Reconstrucție complexă de ligament încrucișat anterior, la Spitalul Clinic SANADOR

Ruptură de ligament încrucișat anterior în timpul antrenamentului

Sportul aduce numeroase beneficii pentru sănătate, însă, indiferent de activitatea fizică pe care alegem să o practicăm, trebuie să ținem cont de câteva reguli pentru a preveni accidentările, care pot să apară dacă nu suntem atenți. Un antrenament executat corect și încălzirea adecvată înaintea activității sportive sunt esențiale, pentru că altfel pot să apară accidentări serioase.

Printr-o experiență de acest fel a trecut Gabriel. În timp ce făcea sport, s-a accidentat foarte grav la genunchi, a simțit o durere intensă și articulația s-a umflat. Dacă la început a ignorat aceste semne și simptome, crezând că vor trece de la sine după o perioadă, treptat acestea au devenit tot mai intense, afectându-i serios mobilitatea și calitatea vieții.

  • „Operația a fost un succes și țin să mulțumesc și colegilor domnului doctor Dia Ahmad pentru profesionalismul de care au dat dovadă!”

La recomandarea unui prieten, Gabriel a venit la o consultație la Dr. Dia Ahmad, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR. În urma consultației și a unui examen RMN, medicul a stabilit diagnosticul de ruptură de ligament încrucișat anterior și i-a recomandat pacientului tratamentul prin ligamentoplastie artroscopică - o intervenție chirurgicală minim invazivă de reconstrucție a ligamentului afectat.

„Încă de la prima întâlnire cu domnul doctor Dia Ahmad, m-am simțit cât se poate de confortabil, mi-a dat încrederea de care orice pacient are nevoie pentru a trece peste o intervenție chirurgicală care s-a dovedit a fi destul de complicată, având in vedere ruptura totală de ligament încrucișat anterior. Domnul doctor mi-a oferit explicații detaliate despre problemele pe care le aveam la genunchi și am fost în legătură permanentă, atât în perioada de până la operație, cât și după operație, răspunzând prompt la toate apelurile telefonice sau mesajele cu întrebări pe care i le-am adresat. Un model de comunicare între doctor și pacient extraordinar de bun și eficient”, povestește Gabriel.

Reconstrucția ligamentului încrucișat anterior prin ligamentoplastie artroscopică

În cazul unei rupturi de ligament încrucișat anterior, tratamentul trebuie personalizat și adaptat în funcție de mai mulți factori, printre care vârsta pacientului, gradul de instabilitate a genunchiului și nivelul de activitate fizică practicată de pacient.

Există mai multe tehnici prin care se poate reface ligamentul afectat, în prezent cele mai multe dintre acestea fiind minim invazive. Abordarea potrivită este stabilită de medicul ortoped, în funcție de severitatea leziunii și de starea generală de sănătate a pacientului.

Intervenție chirurgicală a fost realizată de Dr. Dia Ahmad, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.

În cazul lui Gabriel, operația de reconstrucție a ligamentului a decurs bine, deși a fost un caz dificil, care a necesitat o intervenție complexă și de durată. Datorită abordării minim invazive, pacientul s-a recuperat fără probleme și s-a putut întoarce repede la stilul de viață activ cu care era obișnuit. Intervenția chirurgicală trebuie întotdeauna completată cu un program de recuperare medicală postoperatorie.

  • „Sunt recuperat aproape complet, fără dureri și am putut relua activitățile sportive!”

„Operația efectuată la Spitalul Clinic SANADOR a fost un succes și țin să mulțumesc și colegilor domnului doctor Dia Ahmad pentru profesionalismul de care au dat dovadă, atât în ziua operației, cât și în zilele următoare - un colectiv medical de excepție. Imediat după operație, m-am simțit foarte bine, fără dureri majore. La o lună după operație, mă puteam deplasa fără cârje și am văzut progrese majore de la o săptămâna la alta. După mai mult de 3 luni de la operație, sunt recuperat aproape complet, fără dureri și am putut relua activități sportive în sală, câteva exerciții de pilates, bicicletă eliptică, bicicletă, stepper, sub îndrumarea strictă a kinetoterapeutului. Domnul doctor se interesează în mod constant de progresele din perioada de recuperare și comunică direct cu kinetoterapeutul. Îi mulțumesc domnului doctor Dia Ahmad pentru implicare”, încheie Gabriel.

Ce este ruptura de ligament încrucișat?

Ruptura de ligament încrucișat anterior este o leziune gravă a articulației genunchiului, cu un impact semnificativ asupra mobilității, pentru că poate duce la instabilitatea genunchiului. Fiind unul dintre cele patru ligamente mari ale articulației, ligamentul încrucișat anterior are rol de stabilizare a articulației și asigură controlul genunchiului în mișcările de flexie și extensie. Leziunile ligamentului încrucișat anterior sunt frecvente la sportivii de performanță, dar și la copii și adolescenți.

În cazul unor accidentări severe, ligamentul încrucișat anterior suferă o întindere extremă, până la rupturi parțiale sau totale, asociate cu senzația de „pocnire” a genunchiului. Semnele și simptomele variază în funcție de severitatea leziunii și pot include durerea de genunchi, umflarea articulației, disconfortul în timpul mersului sau chiar imposibilitatea de a susține greutatea pe piciorul afectat și instabilitatea genunchiului.

Ruptura de ligament încrucișat anterior necesită tratament chirurgical prin ligamentoplastie, o intervenție care permite înlocuirea ligamentului afectat cu o grefă, care să redea astfel mobilitatea articulației.

În prezent, ligamentoplastia se realizează printr-o procedură minim invazivă numită artroscopie, care permite reconstrucția ligamentului rupt cu ajutorul unor instrumente chirurgicale introduse în articulație prin incizii de mici dimensiuni. În acest fel, pacientul se recuperează rapid, durata de spitalizare este redusă, iar riscul de complicații mult mai mic.

La Spitalul Clinic SANADOR, diagnosticul, tratamentul și recuperarea pacienților cu leziuni articulare se înscriu într-un proces complex, care implică o bună colaborare dintre medicii ortopezi, radiologi și specialiștii în medicină fizică și reabilitare. Diagnosticul este stabilit după o serie de investigații imagistice performante, printre care se numără inclusiv examinarea RMN cu putere 3 Tesla sau ecografia musculoscheletală (ecografie de părți moi). Tratamentul chirurgical prin ligamentoplastie este realizat de chirurgi ortopezi cu îndelungată experiență, care dispun de cele mai performante echipamente medicale, care asigură succesul intervenției, cu rezultate bune pe termen lung și recuperare rapidă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR