatisme minore și își pierde din rigiditate, tot procesul având o evoluție trenantă, ciclică.

Artroza poate afecte orice articulație, dar apare mai frecvent la:

Trebuie menționat faptul că artroza este cea mai frecventă cauză de durere cronică la persoanele de peste 50 de ani, dar, cu toate acestea, ea trebuie diferențiată de alte afecțiuni (de exemplu, ruptura de menisc sau diferite tipuri de artrite).

Cauze și factori de risc pentru artroză

Înaintarea în vârstă este cel mai puternic factor de risc pentru artroza articulară, dar există și alți factori predispozanți, precum:

  • ereditatea (50% din cazurile de artroză se moștenesc, boala fiind prezentă și la alți membrii ai aceleași familii);
  • obezitatea (factor important de încărcare, ce creează o forță excesivă în timpul mersului, exercitată mai ales asupra genunchilor și a șoldurilor, care susțin mare parte din greutatea corpului);
  • lezarea articulației (inclusiv traumatismele din tinerețe, precum cele de la schi sau alte tipuri de sporturi);
  • osteocondroză;
  • stres repetitiv asupra unor articulații (mai ales prin activitățile desfășurate la locul de muncă – de exemplu, dactilografierea sau tastarea la calculator predispun la artroza degetelor de la mâini);
  • malformațiile oaselor și ale articulațiilor;
  • anumite tulburări metabolice, precum diabetul zaharat sau, mult mai rar, hemocromatoza.

Semne și simptome de osteoartrită

Semnele și simptomele de osteoartrită se instalează lent, fiind mai puțin evidente la debut, însă boala se agravează cu timpul și în cele din urmă apar:

  • durerea (la început episodică, adică se agravează la mișcarea articulației – de exemplu, la flexia genunchiului în timpul urcatului – dar cu timpul devine continuă);
  • rigiditatea articulară (mai ales dimineața sau după o perioadă de repaus);
  • reducerea flexibilității și a gamei de mișcări;
  • edemul (umflarea) articulației, din cauza inflamației țesutului moale din jur;
  • cracmentele (zgomote sub formă de pocnituri, care se aud la îndoirea articulației);
  • deformarea și anchiloza sau „blocarea” articulației (în stadiile avansate).

Artroza severă a degetelor poate duce la deformări vizibile și la apariția nodulilor Heberden (articulațiile interfalangiene distale) și a nodulilor Bouchard (articulațiile interfalangiene proximale).

În spondiloză pot apărea semne și simptome specifice, precum paresteziile în mâini și picioare (amorțeală sau senzație de arsură), ori vertijul și tinitusul (în spondiloza cervicală, care afectează nervii cranieni).

Diagnosticul de artroză

Anamneza și examenul clinic orientează adesea medicul reumatolog sau ortoped. Cu toate acestea, analizele de sânge sunt recomandate pentru a exclude alte cauze de afectare articulară (de exemplu, guta, prin creșterea acidului uric din sânge sau poliartrita reumatoidă, prin creșterea numărului de anticorpi anti-CCP, ori a factorilor inflamatori precum VSH și PCR – proteina C reactivă).

Radiografia clasică, în diferite incidențe, reprezintă principala investigație care stabilește diagnosticul de artroză articulară, deoarece evidențiază prezența osteofitelor („pinteni” osoși sau ciocuri osoase), îngustarea spațiului articular, scleroza focală a osului și îngroșarea corticalei.

Deși este o investigație diagnostică importantă, radiografia poate arăta rezultate normale la debutul bolii, motiv pentru care, în acest stadiu, medicul poate indica o metodă de investigare mai sensibilă, precum imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) care, în plus, evidențiează și alte leziuni osoase (de exemplu, ruptura de menisc).

În situațiile neclare, medicul poate recomanda și artroscopie, cu puncția lichidului sinovial și examinarea sa la microscop.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru artroză

Odată instalate, leziunile cauzate de osteoartrită sunt permanente, adică nu mai pot fi reparate, dar evoluția bolii poate fi încetinită prin numeroase metode. Astfel, medicul poate recomanda diferite tipuri de analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene și inhibitori de ciclooxigenază-2 (de obicei per os, în monoterapie sau în diferite combinații).

În comerț există diferite unguente pentru artroză, care în general conțin combinații de:

  • antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
  • substanțe cicatrizante, de tipul colagenului ori componente ale matricei extracelulare, cu rol în regenerarea cartilajului articular (glicozaminoglicani, proteoglicani);
  • substanțe homeopate/naturiste cu rol anti-edematos și antiinflamator.

Alte variante de tratament includ injecțiile intraarticulare cu glucocorticoizi și acid hialuronic, realizate doar de medicul reumatolog sau de ortoped în ambulatoriu, o dată la câteva luni, în funcție de gradul de deteriorare a articulației. În general, sunt indicate pentru a trece peste puseurile de durere, răspunsul fiind variabil.

Fizioterapia și masajul terapeutic, proceduri de recuperare medicală completate de 2-3 cure de balneoterapie pe an, se pot asocia cu alte tipuri de tratamente, deoarece ameliorează durerea, previn atrofia musculară, încetinesc progresia bolii și păstrează mobilitatea articulației cât mai mult timp posibil.

În cazurile severe, la care s-au epuizat toate metodele de tratament și la care s-a instalat anchiloza articulară, medicul poate recomanda fie osteotomia tibială înaltă (în gonartroză, pentru realinierea genunchiului), fie artroplastia de genunchi sau artroplastia de șold (înlocuirea chirurgicală a articulației afectate, prin protezare articulară).

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Prevenirea osteoartritei

Metodele de prevenire a osteoartritei includ:

  • scăderea în greutate și renunțarea la fumat;
  • efectuarea regulată de exerciții fizice moderate ca intensitate, precum înotul, joggingul sau mersul pe bicicletă;
  • evitarea traumatismelor și a suprasolicitării articulațiilor (de exemplu, căratul de greutăți);
  • controlul comorbidităților (de exemplu, diabet zaharat sau osteoporoză);
  • purtarea de orteze, care să susțină articulația, și de încălțăminte ortopedică;
  • evitarea frigului (de exemplu, spălatul cu apă rece sau statul prelungit în picioare pe timp de iarnă).

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni articulare au acces la consultații de specialitate, asigurate de medici reumatologi sau ortopezi experimentați, și la investigații imagistice avansate complete, pentru stabilirea diagnosticului corect. Astfel, radiografia digitală poate fi urmată de examen RMN 3 Tesla, care oferă detalii importante despre structura articulației, astfel încât medicul poate stabili cu precizie gradul de afectare articulară. În funcție de indicație, la Spitalul Clinic SANADOR pacienții au acces și la artroscopie, pentru diagnostic avansat.

Intervențiile de artroscopie sunt realizate în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, pentru diagnosticul avansat al afecțiunilor articulare.

Tratamentul pentru artroză este stabilit personalizat, în funcție de severitatea semnelor și a simptomelor și de starea articulațiilor, în urma analizelor de laborator și a investigațiilor imagistice efectuate. În acest fel, medicul va recomanda cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient în parte, pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung, cu prevenirea complicațiilor și încetinirea evoluției artrozei. În completarea tratamentului medicamentos stabilit de medic, pacienții au acces la un program personalizat de recuperare medicală, conceput de un specialist.

În stadiile avansate ale bolii, când este necesară o intervenție chirurgicală, operația este realizată în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator performant, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă avansată, acreditată ca secție ATI de categoria I – nivelul maxim de competență.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR