La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai des intalnit la femei, fiind in acelasi timp a patra cauza de deces a femeilor din intreaga lume. Majoritatea cazurilor apar in tarile in curs de dezvoltare, in tarile dezvoltate fiind un procent mai scazut datorita vaccinurilor si masurilor de screening.

Investigatii

Cea mai eficienta metoda de screening pentru a preveni aparitia cancerului de col uterin este testul Babes-Papanicolau. Acesta se recomanda a fi facut prima data la trei ani dupa inceperea vietii sexuale, apoi o data la doi ani (pentru femeile cu varste intre 21 si 30 de ani) si anual, pentru persoanele aflate in intervalul de varsta 30-65 de ani. Dupa varsta de 65 de ani, daca nu au fost depistate anormalitati, testul nu mai este necesar.

Un rezultat anormal la screening este de regula urmat de o biopsie (extragerea unei parti din tesut pentru analize ulterioare). Aceasta poate fi facuta prin colposcopie sau conizatie. Pentru stabilirea diagnosticului pot fi folosite si metode imagistice, precum tomografia computerizata sau RMN-ul.

Tratament

In functie de stadiul cancerului de col uterin, se pot realiza:

  1. Interventii chirugicale - conizatie, ablatie sau histerectomie partiala/totala;
  2. Radioterapie - daca exista banuiala raspandirii la alte tesuturi;
  3. Chimio- si radio- terapie in stadiile avansate, in care tumora a metastazat.

Brahiterapia

Brahiterapia HDR este prima linie de atac in cancere ginecologice. Poate fi folosita ca singura modalitate de tratament sau in completarea radioterapiei externe. Specialistii recomanda pacientelor acest tratament deoarece iradiere este tintita, precisa, cu doza ridicata de radiatii asupra tumorii. Astfel, celulele canceroase sunt distruse, dar tesutul inconjurator este protejat. Procedura nu este dureroasa, nu presupune internare iar recuperarea este rapida.

Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu echipament pentru brahiterapie model GammaMed Plus iX, care ofera atat medicului cat si pacientului siguranta, precizie si flexibilitate.

Brahiterapia interstitiala, o forma de iradiere interna cu precizie ridicata folosita in tratamentul cancerelor de col uterin local avansate, este disponibila in cadrul Centrului Oncologic SANADOR. Tehnicile interstitiale permit utilizarea unei doze mari de radiatii asupra tumorii, limitand totodata iradierea tesuturilor sanatoase. SANADOR este singurul centru din Bucuresti ce le ofera pacientilor posibilitatea efectuarii acestui tip de tratament de ultima generatie.

Avantajele brahiterapiei interstitiale

  • Fara internare
  • Fara durere
  • Recuperare rapida
  • Eficienta ridicata
  • Iradiere tintita, de durata scurta
  • Doza concentrata de radiatii
  • Efecte secundare minime
SANADOR