Ce sunt anuria și oliguria?

Anuria și oliguria sunt termeni medicali care descriu eliminarea unei cantități reduse de urină într-un interval de 24 de ore. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu anurie și oligurie beneficiază de o evaluare medicală rapidă și de administrarea tratamentului adecvat, în funcție de cauza care a determinat debitul urinar scăzut.

Rinichii sunt responsabili pentru eliminarea reziduurilor și a lichidului suplimentar din organism, iar când acestea se acumulează, pot determina apariția unor complicații severe, chiar și deces. În mod normal, producția de urină este mai mare de 500 ml pe zi. Oliguria este definită ca eliminarea de 100 ml până la 400 ml de urină pe zi, iar anuria este definită ca producția de urină de maxim 100 ml pe zi.

Oliguria apare frecvent la pacienții spitalizați și este de obicei o consecință a aportului redus de sânge la rinichi. Anuria este cea mai severă formă de oligurie, fiind cunoscută ca lipsa urinării, și este o urgență medicală care poate pune viața în pericol. Aceasta este adesea cauzată de insuficiență renală acută sau apare în urma obstrucției severe provocate de prostata mărită, de pietre la rinichi sau de o tumoră renală. Tratamentul este stabilit în funcție de cauza care a determinat un debit scăzut de urină.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru oligurie și anurie

Cauzele de anurie și oligurie se împart în trei categorii: prerenale - din cauza unor fenomene care au loc înainte de procesul de filtrare al rinichilor, renale - din cauza unor afecțiuni ale rinichilor, și postrenale - din cauza unor obstacole existente în calea de excreție a urinei.

Cele mai frecvente cauze sunt:

Cauze prerenale:

  1. Hipovolemie (volumul sanguin scăzut) - cauzată de pierderi mari de sânge, deshidratare, arsuri, sepsis, insuficiență hepatică și intervenții chirurgicale.
  2. Preeclampsie - o complicație legată de sarcină, caracterizată prin hipertensiune arterială și semne de afectare a unui alt organ, cel mai adesea ficatul și/sau rinichii.
  3. Diverse afecțiuni cardiace și pulmonare.
  4. Afectare vasculară a rinichilor.

Cauze renale:

  1. Glomerulonefrita.
  2. Necroza tubulară acută.
  3. Leziunile cauzate de medicamente sau toxine, de exemplu antiinflamatoarele nesteroidiene, inhibitorii de enzimă de conversie a angiotensinei, unele antibiotice, chimioterapicele, substanțele de contrast.
  4. Cetoacidoza diabetică - nivelul zahărului din sânge este foarte ridicat și substanțele acide, numite cetone, se acumulează în organism.
  5. Boala renală în sarcină.

Cauze postrenale:

  1. Litiaza urinară - pietrele la rinichi.
  2. Tumorile de prostată (adenom de prostată, cancer de prostată).
  3. Cancerul de organe excretoare (cancer de vezică urinară, tumori de uretră).
  4. Tumorile care fac compresie din exterior pe calea de eliminare a unirii, de exemplu, cancerul de rect.

Cei mai importanți factori de risc pentru anurie și oligurie sunt reprezentați de diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala cronică de rinichi și prezența litiazei renale.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Semne și simptome care însoțesc anuria și oliguria

Semnele și simptomele care însoțesc anuria și oliguria variază în funcție de cauza de bază. De exemplu, pacienții în stare de șoc pot prezenta, în afara de o cantitate redusă de urină, tahicardie (puls crescut), hipotensiune arterială, piele deshidratată și extremități reci.

În cazul  bolii cronice de rinichi, bolilor hepatice și insuficienței cardiace, pacientul poate prezenta edeme gambiere (picioare umflate), fatigabilitate și/sau amețeli. Pacienții cu litiază urinară pot prezenta dureri abdominale intense sau durere lombară.

Investigații pentru diagnosticul de anurie sau oligurie

Pentru diagnosticul corect de oligurie sau anurie, medicul urolog se va interesa de istoricul medical complet al pacientului și va efectua un examen fizic.

Medicul trebuie să afle informații despre momentul în care a apărut problema, cât de gravă este, dacă pacientul a prezentat vărsături, diaree sau dureri de burtă și despre tratamentul urmat la domiciliu.

Următoarea etapă presupune măsurarea exactă a producției de urină, de obicei realizată printr-un cateter urinar, pentru a permite golirea completă a vezicii urinare. Odată ce este stabilit diagnosticul de oligurie sau anurie, testele suplimentare pot include:

  1. Teste de urină - pentru a identifica posibile infecții urinare.
  2. Analize de sânge - panou metabolic de bază, care include ureea, rata estimată de filtrare glomerulară (eGFR) și creatinina serică, pentru determinarea etiologiei și a severității disfuncției renale.
  3. Teste imagistice - ecografia abdominală și tomografia computerizată abdominală pot identifica prezența pietrelor sau a tumorilor abdominale.
  4. Cistoscopia - investigație prin care medicul introduce în vezica urinară un cateter cu o cameră video, pentru a vizualiza interiorul acesteia.

Complicațiile anuriei și oliguriei

Dacă nu este tratată corespunzător, scăderea producției de urină poate să provoace diverse complicații, cum ar fi:

  • Infecții - se dezvoltă la 30-70% dintre pacienți și afectează sistemul respirator și tractul urogenital.
  • Complicații cardiovasculare - din cauza retenției de lichide, de sodiu și potasiu; includ hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă congestivă, edemul pulmonar, diverse aritmii și pericardita.
  • Probleme gastrointestinale - determină apariția de greață, vărsături, ileus (mișcarea tractului digestiv scăzută sau oprită complet).
  • Hematologice - anemie, din cauza scăderii producerii de globule roșii, și disfuncție trombocitară.
  • Neurologice - confuzie, asterixis (tremorul necontrolat al extremităților), somnolență, convulsii și comă.
  • Tulburări electrolitice/acido-bazice - acidoză metabolică, hiponatremie, hipocalcemie și hiperfosfatemie.
  • Slăbiciune musculară sau paralizie.
  • Farmacologice - metabolismul diferitelor medicamente este încetinit, ceea ce duce la un risc crescut de toxicitate, și implică astfel necesitatea ajustării dozelor în funcție de funcția renală.

Tratamentul pentru anurie și oligurie

Tratamentul oliguriei și anuriei se axează pe menținerea funcției renale și pe remiterea cauzei. Astfel, medicul poate recomanda următoarele metode:

  • Dacă există un obstacol pe calea de excreție a urinei, medicul va încerca să îl elimine.
  • Dacă este prezentă o infecție, va administra tratament antibiotic sau antifungic corespunzător.
  • Dacă un medicament a afectat funcția renală, medicul va recomanda oprirea acestuia și înlocuirea cu altul, care nu este toxic pentru rinichi.
  • Dacă lipsa urinării a apărut din cauza deshidratării post vărsături sau diaree, pacientul va fi rehidratat, pe cale orală sau prin administrarea de lichide intravenos.
  • Când anuria este cauzată de insuficiență cardiacă, sepsis, șoc sau insuficiență respiratorie, prioritatea este tratarea afecțiunii respective.
  • Tratamentul cu diuretice - substanțe utile pentru cauzele renale de anurie și oligurie, pentru că stimulează rinichii să lucreze.
  • Terapia de substituție renală - include hemodializa și transplantul de rinichi, atunci când rinichii nu mai funcționează cum ar trebui.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale performante, complete, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor urinare și asociate. Diagnosticul de anurie sau oligurie este stabilit în urma unei consultații de urologie, urmată de toate analizele și investigațiile indicate de medicul specialist, pentru a descoperi cauza problemei. Astfel, poate fi stabilit tratamentul personalizat, cu rezultate bune pe termen lung.

Cazurile care constituie o urgență medicală sunt evaluate rapid și corect în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România. După stabilizarea și rehidratarea pacientului, acesta poate fi internat pe secția de specialitate, pentru monitorizare și investigații suplimentare, în funcție de recomandarea medicală stabilită.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR