Ce este sindromul premenstrual?

Sindromul premenstrual (SPM, PMS sau sindrom PMS) este o combinație de simptome care apar înaintea menstruației și pot afecta calitatea vieții pacientei. La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații de ginecologie realizate de medici dedicați și experimentați, pentru diagnosticul corect și tratamentul performant al tulburărilor menstruale.

Simptomele care apar în cadrul sindromului premenstrual sunt varietate, putând fi de natură fizică, de exemplu balonare sau oboseală, emoționale, precum iritabilitatea și anxietatea, sau o combinație a acestora. Aceste simptome înainte de menstruație sunt frecvente, apărând la 3 din 4 femei pe parcursul vieții, și pot varia de la ușoare până la intense, afectând calitatea vieții.

Sindromul PMS apare de obicei cu una sau două săptămâni înainte de începerea menstruației și reapare regulat în fiecare lună. Situația în care simptomele de SPM sunt extrem de intense în fiecare lună poartă denumirea de tulburare disforică premenstruală (TDPM). Diverse tipuri de tratamente și modificări ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea semnelor și simptomelor de sindrom premenstrual.

Cauze și factori de risc pentru SPM

Cauzele exacte de sindrom PMS sunt necunoscute, fiind sugerată o legătură cu modificările hormonale de ciclu menstrual. Simptomele apar de obicei după ovulație și se remit adesea la câteva zile după începerea acesteia. Cercetările științifice nu au condus până la momentul actual la o cauză exactă a sindromului premenstrual, dar au fost sugerate câteva teorii, precum:

  • modificări ciclice ale hormonilor - aceste simptome înainte de menstruație apar ca răspuns la schimbarea nivelurilor hormonilor estrogen și progesteron și dispar odată cu sarcina și menopauza,
  • modificări chimice în creier - fluctuațiile unor substanțe chimice la nivelul creierului (neurotransmițători) care joacă un rol important în stările de dispoziție, ar putea declanșa simptomele PMS,
  • condiții de sănătate mintală existente - unele afecțiuni, cum ar fi depresia sau anxietatea, ar putea crește riscul de a suferi de PMS sau de tulburare disforică premenstruală.

Factorii potențiali care pot agrava simptomele de sindrom PMS includ:

  • fumatul,
  • consumul de alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare,
  • lipsa activității fizice regulate,
  • lipsa unui somn de calitate,
  • consumul de alcool.

Cum se manifestă sindromul premenstrual?

Sindromul premenstrual poate determina o varietate de semne și simptome clinice, care pot influența negativ starea pacientei, atât fizică, cât și psihică. Simptomele asociate cu PMS nu sunt întotdeauna previzibile, dar de obicei apar după ovulație, când nivelul de hormoni estrogen și progesteron scade, și se remit adesea la câteva zile după începerea menstruației, când nivelul hormonilor începe să crească din nou.

Indiferent de severitatea simptomelor, acestea dispar în general în 4-5 zile de la începutul perioadei menstruale. În ceea ce privește semnele și simptomele clinice psihice și emoționale, pacientele pot prezenta:

  • anxietate,
  • stare depresivă,
  • plâns facil,
  • schimbări de dispoziție,
  • iritabilitate sau furie,
  • concentrare dificilă,
  • modificări ale apetitului,
  • insomnie,
  • retragere socială,
  • modificare a libidoului.

Semnele și simptomele fizice specifice de sindrom premenstrual includ:

Diagnosticul de sindrom premenstrual

În prezent nu există investigații paraclinice specifice pentru a diagnostica sindromul premenstrual. Pentru un diagnostic de sindrom premenstrual este necesară o discuție între pacientă și un medic ginecolog, care va întreba despre prezența diferitelor simptome specifice și despre perioada în care apar acestea.

Aceste simptome trebuie să reapară timp de cel puțin trei cicluri menstruale pentru un diagnostic de certitudine. Pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului, medicul poate solicita notarea acestor simptome înainte de menstruație într-un jurnal, pentru cel puțin trei cicluri menstruale succesive.

Medicul ginecolog poate întreba, de asemenea, despre istoricul medical al pacientei și al familiei acesteia, dar și despre medicamentele utilizate de pacientă, pentru a exclude alți factori care pot cauza simptomele. Anumite afecțiuni pot imita PMS, inclusiv sindromul de oboseală cronică, bolile tiroidiene și tulburările de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea. Din acest motiv, medicul poate recomanda efectuarea unor teste de sânge, precum dozarea hormonilor tiroidieni, sau teste psihologice, pentru a ajuta la formularea unui diagnostic clar.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Complicațiile provocate de sindromul PMS

Aproximativ jumătate dintre femeile care au sindromul premenstrual au, de asemenea, o altă problemă de sănătate, care se poate agrava în perioada premenstruală. Aceste afecțiuni includ:

  • depresie și anxietate - cele mai frecvente afecțiuni care se suprapun cu SPM; schimbările de dispoziție, sentimentele de tristețe, iritabilitatea și izolarea socială se pot intensifica în jurul menstruației,
  • encefalomielita mialgică sau sindromul de oboseală cronică - oboseala și durerile articulare și musculare se pot intensifica în zilele și săptămânile premergătoare menstruației,
  • sindromul de intestin iritabil - simptomele precum balonarea, gazele și crampele abdominale se pot agrava alături de apariția simptomelor PMS,
  • sindromul durerii vezicii urinare - determină apariția de crampe dureroase în timpul SPM,
  • alte probleme de sănătate – astmul bronșic, alergiile și migrenele se pot agrava în perioada premenstruală.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru sindrom premenstrual

Pentru tratamentul sindromului premenstrual medicul recomandă diverse abordări, în funcție de severitatea simptomelor. În multe cazuri, schimbările stilului de viață pot fi suficiente pentru ameliorarea simptomelor PMS. Dar în cazurile severe, medicul ginecolog poate prescrie unul sau mai multe medicamente, precum:

  • antidepresive - ajută la reducerea simptomelor de dispoziție și sunt tratamentul de primă linie pentru tulburarea disforică premenstruală,
  • antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) - pot ameliora crampele și disconfortul de la nivelul sânilor,
  • diuretice - ajuta corpul să elimine excesul de lichide, pentru a reduce creșterea în greutate și balonarea,
  • contraceptivele hormonale - opresc ovulația, ceea ce poate aduce ameliorarea simptomelor SMP.

În ceea ce privește stilul de viață, sunt recomandate diverse modificări ce s-a demonstrat că ajută la gestionarea sau la reducerea simptomelor sindromului premenstrual. Acestea cuprind:

  • modificări ale dietei - mese mai mici și mai frecvente, limitarea consumului de sare, consumarea de alimente bogate în carbohidrați complecși, consumarea de alimente bogate în calciu, evitarea cofeinei și alcoolul,
  • exerciții fizice regulate - cel puțin 30 de minute de mers pe jos, ciclism, înot sau alte activități aerobice în majoritatea zilelor săptămânii îmbunătățesc starea generală de sănătate și ameliorează anumite simptome PMS,
  • reducerea stresului - masajul, exercițiile de respirație profundă sau yoga pot ajuta la relaxare,
  • odihnă suficientă - dormitul cel puțin opt ore pe noapte, cu trezirea și culcarea la aceeași oră în fiecare zi, reduce senzația de iritabilitate.

Vitaminele, mineralele și suplimentele alimentare pe bază de plante nu sunt reglementate așa cum sunt medicamentele și trebuie administrate numai la recomandarea medicului.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ginecologice. Pacientele cu simptome de sindrom premenstrual au acces la consultații realizate de medici empatici și cu vastă experiență, care recomandă toate analizele și investigații necesare pentru stabilirea diagnosticului corect.

Tratamentul este stabilit individualizat, în funcție de severitatea manifestărilor clinice și de eventuale afecțiuni asociate. În acest fel, simptomele sunt ameliorate rapid, astfel încât pacientele se pot bucura de o bună calitate a vieții, cu rezultate foarte bune pe termen lung.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR