Ce este testiculul necoborât sau criptorhidia?

Testiculul necoborât, numit și criptorhidie, este caracterizat de absența unuia sau ambelor testicule în scrot la momentul nașterii. În două treimi dintre cazuri, afecțiunea este unilaterală – un singur testicul este incorect poziționat, adesea cel drept. Totuși, în 10% dintre situații, criptorhidia este bilaterală – ambele testicule lipsesc din scrot. Testiculul necoborât este cel mai frecvent defect congenital al aparatului genital masculin. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Testiculul necoborât este mai întâlnit la nou-născuții prematuri, 30% dintre aceștia având unul sau ambele testicule necoborâte la naștere. În ceea ce privește bebelușii născuți la termen, doar 4-5% dintre ei prezintă criptorhidie, la nivel global.

În timpul sarcinii, testiculele fătului se dezvoltă în partea inferioară a cavității sale abdominale. În mod normal, acestea coboară în scrot în jurul vârstei gestaționale de 7 luni, deplasându-se prin canalul inghinal (un pasaj de la nivelul zonei inghinale). Scrotul este punga de piele localizată sub penis, care susține testiculele.

Criptorhidia este caracterizată de absența unuia sau ambelor testicule în scrot la momentul nașterii. În două treimi dintre cazuri, afecțiunea este unilaterală – un singur testicul este incorect poziționat, adesea cel drept. Totuși, în 10% dintre situații, criptorhidia este bilaterală – ambele testicule lipsesc din scrot.

În cele mai multe cazuri, testiculul coboară în mod natural în primele 3 luni de viață, fără a fi necesar un tratament. Astfel, incidența reală a criptorhidiei se reduce la 1%. Corecția chirurgicală trebuie luată în considerare dacă testiculul nu a coborât până la vârsta de 6 luni.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Diferențe între testicul necoborât și testicul ectopic

Testiculul ectopic este o malformație congenitală rară, care apare la doar 1% din cazurile de testicul necoborât. De fapt, acest testicul este coborât din cavitatea abdominală, dar este localizat anormal. Astfel, testiculul ectopic poate fi întâlnit în afara abdomenului, dar în zona inghinală, la rădăcina penisului, în zona femurală sau în afara scrotului.

Spre deosebire  de testiculul necoborât, cel ectopic nu se poate rezolva de la sine, singura soluție fiind tratamentul prin intervenție chirurgicală – orhidopexia. Fiind localizat anomal, dar în afara abdomenului, un testicul ectopic poate duce la complicații severe, pentru că poate suferi traumatisme.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru testicul necoborât

Nu se cunosc cu exactitate cauzele testiculului necoborât în cazul bebelușilor născuți la termen, afecțiunea fiind considerată idiopatică. O combinație de factori materni, genetici și de mediu ar putea fi implicați în perturbarea mecanismelor hormonale legate de dezvoltarea și coborârea testiculelor.

Printre factorii de risc pentru criptorhidie se numără:

  • Istoric familial de criptorhidie;
  • Greutatea mică la naștere;
  • Prematuritatea;
  • Diabetul zaharat matern (gestațional sau prezent dinaintea sarcinii);
  • Expunerea la pesticide și alte substanțe chimice considerate disruptori endocrini, în timpul sarcinii;
  • Expunerea la fum de țigară în timpul sarcinii (fumat activ sau pasiv);
  • Consumul de alcool pe durata perioadei gestaționale;
  • Afecțiuni ale fătului, cum ar fi paralizie cerebrală, sindroame genetice (Down, Prader-Willi, Noonan) sau defecte are peretelui abdominal;
  • Preeclampsia;
  • Fertilizarea in vitro;
  • Obezitatea maternă;
  • Greutatea placentară mică;
  • Utilizarea unor substanțe cosmetice în sarcină;
  • Administrarea unor medicamente în sarcină, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Investigații recomandate în cazul unui testicul necoborât

Criptorhidia este diagnosticată în timpul primului examen clinic al bebelușului, efectuat la scurt timp după naștere. În general, testiculul necoborât poate fi depistat prin palpare, nefiind necesare teste suplimentare.

Totuși, atunci când testiculul nu poate fi palpat, sunt indicate teste imagistice pentru a verifica dacă testiculul este prezent sau lipsește. De asemenea, investigațiile suplimentare sunt recomandate pentru a determina cu exactitate locația acestuia. Urologul pediatru poate recomanda o ecografie și un examen RMN.

Totuși, uneori pot fi necesare investigații invazive, cum ar fi laparoscopia diagnostică, care presupune inserarea unui tub prevăzut cu o cameră video printr-o incizie abdominală, sau chiar o intervenție chirurgicală deschisă. În aceste situații, tratamentul afecțiunii se efectuează în cadrul aceleiași proceduri.

În cazul în care criptorhidia este bilaterală, medicul poate recomanda teste genetice pentru a verifica dacă sunt prezente anomalii cromozomiale.

  • Programează-te la SANADOR! Sună la 021.9699!

Posibile complicații ale unui testicul necoborât

În lipsa tratamentului, testiculul necoborât poate produce o serie de complicații serioase:

  • Lezarea testiculului: Țesutul testicular poate fi deteriorat sub presiunea pubisului (oase de la nivelul pelvisului);
  • Cancer testicular: Bărbații cu testicul necoborât au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer testicular. Tratamentul scade acest risc, însă nu îl elimină complet. S-a observat un risc mai ridicat în cazul criptorhidiei bilaterale. De asemenea, riscul este mai mare în cazul persoanelor care au avut testiculul localizat în abdomen, decât în cazul celor care l-au avut poziționat în zona inghinală;
  • Infertilitate: Temperatura intrascrotală este mai scăzută cu câteva grade decât restul corpului, fiind mediul propice pentru buna funcționare a testiculului. Hipertermia afectează spermatogeneza (procesul de formare a spermatozoizilor), astfel încât pacienții cu criptorhidie netratată se pot confrunta cu probleme de fertilitate;
  • Torsiune testiculară: Criptorhidia se poate asocia și cu torsiune testiculară, afecțiune a testiculului caracterizată de răsucirea spontană a cordonului spermatic care asigură perfuzia de sânge la nivelul testiculului. În lipsa unui tratament de urgență, testiculul poate fi pierdut definitiv;
  • Hernie inghinală: Afecțiunea apare atunci când o porțiune din intestin penetrează peretele abdominal printr-o zonă musculară slăbită, cauzând apariția unei umflături în zona inghinală;
  • Tulburări de ordin psihoemoțional: Uneori, testiculul necoborât netratat poate favoriza scăderea stimei de sine la vârstă adultă.

Tratamentul pentru testicule necoborâte

Tratamentul pentru criptorhidie nu este necesar imediat după naștere. Se optează inițial pentru managementul expectativ, deoarece este de așteptat ca testiculul să se poziționeze în scrot în primele 3-6 luni de viață.

În cazul în care testiculul nu coboară de la sine, este indicat tratamentul chirurgical pentru corectarea poziției testiculului. Acest lucru scade riscul de complicații, cum ar fi infertilitatea. Repoziționarea chirurgicală a testiculului în scrot se numește orhidopexie și se efectuează la vârsta de 6-18 luni. Cu cât tratamentul este efectuat mai devreme, cu atât riscul de complicații este scăzut mai mult.

În general, orhidopexia se efectuează laparoscopic. Procedura presupune efectuarea unei incizii de mici dimensiuni la nivelul scrotului sau zonei inghinale. După localizarea testiculului și cordonului spermatic, medicul chirurg pediatru va realiza o incizie în scrot pentru a crea un buzunar, apoi va trage ușor testiculul cu ajutorul unui instrument. La final, va sutura inciziile cu fire resorbabile. Procedura nu necesită spitalizare prelungită, de aceea pacienții sunt externați în aceeași zi.

Tratament la SANADOR

La Maternitatea SANADOR, nou-născuții sunt evaluați complet, de o echipă de medici multidisciplinară, în vederea descoperirii oricăror probleme de sănătate sau defecte congenitale. Maternitatea SANADOR deține echipamente de vârf, cu ajutorul cărora se realizează toate investigațiile necesare pentru evaluarea stării de sănătate a nou-născuților. Bebelușii cu testicul necoborât sunt monitorizați atent și, în cazul în care testiculul nu coboară în scrot, sunt operați de chirurgii pediatrici experimentați și supraspecializați ai Spitalului Clinic SANADOR. De câte ori este posibil, aceștia aleg metode minim invazive, astfel încât recuperarea să se realizeze rapid, cu riscuri minime.

Toate intervențiile chirurgicale pediatrice sunt realizate într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR, singura din sistemul privat acreditată la categoria I, cel mai înalt nivel de competență, asigură condiții de siguranță deplină, prin măsuri suplimentare celor stabilite de regulamentele în vigoare. Pacienții beneficiază astfel de îngrijire avansată și servicii medicale la cele mai înalte standarde.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR