Chirurgie Endocrinologică

Glandele endocrine sunt glandele care secretă hormoni, pe care îi pot trimite direct în circuitul sanguin. Asta presupune că aceste glande endocrine secretă hormoni în interiorul corpului, pentru a coordona activitatea organismului.

Chirurgie Endocrinologică. Chirurgia endocrină este o subspecialitate chirurgicală care se adresează pacienților cu tumori în glanda tiroidă, paratiroide și suprarenale. Tumorile glandei hipofize sunt tratate de neurochirurgi.

În funcție de organizarea administrativă din diverse țări și instituții medicale, unii pacienți sunt îndrumați către chirurgi cu experiență în aceeași regiune anatomică (e.g. operații de tiroidă făcute de chirurgi ORL și operații de suprarenale făcute de chirurgi urologi), iar numărul celor cu o practică medicală concentrată numai pe tumori endocrine rămâne mic. 

Glandele endocrine. Un sumar al tipurilor de operații oferite frecvent în chirurgia endocrină și a indicațiilor lor este prezentat mai jos:

1. Tiroidă:

 Lobectomie tiroidiană:  
-     nodul unic tiroidian cu simptome compresive și/sau extensie retrosternală
-     nodul unic < 4cm cu citologie care confirmă cancer papilar tiroidian
-     nodul unic cu citologie sugestivă pentru carcinoma folicular 

Disecție ganglionară: cancer papilar tiroidian cu adenopatie palpabilă sau demonstrată ecografic

2. Paratiroide

Explorare cervicală unilaterală (focused parathyroidectomy): pacienți cu hiperparatiroidism primar și localizare pozitivă cu scintigrafia cu sestamibi și ecografie cervicală.

Explorare cervicală bilaterală:  
-     pacienți cu rezultate negative la localizarea scintigrafică cu sestamibi;
-     pacienți cu boli genetice (e.g. sindrom MEN1);
-     pacienți cu hiperparatiroidism secundar asociat insuficientei renale cronice.
 
3. Suprarenale

Adrenalectomie unilaterală: Chirurgie laparoscopică sau retroperitoneoscopică pentru tumori funcționale (hiperaldosteronism primar, sindrom Cushing, feocromocitom).
Adrenalectomie bilaterală (laparoscopică sau retroperitoneoscopică): Boala Cushing cu adenoma hipofizar care nu a răspuns la tratamentul chirurgical hipofizar. 

Glandele endocrine. Spitalului Clinic Sanador este dotat la cele mai înalte standarde medicale, permițând efectuarea unei game vaste de intervenții chirurgicale pentru pacienții cu afecțiuni ale glandelor endocrine.

Galerie foto

Programeaza-te acum pentru consult:

Bloc operator

Blocul operator include 10 săli de operații și este dotat cu plafoane cu flux laminar, asigurând un grad de asepsie 3 sau 4, care face ca riscul pentru infecții nozocomiale să fie nesemnificativ. Fiecare sală de operație este deservită de o centrală proprie pentru tratarea aerului.

Tehnologie

Spitalul Clinic Sanador pune accent pe implementarea tehnicilor chirurgicale cu minimă invazivitate, inclusive în ceea ce priveşte glandele endocrine. Pentru calitatea actului medical folosim echipamente ultraperformante în sălile de operație: • turnuri de laparoscopie și endoscopie High Definition Olympus • electrochirurgie cu sigilare de vase ligasure Valleylab • lămpi scialitice tehnologia “fără umbre” cu LED Draeger • brațe pneumatice de chirurgie și anestezie Draeger • brațe C Siemens • instrumentar chirurgical Aesculap • transmisie live din sălile de operații.

Terapie intensiva

Blocul operator este conectat cu cea mai performantă secție de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din sectorul medical privat, cu 17 posturi (paturi cu toate funcțiunile acționate electric), sistem de console “bridge” deasupra patului prevăzut cu prize de gaze medicale, prize electrice, lumină de noapte, precum și suport pentru monitoare, ventilatoare, injectomate și perfuzomate. Departamentul ATI este prevăzut cu centrală proprie de tratare a aerului, pentru asigurarea unui grad adecvat de asepsie. De asemenea, în cadrul departamentului există și rezerve septice de terapie intensivă.

Conditii de spitalizare

Chirurgie Endocrinologică. Spitalizarea se face în rezerve cu 1 pat sau 2 paturi (prevăzute cu consolă de gaze medicale), cu dotări de 5 stele: televizor LCD, frigider, minibar, casetă de valori, uscător de păr, cântar. Fiecare pacient beneficiază de: halat, prosoape, papuci, obiecte de toaletă de unică folosință, un telefon mobil cu buton “call nurse” cu ajutorul căruia poate apela și comunica direct cu asistentele de pe secție, dar și în exteriorul spitalului. Pe toată durata spitalizării, pacientul beneficiază de mai multe tipuri de meniuri (3 mese și 2 gustări zilnic), personalizate în funcție de afecțiunile sale medicale și de vârstă (adult sau copil) și atent monitorizate de către dieteticienii spitalului.

Echipa medicala

Programeaza-te acum pentru consult: