Ce este hiperaldosteronismul primar?

Hiperaldosteronismul primar, cunoscut și sub numele de sindromul Conn, apare ca urmare a unei producții excesive de aldosteron, un hormon esențial în menținerea echilibrului de sodiu și potasiu din organism. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni.

Aldosteronismul primar provine din anomalii ale glandelor suprarenale, responsabile cu secreția de hormoni. Mai exact, este cauzată de producția autonomă de aldosteron, din cauza diverșilor factori precum hiperplazia, adenomul sau, în cazuri rare, carcinomul.

Aldosteronul crescut duce la un dezechilibru electrolitic, ceea ce duce la creșterea retenției de sodiu și la pierderea de potasiu din organism. Ca urmare, persoanele afectate ar putea prezenta slăbiciune, hipertensiune arterială și niveluri scăzute de potasiu (hipokaliemie).

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc pentru sindromul Conn

Sindromul Conn prezintă o serie de cauze și factori de risc. Afecțiunea apare în primul rând din cauza supraproducției de aldosteron de către glandele suprarenale. Acest hormon, secretat în exces, esențial în reglarea echilibrului hidroelectrolitic, a volumului sanguin și a presiunii sângelui, poate duce la hipertensiune arterială.

Există două cauze principale pentru aldosteronismul primar: hiperaldosteronismul idiopatic și tumorile suprarenale producătoare de aldosteron.

Hiperaldosteronismul idiopatic se caracterizează prin glande suprarenale hiperactive, din cauza hiperplaziei acestora, cauza acestui fenomen fiind încă nedescoperită.  Aproximativ o treime dintre pacienții cu aldosteronism primar dezvoltă această afecțiune din cauza unor tumori benigne ale glandelor suprarenale, cunoscute și sub numele de adenoame, care declanșează o producție excesivă de aldosteron.

Rar, hiperaldosteronismul primar poate fi provocat de tumori maligne, numite adenocarcinoame adrenocorticale. Aceste tumori pot produce cantități crescute de aldosteron, contribuind la hiperaldosteronism.

În unele cazuri, hiperaldosteronismul primar poate fi asociat cu tulburări moștenite sau cu tumori maligne în glandele suprarenale. Există anumite afecțiuni genetice ereditare, care pot determina o creștere anormală a producției de aldosteron sau a tumorilor în glandele suprarenale.

Semne și simptome de hiperaldosteronism primar

Hiperaldosteronismul primar duce la hipertensiune arterială persistentă, care nu răspunde la medicația antihipertensivă convențională, din cauza producției excesive de aldosteron de către glandele suprarenale. Acest hormon secretat în exces determină organismul să rețină atât sarea, cât și apa, crescând ulterior nivelul tensiunii arteriale.

Potasiul este esențial pentru funcționarea normală a mușchilor, inclusiv a mușchilor inimii. Deși nu toți pacienții cu sindrom Conn au de niveluri scăzute de potasiu, cei care se confruntă cu această problemă pot experimenta simptome precum crampe musculare, slăbiciune și oboseală.

Impactul excesului de aldosteron asupra echilibrului de sodiu și potasiu influențează în mod direct organismul. Rolul aldosteronului în provocarea retenției de sodiu și a pierderii de potasiu afectează nu numai rinichii, ci și alte sisteme, cum ar fi glandele salivare și sudoripare, ceea ce duce laretenția de lichide și la modificarea nivelului de electroliți. Această perturbare a echilibrului electrolitic contribuie la simptome precum slăbiciune, furnicături, sete excesivă și tulburări de vedere.

Posibile complicații ale unui nivel de aldosteron crescut

Aldosteronismul primar, dacă nu este gestionat, poate duce la diverse complicații, care decurg din impactul său asupra reglării tensiunii arteriale și a echilibrului electrolitic. Hipertensiunea persistentă, adesea rezistentă la tratamentul convențional, reprezintă un factor de risc semnificativ pentru problemele cardiovasculare. Hipertensiunea arterială cronică crește riscul apariției bolilor de inimă, riscul de accident vascular cerebral și de boli renale.

În plus, alterarea nivelurilor de electroliți, în special a nivelului de potasiu, poate duce la mai multe complicații. Hipokaliemia poate duce la slăbiciune musculară, crampe și chiar tulburări de ritm cardiac. Aceste aritmii cardiace pot culmina cu palpitații și, în cazuri severe, pot pune viața în pericol, provocând un stop cardiac.

Aldosteronul crescut și retenția de lichide cauzată de acesta poate contribui, de asemenea, la hipervolemie. Acest lucru poate solicita inima și vasele de sânge, exacerbând și mai mult riscul de probleme cardiovasculare și putând provoca edeme, în special în cazurile severe.

În plus față de aceste complicații imediate, efectele pe termen lung ale hipertensiunii necontrolate pot afecta vasele de sânge, inima și rinichii, putând duce la ateroscleroză, insuficiență cardiacă și boală renală cronică.

Stabilirea diagnosticului de hiperaldosteronism primar

Diagnosticarea aldosteronismului primar implică o serie de teste, menite să confirme afecțiunea și să excludă alte cauze potențiale ale hipertensiunii arteriale. Screeningurile specializate, cunoscute sub numele de teste dinamice, ajută în acest proces de diagnosticare. Teste precum testul de încărcare cu sare implică administrarea de perfuzii cu soluție salină, urmate de analize de sânge, pentru a evalua nivelurile de aldosteron seric.

Testul de provocare cu captopril este un alt instrument de diagnosticare, în care pacienții iau un antihipertensiv, apoi sunt realizate analize de sânge, pentru a evalua răspunsul nivelurilor de aldosteron.

Analizele de laborator joacă un rol esențial, concentrându-se pe nivelurile plasmatice de aldosteron, activitatea reninei plasmatice și dezechilibrele electrolitice. Un nivel de aldosteron crescut și o renină plasmatică scăzută, cu un raport aldosteron/renină ridicat, indică de obicei aldosteronismul primar.

Evaluările suplimentare prin examen CT sau RMN ajută la identificarea tumorilor sau hiperplaziei suprarenale, deși aceste investigații imagistice pot să nu detecteze întotdeauna leziunile cu acuratețe. Teste suplimentare, cum ar fi prelevarea de sânge din venele suprarenale și testele genetice pentru hiperaldosteronismul familial, indicate de un medic genetician, contribuie la un diagnostic complet.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru hiperaldosteronism primar

Abordarea tratamentului pentru aldosteronismul primar depinde de cauza care stă la baza acestuia. Atât medicamentele, cât și intervenția chirurgicală și-au demonstrat eficiența în reducerea producției de aldosteron, scăzând tensiunea arterială și riscul de boli cardiace sau de accident vascular cerebral.

Medicul poate prescrise medicamente, pentru a scădea tensiunea arterială și pentru ameliorarea nivelurilor scăzute de potasiu. Modificările stilului de viață, inclusiv o dietă echilibrată, cu un aport redus de sodiu și obținerea unei greutăți corporale normale, pot spori eficacitatea medicamentelor pentru tensiunea arterială.

Cu toate acestea, în cazul în care doar o singură glandă suprarenală prezintă hiperactivitate din cauza hiperplaziei acesteia, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală, prin adrenalectomie laparoscopică. Această procedură de chirurgie laparoscopică ajută la corectarea tensiunii arteriale, a nivelului de potasiu și aldosteron seric. După intervenția chirurgicală, pacienții pot să nu mai aibă nevoie de medicație antihipertensivă.

Tratamentul chirurgical, în special pentru tumorile suprarenale solitare, poate corecta hipertensiunea într-un procent semnificativ de cazuri. Cu toate acestea, adrenalectomia bilaterală pentru hiperplazie nu este de obicei recomandată, din cauza eficacității sale limitate și a riscului de insuficiență suprarenală.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor endocrine. Consultațiile de endocrinologie oferite de medici experimentați și foarte bine pregătiți sunt completate de analize de laborator și de investigații imagistice performante, la recomandarea specialistului.

Tratamentul pentru hiperaldosteronism primar este stabilit personalizat, în funcție de cauza afecțiunii și de severitatea manifestărilor clinice. Atunci când este indicată o intervenție de chirurgie endocrină pentru îndepărtarea unei glande suprarenale, operația se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară și de Secție de Anestezie și Terapie Intensivă  de categoria I, nivel de competență extinsă.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR