Importanța alimentației în cancer

Alimentația în cancer are anumite particularități, pentru că trebuie permanent adaptată în funcție de stadiul de boală și de simptomele acesteia, de localizarea cancerului și de efectele tratamentului oncologic asupra comportamentului alimentar. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții cu cancer beneficiază de consiliere nutrițională asigurată de medici cu vastă experiență, pentru recomandarea regimului alimentar adecvat, în funcție de nevoile fiecăruia în parte.

Dieta pacientului oncologic trebuie să acopere în primul rând necesarul caloric zilnic, acest lucru fiind un obiectiv foarte important în alimentație, pentru combaterea malnutriției la bolnavul de cancer, o situație destul de des întâlnită.

Alături de hrana preparată, de fructe și legume proaspete, pot fi adăugate alimente create cu scopuri medicale speciale, care sunt sub formă lichidă, pentru a fi mai ușor de înghițit, sau sub formă de pulberi, care se pot adăuga în mâncarea obișnuită. De asemenea, când alimentația orală nu se poate realiza, există soluții de nutriție parenterală.

Watch on YouTube

Cum afectează cancerul alimentația

În funcție de stadiul cancerului, de localizare și de tratamentul urmat, s-au observat diferite semne și simptome de cancer care influențează alimentația. Cele mai des întâlnite sunt:

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Recomandări generale privind dieta în cancer

Interesul pentru realizarea unor alegeri benefice în alimentația pacientului cu cancer vine din constatările de-a lungul anilor legate de particularitățile alimentației în anumite zone geografice și corelarea cu frecvența scăzută sau crescută a anumitor tipuri de cancer în populația acelor regiuni.

Cercetările medicale au demonstrat un risc crescut pentru cancer, în special la nivel digestiv, precum cancer la stomac și cancer de colon, la persoanele care consumă alimente afumate, mai ales carne roșie afumată și la cele care folosesc alimente care conțin nitriți și nitrați. Acești compuși chimici au un rol în conservarea industrială a alimentelor, dar pot contamina chiar și apa potabilă în anumite situații.

O alimentație echilibrată, fără excese de orice fel, cu respectarea strictă a normelor de igienă pentru prepararea alimentelor și cu verificarea termenului de valabilitate a produselor consumate reprezintă o primă etapă în creșterea responsabilității față de hrana de fiecare zi.

Nutriția pacientului oncologic se poate realiza individualizat, adaptat fiecărui caz în parte prin consult în cabinetul nutriționistului, care va calcula necesarul caloric zilnic și modul în care se poate realiza acoperirea nevoilor pacientului prin alimente și diferite suplimente, dacă acestea sunt cu adevărat necesare.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Alimente permise în cancer

Diferite aspecte legate de nutriție oncologică au fost abordate în sute, chiar mii de cărți în întreaga lume, iar interesul pentru alimentele-minune care pot ajuta în tratamentul cancerului este uneori chiar mai mare pentru publicul larg decât interesul pentru tratamentele medicale sau chirurgicale.

Firesc, apare întrebarea: ce este bine să mănânci când ai cancer? De fapt, opțiunile legate de onconutriție sunt de multe ori și opțiunile care pot fi luate pentru o alimentație echilibrată și o prevenție a bolilor cronice dominante în societatea contemporană.

Sunt alimente permise în cancer legumele și fructele, cerealele integrale, lactatele pentru cei care le pot tolera și carnea bine prelucrată termic, totul în cantități echilibrate, care să se încadreze în necesarul caloric zilnic, în porții care să asigure un confort digestiv. Este posibil ca un regim alimentar în cancer să necesite porții mai mici de hrană și mese mai dese, chiar și din 3 în 3 ore, pentru a combate malnutriția și riscul de cașexie.   

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Alimente care trebuie evitate în cancer

În principal, pacienții cu cancer trebuie să evite:

  • mâncarea preparată industrial, cu conținut crescut de sare, cu aditivi, coloranți și conservanți, de tipul nitriților și nitraților care au potențial cancerigen, prin formarea de nitrozamine la nivel intestinal. Exemple din această gamă de alimente sunt mezelurile;
  • preparatele pe bază de carne și pește insuficient pregătite termic și orice alte combinații de alimente care au risc de contaminare bacteriană;
  • grăsimile hidrogenate, care sunt folosite în aproape toate produsele de patiserie și care contribuie la întreținerea și chiar la amplificarea inflamației din organism, proces care însoțește boala oncologică;
  • zahărul în exces sau abuz de dulciuri concentrate.

Alimente interzise în cancer pe o perioadă determinată sunt cele care interacționează cu chimioterapia sau cu terapiile țintite, dintre cele mai cunoscute fiind grepfrutul și ceaiul de sunătoare.

Dieta pacientului oncologic în timpul tratamentului

Odată cu inițierea tratamentului oncologic prin chimioterapie, imunoterapie sau radioterapie, medicul va discuta cu pacientul despre modalitățile prin care pot fi diminuate efectele adverse ale tratamentului și despre ce trebuie să mănânce un bolnav de cancer pe perioada tratamentului.

Diferențe sunt semnificative în alimentație pentru pacientul oncologic normoponderal față de cel cu obezitate, însă provocarea cea mai mare pentru alcătuirea dietei este în cazul pacienților cu malnutriție, pacienți care au o scădere semnificativă în greutate și risc de cașexie.

Planul pentru o alimentație echilibrată va avea în vedere preferințele pacientului, toleranța lui la anumite alimente și modificările survenite în cursul tratamentului. Alimentația sub formă de piureuri sau de consistență lichidă va fi de ajutor pentru pacienții cu dificultăți de înghițire, inflamații la nivelul cavității bucale și faringelui sau pentru problemele de la nivelul danturii.

Pe perioadele de tratament, în funcție de medicația administrată, pot să apară diferite manifestări, precum greață, vărsături, perceperea diferită a gustului alimentelor, diaree severă cu deshidratare sau constipație. Dacă toate aceste neplăceri apărute în context de tratament oncologic împiedică o alimentație echilibrată, suplimentarea ei se poate face și parenteral, prin preparate medicamentoase speciale, cu suplimentare hidroelectrolitică, vitaminică, cu aminoacizi, lipide și glucoză.

Tipuri de alimentație specială în nutriția oncologică

Există etape în evoluția bolii oncologice când alimentația nu se mai poate realiza în mod normal, înghițirea este dificilă sau stenozele de la nivelul tubului digestiv opresc trecerea firească a alimentelor. În aceste condiții, medicul poate decide montarea unei sonde nazogastrice pentru alimentație sau, în anumite cazuri, realizarea unei gastrostome pentru introducerea alimentelor direct în stomac.

Pentru punerea în repaus a tubului digestiv sau pentru cazuri mai grave, cu spitalizare, medicul poate recomanda soluții pentru nutriție parenterală care se introduc prin abord venos periferic sau central. Aceste soluții perfuzabile asigură necesarul caloric printr-o formulă echilibrată sub formă de emulsie cu aminoacizi, lipide, glucoză și electroliți.

Un alt tip de alimentație specială este reprezentată de produsele sub formă de băuturi concentrate cu proteine, lipide, glucide și electroliți, care se administrează oral ca suplimente la hrana obișnuită sau care pot înlocui mesele în anumite condiții, pe perioade determinate de timp.

Alimente care interacționează cu tratamentele pentru cancer

Ce alimente ai voie să mânănci dacă ai cancer? Nu există un singur răspuns la această întrebare, pentru că este recomandabil ca pacientul să solicite consiliere nutrițională adecvată și să discute despre alimentația sa în centrul medical unde se tratează pentru cancer.

Pentru multe medicamente folosite în tratamentul oncologic există anumite precauții cu privire la alimentație, datorită unor interacțiuni medicament-aliment care se pot produce. Câteva alimente, de obicei unele citrice (grepfrut), condimente (usturoi) sau ceaiuri (sunătoare, echinaceea), pot schimba modul de evoluție a medicamentului în organism: fie diminuează efectul medicației, fie încetinesc eliminarea medicamentului din organism, fie amplifică toxicitatea substanței și efectele adverse.

De fiecare dată când se inițiază un nou tratament oncologic, pacientul va primi de la medic sau de la nutriționist recomandările necesare: care sunt alimentele de evitat sau de eliminat pentru perioada de administrare a unor medicamente.

De asemenea, există interacțiuni și legate de administrarea unor suplimente alimentare pe bază de plante sau extracte concentrate de fructe și legume. Doar medicul oncolog și nutriționistul care se ocupă de pacienții oncologici sunt cei care pot prescrie în condiții de siguranță suplimente alimentare atunci când acestea sunt necesare.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Alimentația pacientului oncologic după tratament

Respectarea unui regim igieno-dietetic permanent, după diagnosticarea bolii oncologice, este o alegere înțeleaptă pentru toți pacienții care doresc un control cât mai bun al bolii cronice de care suferă.

Controlul periodic la medicul oncolog va fi necesar în continuare și va răspunde și acestor nevoi de informare cu privire la alimentația de bază a pacientului. De asemenea, consultarea unui nutriționist cu experiență în boala oncologică va răspunde întrebării: ce ai voie să mănânci când ai cancer?

Păstrarea unei greutăți corporale optime ajută în desfășurarea activităților zilnice și ușurează orice program de recuperare medicală prin mișcare. Necesarul caloric zilnic trebuie asigurat printr-o alegere echilibrată a alimentelor, diversificată și cu respectarea preferințelor pacientului.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la proceduri moderne de tratament oncologic. Vino la SANADOR!

Centrul Oncologic SANADOR

Onconutriție Centrul Oncologic SANADOR

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții cu cancer beneficiază de metode moderne de tratament, prin abordare multimodală, în funcție de recomandarea stabilită pentru fiecare în parte.

În completare, echipa medicală asigură acces la consiliere nutrițională specifică, realizată prin colaborare multidisciplinară, care implică medici oncologi și specialiști în diabet zaharat, nutriție, boli metabolice, pentru recomandarea unei diete personalizate, echilibrate, care ține cont de specificul fiecărui pacient în parte. Atunci când alimentația naturală nu este posibilă, la Spitalul Clinic SANADOR pacienții cu cancer beneficiază de realizarea unei gastrostome, la recomandarea medicului.

Serviciile medicale la care au acces persoanele diagnosticate cu cancer includ și consiliere psihologică, terapia durerii în cancer și proceduri de recuperare medicală, în funcție de indicație, pentru asigurarea unei calități cât mai bune a vieții și prevenirea eventualelor complicații.

În cazul unor urgențe în cancer, inclusiv în urma unor probleme de alimentație, pacienții de pot adresa oricând Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, unde funcționează permanent 26 de linii de gardă, inclusiv linii de gardă de oncologie și gastroenterologie.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR