Ce sunt afecțiunile testiculului?

Afecțiunile testiculelor sunt o varietate de boli, unele înnăscute, altele dobândite, care pot afecta funcția sexuală și fertilitatea unui bărbat. Testiculele fac parte din sistemul reproducător masculin și sunt două organe ovale situate în interiorul scrotului, sacul liber de piele care atârnă în spatele penisului. Testiculele produc hormoni masculini, inclusiv testosteronul, și spermatozoizi, celulele reproducătoare masculine. Cele mai multe cazuri de afecțiuni ale testiculelor nu sunt grave și se pot remite cu tratament specific. Inclusiv cancerul testicular, cea mai temută boală și cea mai frecventă formă de cancer la bărbații între 18 și 35 de ani, este, de obicei, vindecabil. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Mult mai frecvente decât cancerul sunt alte boli ale testiculelor, precum epididimita, o inflamație a epididimului (structură tubulară de lângă testicul unde spermatozoizii se maturează), varicocelul, o dilatare a venelor de deasupra testiculelor, hidrocelul, acumularea de lichid în jurul testiculului. Unele afecțiuni, precum herniile inghinale, în care unii mușchi din peretele abdominal sunt slăbiți și o parte a intestinului bombează în canalul inghinal, sunt uneori confundate cu diverse boli testiculare.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de boli testiculare

Există multe tipuri de afecțiuni ale testiculelor. Deși cancerul testicular este cea mai cunoscută afecțiune, există multe alte afecțiuni benigne (necanceroase) ale testiculelor, care pot varia de la minore la amenințătoare de viață. Unele dintre cele mai frecvente tulburări care afectează testiculele sunt:

Boli congenitale

  • Criptorhidie - testicul necoborât la nivel scrotal;
  • Monorhidie și poliorhidie - un număr mai mic sau mare de testicule;
  • Transpoziție penoscrotală - poziția superioară a scrotului față de penis;
  • Anorhidie - lipsa congenitală a testiculelor;
  • Sindromul Klinefelter - afecțiune genetică;

Traumatisme

Infecții

  • Epididimita - inflamația sau infecția epididimului, uneori ca urmare a unei boli cu transmitere sexuală;
  • Orhita urliană - inflamație a unuia sau ambelor testicule cauzată de oreion sau de boli cu transmitere sexuală;
  • Gangrena Fournier - urgență medico-chirurgicală din cauza unei infecții acute necrotice a scrotului, penisului sau/și a zonei perineale;

Afecțiuni benigne

  • Torsiune testiculară - răsucire a testiculului, care, deși este rară, este o urgență din cauza lipsei vascularizației care poate determina pierderea testiculului;
  • Varicocel - dilatare a venelor de deasupra testiculului, de obicei inofensivă;
  • Hidrocel - colecție de lichid care înconjoară testiculul, de obicei benignă, dar în cantități mari, poate provoca durere sau presiune;
  • Hipogonadism - uneori, testiculele nu produc suficient testosteron, hormon care este răspunzător de dezvoltarea caracterelor sexuale masculine;

Tumori benigne

  • Spermatocel - chist testicular plin de lichid care se formează în epididim;
  • Microlitiaza tes;ticulară - afecțiune în care se formează mici conglomerate de calciu în testicule
  • Chist epidermoid - numit și chist sebaceu, o formațiune nodulară, nedureroasă, situată sub piele;
  • Tumorile stromale ale testiculului - formațiuni tumorale benigne dezvoltate din celulele de susținere testiculare;

Tumori maligne - cancerul testicular, indiferent de tipul celular, se prezintă de obicei ca un nodul nedureros, ferm, cu creștere lentă, localizat într-un testicul.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru boli ale testiculelor

Există multiple cauze ale afecțiunilor testiculare, care variază de la infecții și traumatisme la probleme endocrinologice. Cele mai comune cauze cuprind:

  • Infecțiile - bacteriene, virale și cu transmitere sexuală;
  • Traumatisme - cele mai frecvente sunt cauzate de leziuni sportive, lovituri directe în zona inghinală și accidente de mașină;
  • Anomalii congenitale;
  • Criptorhidia;
  • Hemocromatoza - prea mult fier în sânge;
  • Afecțiuni ale glandei hipofize - glandă endocrină localizată la nivel cerebral, care secretă hormoni ce reglează activitatea altor organe;
  • Tratamentele pentru cancer;
  • Diverse medicamente;

În ceea ce privește apariția cancerului testicular, s-au identificat anumiți factori de risc, printre care:

  • Criptorhidia;
  • Anomaliile congenitale;
  • Istoricul personal de cancer testicular - prezența în antecedente a cancerului la un testicul crește riscul de a face cancer și la celălalt testicul;
  • Istoric familial de cancer testicular - o rudă de sânge cu antecedente de cancer testicular.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de afecțiuni testiculare

Semnele și simptomele de boli testiculare variază în funcție de afecțiune, dar există câteva care sunt comune care includ:

  • prezența unui nodul neobișnuit la nivel scrotal;
  • durere la nivelul testiculelor sau scrotului;
  • sensibilitate la atingerea scrotului;
  • durere abdominală inferioară sau inghinală;
  • edemul testiculelor sau scrotului;
  • schimbare a culorii pielii scrotului;
  • senzație de greață și vărsături.

Dacă o infecție provoacă afecțiunea testiculară, simptomele pot include, de asemenea, febră, polakiurie (nevoia frecventă de urinat), hematurie (urină cu sânge) sau puroi în urină.

Diagnosticul de afecțiuni testiculare

Diagnosticul pentru boli ale testiculelor se efectuează de către un medic urolog, care, după ce poartă o discuție cu pacientul despre simptomele apărute și istoricul medical, va recomanda efectuarea mai multor investigații. Primul pas este reprezentat de un examen fizic în care medicul examinează scrotul, palpează conținutul acestuia și zonele din apropiere. Următorul pas este constituit din transiluminare, în care se trece o lumină prin scrot, investigație care poate oferi informații despre dimensiunea, locația și alcătuirea unei mase scrotale.

Deseori este necesară o ecografie testiculară pentru a diagnostica o masă scrotală. Această investigație folosește ultrasunete pentru reda imagini din interiorului corpului și poate oferi informații detaliate despre dimensiunea, locația și componența unei mase scrotale. În anumite situații, la pacienții cu durere acută importantă, se poate efectua și ecografie Doppler pentru diagnosticul diferențial de torsiune testiculară și pentru formațiunile tumorale, pentru a detecta perfuzia cu sânge a acestora.

Pe lângă aceste investigații, mai pot fi recomandate teste de urină, care pot detecta prezența unei infecții, a sângelui sau a puroiului în urină, și teste de sânge, tot pentru detecția unei infecții, dar și pentru a căuta prezența anumitor substanțe specifice cancerului testicular. În situațiile în care aceste investigații susțin diagnosticului de cancer testicular, se recomandă efectuarea unei tomografii computerizate (CT) a toracelui, abdomenului și zonei inghinale pentru a verifica prezența răspândirii cancerului la alte organe, numite determinări secundare.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru bolile testiculelor

Tratamentul pentru bolile testiculare variază în funcție de fiecare tip de afecțiune în parte. De exemplu, epididimita este de obicei tratată cu antibiotice, antiinflamatoare, odihnă și comprese reci aplicate pe scrot. Torsiunea testiculară este o urgență care necesită intervenție chirurgicală pentru a repoziționa testiculul și pentru a preveni repetarea răsucirii acestuia. Varicocelul de obicei nu necesită tratament, decât în cazul în care este afectată fertilitatea, situație în care se ligaturează venele dilatate. Pentru hidrocel se practică intervenție chirurgicală dacă este foarte mare sau provoacă durere.

Hipogonadismul este de obicei tratat cu terapie hormonală, fie cu testosteron, fie cu hormonii produși de glanda hipofiză. Cancerul testicular este tratat în funcție de tipul de cancer și de răspândirea acestuia. Dacă nu s-a răspândit, poate fi vindecat prin orhiectomie, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea testiculului. Dacă s-a răspândit în afara testiculului, tratamentul poate include intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea determinărilor secundare, chimioterapie și/sau radioterapie.

Măsuri de prevenție

Pentru prevenirea dezvoltării diverselor boli ale testiculelor benigne se recomandă evitarea infecțiilor, a traumatismelor, a ridicării de greutăți și practicarea de contacte sexuale protejate. Pentru cancerul testicular nu există o modalitate dovedită de prevenție, motiv pentru care detectarea precoce este foarte importantă. Se recomandă ca toți bărbații tineri să efectueze lunar un autoexamen testicular. Acesta se poate efectua după o baie sau un duș cald, deoarece căldura relaxează scrotul. În timpul unei autoexaminări trebuie inspectată pielea scrotului și palpate testiculele pe rând între police, indice și deget mijlociu. Prezența durerii sau a oricărei modificări de structură necesită prezentarea la medic pentru a efectua investigații suplimentare.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, medicii urologi au experiență în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor testiculare. Pacienții sunt evaluați amănunțit, cu cele mai noi echipamente și proceduri, pentru a stabili cu exactitate abordarea terapeutică. Atunci când există indicație pentru intervenție chirurgicală, aceasta este realizată într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, de către chirurgi experimentați, în condiții de siguranță deplină. Secția ATI a Spitalului Clinic SANADOR, acreditată la categoria I, nivel de competență extinsă, asigură îngrijiri avansate pentru pacienții chirurgicali sau în stare critică.

Spitalul Clinic SANADOR este multidisciplinar, astfel că pacienții au acces la consultații asigurate de medici de diferite specialități, necesare în unele cazuri, de exemplu la pacienții cu hipogonadism. Cancerul testicular este abordat de o comisie multidisciplinară numită Tumor Board, care alege cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient, după o evaluare completă. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții cu cancer testicular beneficiază de proceduri terapeutice de ultimă oră, efectuate cu echipamente foarte performante.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR