Anemia megaloblastica este o forma de anemie microcitara, cauzata de un efect de sinteza a ADN-ului, care determina modificari morfologice ale globulelor rosii (eritrocite). Poate fi cauzata de o carenta a vitaminei B12 sau a acidului folic, factori de baza in sinteza normala a ADN-ului.

Vitamina B12 si acidul folic nu pot fi sintetizate de organism, motiv pentru care acesti compusi trebuie asigurati prin intermediul alimentatiei. Acidul folic poate fi intalnit intr-o gama vasta de alimente, in schimb vitamina B12 poate fi procurata doar din alimentele de origine animala. Anumite afectiuni gastrice pot conduce la anemie megaloblastica, din cauza malabsorbtiei vitaminei B12 la nivelul tractului gastro-intestinal. De asemenea, din cauza fenomenului de recirculare a vitaminei B12 la nivelul digestiv (circuitul enterohepatic), persoanele cu deficit de absorbtie sunt mai afectate decat cele cu un deficit de aport (in cazul persoanelor vegane).

In cazul acidrului folic, acesta este absorbit la nivel intestinal, avand un traseu asemanator vitaminei B12. In organismul uman, atat vitamina B12, cat si acidul folic se acumuleaza sub forma de depozite, insa acestea sunt suficiente pentru 3-5 ani, in cazul vitaminei B12, si doar pentru 3-4 luni, in cazul acidului folic.

Vitamina B12 are rol in activarea acidului folic, care detine un rol important in sinteza acizilor nucleici, precum ADN-ul. Carenta de vitamina B12 diminueaza sinteza de ADN, conducand astfel la formarea de eritrocite deficitare, formate incomplet, sub denumirea de megaloblaste.

Cauzele deficitului

Printre cauzele deficitului de vitamina B12 sau acid folic se numara:

  • Dieta strict vegana;
  • Gastrita atrofica, aclorhidie;
  • Afectiuni ale intestinului subtire (boala inflamatorie intestinala, limfom);
  • Expunere la oxid nitric;
  • Parazitoze;
  • Aport insuficient de acid folic (din cauza distrugerii acestuia de catre temperaturile crescute folosite la prepararea alimentelor);
  • Necesarul crescut, intalnit in cazul sarcinii, alaptarii, dializei.

Simptome

Anemie megaloblastica - Simptome In majoritatea cazurilor, pacientii cu deficit de vitamina B12 sau acid folic sunt asimptomatici pana la instalarea anemiei. Simptomele sunt cele specifice anemiei (stare de oboseala, paloare, pierderea apetitului, diaree, palpitatii), insa, in cazurile severe, pot aparea glosita (inflamarea limbii), fisuri la colturile buzelor, febra usoara spre moderata. Carenta de vitamin B12 si acid folic favorizeaza si aparitia echimozelor (vanatai), ca urmare a trombocitopeniei