Ruptura de ligament încrucișat posterior

Ce este ruptura de ligament încrucișat posterior?

 • Ruptura de ligament încrucișat posterior necesită tratament medical. Vino la SANADOR!

Ruptura de ligament încrucișat posterior se produce atunci când ligamentul nu mai poate rezista forțelor care i se aplică și se rupe. Ligamentul încrucișat posterior (LIP) este un ligament puternic și mare, situat la nivelul articulației genunchiului. Acesta se întinde din partea inferioară a femurului (osul coapsei) până la partea superioară a tibiei (unul din oasele de la nivelul gambei). Rolul ligamentului încrucișat posterior este de a oferi genunchiului stabilitate. Leziunile ligamentului încrucișat posterior sunt mult mai puțin frecvente decât cele ale ligamentului încrucișat anterior (LIA).

În majoritatea situațiilor, o ruptură LIP apare însoțită de alte leziuni ale celorlalte ligamente ale genunchiului. O ruptură de ligament încrucișat posterior poate fi acută sau cronică. În cazul leziunilor acute, care se dezvoltă brusc, poate apărea durere semnificativă la nivelul genunchiului și în jurul acestuia și instabilitate majoră a articulației. Diagnosticul și tratamentul pentru o ruptură LIP sunt vitale pentru a evita apariția complicațiilor pe termen lung, cum este osteoartrita. La momentul actual, există mai multe opțiuni de tratament, atât non-chirurgicale, cât și chirurgicale.

Watch on YouTube

Cauze și factori de risc

 • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Rupturile de ligamente încrucișate posterioare pot apărea la orice persoană, dar sunt deosebit de frecvente printre sportivi. O ruptură LIP apare de obicei în traumatisme severe ale genunchiului, atunci când se aplică o forță exterioară pe genunchi în timp ce acesta este flectat (îndoit). Acest lucru poate fi observat cel mai frecvent în cazul:

 • Accidentelor sportive – cel mai des în cazul jucătorilor de fotbal, rugby și schiorilor; apare o ruptură de ligament încrucișat posterior atunci când sportivul cade la pământ cu piciorul îndoit;
 • Accidentelor rutiere – o ruptură LIP poate apărea atunci când tibia lovește tabloul de bord al mașinii;

Cum se manifestă ruptura de ligament încrucișat posterior?

 • Dacă ai simptome de ruptură de ligament încrucișat posterior, vino la SANADOR!

O ruptură de ligament încrucișat posterior se poate manifesta printr-o gamă variată de simptome, cele mai întâlnite fiind:

 • Durere – principalul simptom, care poate varia ca intensitate de la un disconfort ușor la durere severă și care se agravează în timp;
 • Edem – umflare la nivelul genunchiului afectat;
 • Senzație de instabilitate a genunchiului accidentat;
 • Rigiditate articulară – senzația de genunchi blocat;
 • Dificultate la mers drept;
 • Probleme la coborârea scărilor.

Stabilirea diagnosticului

 • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

O ruptură de ligament încrucișat posterior este diagnosticată de către un medic ortoped sau de kinetoterapeut cu ajutorul anamnezei, examenului clinic și a unor investigații imagistice. Evaluarea începe cu anamneza, care reprezintă discuția dintre pacient și medic despre simptomele prezente și despre istoricul medical al pacientului. În timpul examinării clinice, medicul va verifica toate structurile genunchiului accidentat și le va compara cu genunchiul sănătos.

Se poate efectua o manevră specială care verifică integritatea LIP, numită testul sertarului posterior. Acesta se efectuează cu genunchiul îndoit prin împingerea tibiei înapoi. Dacă LIP este rupt, tibia se va deplasa considerabil. Dacă testul sertarului posterior este pozitiv, medicul va recomanda efectuarea unor investigații imagistice pentru a confirma diagnosticul de ruptură LIP și pentru a determina afectarea structurilor din vecinătate. Aceste investigații pot include:

 • Radiografie de genunchi – investigație care utilizează raze X, care nu decelează o leziune a ligamentului încrucișat posterior, însă poate exclude o fractură de avulsiune (ligamentul încrucișat posterior poate rupe o bucată de os atunci când este accidentat);
 • Tomografie computerizată (CT) de genunchi – folosește tot raze X, dar din unghiuri diferite și oferă o imagine mai amănunțită decât o radiografie standard;
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) – metodă care folosește unde radio și un magnet puternic, care oferă cele mai fine detalii atât ale oaselor, cât și ale țesuturilor moi.

Posibile complicații

În cazul unei rupturi minore de ligament încrucișat posterior, există minime șanse de apariție a complicațiilor pe termen lung. Dacă ligamentul a suferit însă leziuni severe, genunchiul ar putea dezvolta complicații și poate fi predispus la accidentare repetată. Complicațiile posibile asociate cu o ruptură LIP includ rigiditatea articulară, instabilitatea genunchiului și artrita (inflamația articulației) care evoluează progresiv.

Tratamentul pentru ruptura de ligament încrucișat posterior

Tratamentul recomandat pentru ruptura de ligament încrucișat posterior cuprinde modalități conservatoare, pentru a ușura disconfortul și a favoriza vindecarea, și intervenție chirurgicală. Tratamentul conservator, nechirurgical, este recomandat pentru leziunile recent constituite și include:

 • Odihnă – evitarea activităților care solicită genunchiul;
 • Comprese reci aplicate pe genunchi timp de 15 minute, de patru ori pe zi;
 • Comprimare – purtarea unui bandaj elastic ajută la reducerea edemului;
 • Poziția ridicată a piciorului – reduce, de asemenea, edemul;
 • Tratament medicamentos – medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a calma durerea;
 • Cârje – pentru a limita greutatea pusă pe genunchi;
 • Genunchieră – întărește articulația genunchiului și ameliorează instabilitatea;
 • Fizioterapie și kinetoterapie – anumite exerciții pot ajuta la întărirea și stabilizarea genunchiului, dar și la scăderea durerii și a edemului și creșterea forței în membrul inferior afectat.

Medicul ortoped poate recomanda o intervenție chirurgicală atunci când există leziuni combinate (rupturi ligamentare multiple), când pacientul se prezintă cu simptomatologie cronică, care nu s-a ameliorat după kinetoterapie, sau dacă pacientul dorește să revină la un nivel înalt de activitate sportivă. În cele mai multe cazuri se practică o intervenție chirurgicală mai puțin invazivă, numită artroscopie a genunchiului, care este efectuată pentru a reconstrui ligamentul. Pentru aceasta, chirurgul ortoped va înlocui ligamentul rupt cu o grefă de țesut recoltată din tendoanele altor mușchi. O altă tehnică, inovatoare, numită InternalBrace, presupune inserarea unui fir din material sintetic, care susține ligamentul deteriorat.

Timpul de recuperare după o ruptură de ligament încrucișat posterior poate varia de la o persoană la alta. Dacă leziunea a fost ușoară, recuperarea poate dura până la 10 zile după accidentare. În cazul unei rupturi severe sau după o intervenție chirurgicală pentru a reconstrui LIP, recuperarea poate dura de la șase până la nouă luni.

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu ruptură de ligament încrucișat posterior au acces la consultații complete și investigații avansate, realizate cu echipamente de ultimă generație, ca, de exemplu, computerul tomograf Siemens CT Definition Edge 128 slice-uri, care furnizează imagini de înaltă calitate, tridimensionale, cu ajutorul cărora medicii pot observa chiar și leziuni fine.

Medicii ortopezi experimentați și empatici ai Spitalului Clinic SANADOR indică tratamentul potrivit și recomandări de recuperare în funcție de particularitățile fiecărui caz. În cazul în care este necesară intervenția chirurgicală, medicii SANADOR folosesc metode minim invazive, ca artroscopia. Dotările spitalului sunt la nivel internațional, astfel că pacienții au garanția celor mai bune servicii medicale.

Pentru recuperare, pacienții au la dispoziție departamentul de recuperare al Spitalul Clinic SANADOR, unde medici specializați în recuperarea medicală stabilesc planuri de recuperare pentru fiecare caz.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR