Tratament pentru tuse la copil
În infecțiile de căi respiratorii, pentru a trata o tuse la copii de 2 ani și sub această vârstă, nu sunt recomandate siropuri sau alte medicamente anti-tusive, în general. Cel mai important pentru a trata tusea este gestionarea secrețiilor nazale. Acestea se scurg posterior, iritând faringele și întreținând tusea.
Apa de mare sau serul fiziologic pot fi utilizate de trei ori pe zi, urmate de scoaterea secrețiilor cu aspiratorul nazal la sugari. O atenție deosebită trebuie acordată preparatelor decongestionante nazale. Acestea, deși sunt eficiente pentru a desfunda nasul, se administrează conform prospectului, deoarece pot avea reacții adverse severe.
Pentru a trata tusea copiilor de vârste mai mari - tuse la copii de 3 ani și peste -, părinții pot administra siropuri de tuse. Cel mai frecvent, acestea pot fi pe bază de plante (nalbă mare, cimbrișor, echinaceea, propolis, iederă etc) sau substanțe de active ce inhibă tusea (dextrometorfan, citrat de oxeladină).
În afară de aceste metode, pentru calmarea unor accese de tuse seacă la copii se poate administra miere de albine (interzisă la copiii sub un an) și lichide calde. Aerosolii cu ser fiziologic pot, de asemenea, ajuta în tusea productivă. Substanțele mucolitice, precum acetil-cisteina sau expectorantele, trebuie administrate doar la recomandarea medicului pediatru.
Dacă tusea a fost provocată de o reacție alergică la un alergen respirator, pentru tratament medicul recomandă medicamente anti-histaminice și evitarea expunerii la alergeni. Medicamentele anti-histaminice de generație mai nouă nu produc somnolență ca efect advers, precum cele de generație mai veche.
Astmul necesită tratament complex, adaptat de medicul pneumolog, și poate include salbutamol inhalator, corticosteroizi inhalatori sau alte medicamente, în funcție de nivelul de severitate al bolii.