Plastie de valvă tricuspidă, realizată cu succes la Spitalul Clinic SANADOR

Diagnostic de insuficiență tricuspidiană

La 50 de ani, Adrian simte că s-a născut pentru a doua oară, după ce a fost diagnosticat cu o boală gravă, care a provocat complicații. Din fericire, medicii de la Spitalul Clinic SANADOR au reușit să-l salveze.

„Nu știam că sunt bolnav. Am aflat de diagnostic cu totul întâmplător. De ceva vreme, aveam o stare nefirească de oboseală, o somnolență, însă am dat vina pe stresul de la locul de muncă și credeam că am nevoie de o pauză. La un moment dat însă, mi s-a umflat piciorul stâng și am hotărât să merg la un control”, povestește Adrian.

În urma unui control de cardiologie, Adrian a fost diagnosticat cu o afecțiune gravă, care îi punea viața în pericol, insuficiența valvei tricuspide, iar singura variantă de tratament era o intervenție chirurgicală de corecție. Afecțiunea era una congenitală, iar pe parcursul vieții aceasta s-a agravat.

„Am făcut o ecografie cardiacă și mi s-a spus că trebuie să fac urgent niște investigații suplimentare. Am făcut și o ecografie transesofagiană, care a confirmat diagnosticul inițial. Am cerut tot felul de păreri de la medici din Italia, Germania, chiar și din America. Printr-o recomandare, am ajuns la doamna Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, care mi-a spus că boala de care sufeream reprezintă o provocare și că trebuie să mă decid cât mai repede în privința operației”, își amintește Adrian.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Ce este insuficiența valvei tricuspide?

Insuficiența tricuspidiană sau regurgitarea tricuspidiană este o afecțiune care apare atunci când valva tricuspidă a inimii, care face legătura între atriul drept și ventriculul drept, nu se mai închide corespunzător. Atunci, o parte din sângele din ventriculul drept, în loc să ajungă în artera pulmonară și apoi în plămâni, se întoarce înapoi în atriul drept. De aceea, în atriul drept se acumulează o cantitate mai mare de sânge, care se reîntoarce în venele cave, care aduc sângele de la membre, abdomen și creier. Acest lucru explică și semnele și simptomele acestei afecțiuni, care se manifestă prin picioare umflate, dureri de ficat, lichid în abdomen sau în plămâni, iar ventriculul drept se lărgește, instalându-se insuficiența cardiacă dreaptă.

Insuficiența tricuspidiană poate să apară din mai multe cauze, precum boala reumatismală, ca o complicație a unei faringite streptococie netratate, endocardita infecțioasă, o boală care afectează țesutul care căptușește inima, boli genetice, pentru care poate fi necesar sfatul unui genetician, boli autoimune (lupus eritematos sistemic, poliartrită reumatoidă), după radioterapie, care duce la deteriorarea valvei, sau după montarea unui stimulator cardiac, care poate afecta închiderea corectă a valvei.

Printre simptomele insuficienței valvei tricuspide se numără dispneea (dificultățile de respirație), oboseala, umflarea picioarelor, prezența de lichid în abdomen (ascită) sau în plămâni, mărirea ficatului și aritmii. Diagnosticul se bazează pe mai multe investigații specifice, care pot include: electrocardiograma, ecocardiografia, coronarografia – o procedură de cardiologie intervențională, sau examinarea RMN . În cazurile avansate de regurgitare tricuspidiană, radiografia toracică poate arăta mărirea inimii sau prezența lichidului la plămâni.

Tratamentul pentru insuficiență tricuspidiană depinde de stadiul bolii și de cauza care a dus la apariția acesteia și poate fi medicamentos, intervențional sau chirurgical. Tratamentul medicamentos poate trata cauza care a dus la apariția acestei afecțiuni (insuficiență cardiacă, fibrilație atrială sau hipertensiune pulmonară) sau poate ajuta pacientul să respire mai bine, ameliorând simptomatologia. În cazurile mai severe, poate fi indicată o intervenție de chirurgie cardiovasculară, pentru a repara sau pentru a înlocui valva afectată.

Plastie de valvă tricuspidă la Spitalul Clinic SANADOR

Pentru că în cazul lui Adrian simptomele se agravau, iar diagnosticul a fost confirmat și de alți medici, bărbatul a hotărât să nu mai aștepte și să se opereze. A discutat cu Prof. Dr. Horațiu Moldovan și cu Dr. Elena Nechifor și au stabilit împreună intervenția chirurgicală, care urma să aibă loc la Spitalul Clinic SANADOR.

Operația de plastie a valvei tricuspide a fost una extrem de complicată, a durat în jur de 2 ore și a inclus mai multe etape, finalizându-se cu succes. Recuperarea în cazul lui Adrian a fost, de asemenea, una de mai lungă durată, pentru că au apărut complicații. La trei săptămâni de la operație, bărbatul a dezvoltat tamponadă cardiacă și pleurezie masivă. Tamponada cardiacă, o complicație a pericarditei, este o urgență medicală potențial fatală. Din cauza acumulării unei cantități mari de lichid în pericard, care împiedică inima să se umple corect, apare comprimarea inimii, aceasta fiind împiedicată să mai funcționeze normal.

În astfel de cazuri, drenajul pericardic subxifoidian și drenajul pleural sunt proceduri esențiale, efectuate în regim de urgență, pentru a evacua lichidul acumulat și pentru a restabili funcționarea normală a inimii și plămânilor. La fel s-a întâmplat și în cazul lui Adrian, când pentru rezolvarea unei situații complexe a fost necesară intervenția de urgență a medicilor, întrucât starea pacientului era vizibil alterată.

Dr. Elena Nechifor este medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.

„A fost o chestie de câteva minute, dacă mai întârziam puțin, nu știu ce s-ar fi întâmplat. Doamna Dr. Elena Nechifor a fost incredibilă, de un profesionalism incredibil, a știut exact ce să facă. A mobilizat pe toată lumea și au reușit să mă salveze. Echipa medicală a fost super. Nota 100 din toate punctele de vedere, ca profesionalism, empatie, comunicare! Totul super! Le mulțumesc și le doresc să dea dovadă de același profesionalism cu toți pacienții. Ce m-a impresionat foarte tare la Spitalul Clinic SANADOR este că aici se pune în primul rând accent pe pacient. Totul se face numai pentru pacient!”, conchide Adrian, după experiența la limită prin care a trecut.

În prezent, pacientul încă se recuperează. Se simte mai bine, urmează tratamentul recomandat, a început să-și reia o parte din activitățile zilnice și ține legătura cu Dr. Elena Nechifor pentru orice problemă. Spune că după toată această experiență a învățat o lecție importantă și simte că cineva i-a mai dat o șansă la viață, de care vrea să profite în cel mai bun mod.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR