Ce este paracenteza

Paracenteza este o procedură medicală efectuată pentru drenarea lichidului din cavitatea abdominală, numit lichid de ascită. La Spitalul Clinic SANADOR, paracenteza și alte intervenții terapeutice sunt realizate în deplină siguranță, de medici cu vastă experiență.

Ascita înseamnă acumularea de lichid în cavitatea peritoneală. Această cavitate este reprezentată de spațiul dintre cele 2 straturi ale peritoneului, o membrană care acoperă pe de-o parte peretele abdominal și pe cealaltă parte unele dintre organele intra-abdominale.

O paracenteză abdominală este efectuată de medic cu ajutorul unui ac și a unui tub de plastic special numit cateter. Tehnica de paracenteză nu este complicată, însă este necesară colaborarea între medic, asistentă și pacient, pentru rezultate optime.

Lichidul de ascită prelevat prin paracenteză poate fi analizat în laborator, pentru identificarea unor afecțiuni.

Procedura de puncție abdominală se poate efectua pentru a recolta o probă din lichidul de ascită și a executa anumite analize specifice, ajutând astfel la identificarea cauzei formării ascitei. De asemenea, o puncție peritoneală se poate efectua pentru eliminarea lichidului în exces, ameliorând astfel presiunea intra-abdominală.

  • La SANADOR, beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Indicațiile procedurii de paracenteză

Principalele indicații ale procedurii de paracenteză sunt diagnosticarea cauzei ascitei și ca tratament, pentru a ameliora simptomele ascitei. Medicul poate efectua o paracenteză pentru ascită în scop diagnostic, în care elimină o cantitate mică de lichid pentru a identifica boala care cauzează ascită.

O paracenteză terapeutică este indicată atunci când s-a acumulat o cantitate mare de lichid în abdomen, iar tratamentele conservatoare, precum administrarea de diuretice sau dieta fără sare, nu mai sunt eficiente.

Paracenteză în scop diagnostic

Paracenteza în scop diagnostic se efectuează la pacienții care au lichid peritoneal acumulat pentru prima dată sau la care etiologia ascitei este incertă. Pentru paracenteza diagnostică, medicul extrage o cantitate mică de lichid, de aproximativ 25 ml, pentru a efectua toate testele necesare.

Analizele efectuate cuprind numărătoarea celulelor, un examen citologic, un examen bacteriologic și analize biochimice ale lichidului. În funcție de rezultatul acestor analize, medicul poate să diagnosticheze cauzele comune ale ascitei, precum:

Paracenteză terapeutică

O paracenteză terapeutică se recomandă pentru a ameliora simptomele lichidului de ascită în cantitate mare. Aceste simptomele pot include durere abdominală, senzație de presiune abdominală, mărirea de volum a abdomenului, dispnee și tulburări de tranzit intestinal, respectiv constipaţie.

Pentru o paracenteză abdominală în scop terapeutic, cantitatea de lichid evacuat depinde de volumul total de lichid și de antecedentele de puncție peritoneală. În cele mai multe situații, se drenează 4-5 litri de lichid de ascită pentru a ameliora presiunea abdominală, fără a risca apariția diverselor complicații.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Pregătirea pacientului pentru paracenteză

Pregătirea pacientului pentru paracenteză presupune în primul rând o discuție cu medicul, care va explica procedura pacientului și se va asigura că acesta este de acord. De asemenea, medicul va revizui istoricul medical al pacientului, inclusiv intervențiile chirurgicale anterioare, alergiile și medicamentele utilizate.

Este posibil ca anumite medicamente, precum anticoagulantele sau antiagregantele, să fie necesar să fie întrerupte sau înlocuite înainte de procedură, pentru a evita riscul de sângerare. De asemenea, medicul poate recomanda ca înainte de drenarea lichidului din cavitatea abdominală, pacientul să se oprească din consumat lichide sau anumite alimente și să folosească toaleta, pentru a avea vezica goală înainte de procedură.

Cum se realizează puncția abdominală

Paracenteza se poate efectua într-un cabinet medical din ambulatoriu sau în cadrul spitalelor. Procedura de puncție abdominală durează în general între 20 și 45 de minute, dar depinde de cantitatea de lichid care se vrea să fie drenată. Etapele pentru o paracenteză abdominală cuprind:

  • poziționarea pacientului: pacientul este așezat pe spate sau în decubit lateral stâng, cu capul ușor ridicat;
  • localizarea limitelor lichidului de ascită prin percuția abdomenului sau prin efectuarea unei ecografii abdominale;
  • alegerea locului de puncție: de obicei, se realizează inferior de ombilic, în fosa iliacă stângă;
  • dezinfectarea zonei de puncție cu betadină;
  • anestezierea locală a zonei de puncție cu xilină;
  • introducerea lentă a acului în zona amorțită până se observă lichid pe ac;
  • extragerea unei cantități mici de lichid, de exemplu cu o seringă, pentru paracenteza diagnostică;
  • plasarea unui cateter din plastic, pentru a ajuta fluidul să se scurgă într-un recipient special, în cazul efectuării de paracenteză terapeutică;
  • drenarea cantității dorite de lichid;
  • scoaterea acului și aplicarea unui bandaj la locul de puncție, cu aplicarea de presiune locală, pentru a favoriza oprirea sângerării.

Recuperarea după paracenteză

După o puncție abdominală, pacientul va fi monitorizat timp de aproximativ o oră, prin măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului și a saturației de oxigen din sânge. Pacientul trebuie să evite, ulterior, efortul fizic și să se odihnească timp de 24 de ore după paracenteză.

Până la 48 de ore după puncție, este posibil să apară cantități mici de lichid limpede care se scurg din locul bandajat, dar acest lucru este normal. Pentru a preveni infecția la locul puncției, este recomandată o igienă locală riguroasă, cu spălarea mâinilor înainte de a schimba pansamentul și evitarea udării locului de puncție până când rana se vindecă.

Ce urmează după o procedură paracenteză

După o procedură de paracenteză se recomandă diverse acțiuni, în funcție de scopul procedurii. Dacă s-a recoltat lichid de ascită pentru analize de laborator, rezultatele finale pot fi  disponibile după câteva zile.

În cazul efectuării de paracenteză terapeutică, cu scoaterea unei cantități mai mari de 5 litri, poate fi necesară administrarea unor substanțe intravenos, precum albumina sau dextranul, pentru a evita hipotensiunea arterială post-procedură. În funcție de afecțiunea cauzatoare, lichidul de ascită se poate reface, necesitând repetarea paracentezei după o anumită perioadă de timp.

Pentru a scădea riscul acumulării de lichid și necesității repetării paracentezei într-un timp prea scurt, medicul poate recomanda o dietă fără sare și administrarea unor medicamente care ajută la eliminarea excesului de sare și apă din organism.

Riscuri și contraindicații ale paracentezei

Complicațiile unei paracenteze sunt rare, dar pot apărea, și includ:

  • infecția locului de puncție;
  • scurgerea continuă de lichid de ascită la locul puncției;
  • tensiunea arterială scăzută, mai frecvent după eliminarea unei cantități mari de lichid;
  • sângerare intraabdominală sau sub piele, cu formarea unui hematom;
  • perforația unui vas de sânge, a intestinului sau a vezicii urinare;
  • reacție alergică la echipamentul sau la materialele sanitare utilizate.

Contraindicațiile procedurii de paracenteză se pot împărți în absolute și relative. Contraindicațiile absolute sunt situațiile în care paracenteza trebuie obligatoriu temporizată sau chiar anulată și cuprind:

Contraindicațiile relative nu interzic complet procedura de puncție peritoneală, dar necesită precauții suplimentare și evaluare atentă în prealabil. Acestea cuprind:

  • cooperarea dificilă cu pacientul;
  • existența unor cicatrici chirurgicale la locul puncției, care pot determina aderența intestinului la peretele abdominal, crescând riscul de perforare a intestinului;
  • hipertensiunea portală severă cu circulație colaterală abdominală importantă, având un risc crescut de înțepare a venelor dilatate din peretele abdominal;
  • splenomegalia, o afecțiune în care splina poate ajunge la dimensiuni foarte mari, putând fi lezată în momentul puncției
  • formațiuni tumorale mari intra-abdominale sau sarcină în al doilea sau al treilea trimestru, în aceste cazuri fiind necesar ghidaj ecografic pentru paracenteză

Paracenteza la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care se confruntă cu ascită au acces la servicii medicale complete, de la consultații de gastroenterologie, la investigații de specialitate și la proceduri terapeutice, precum paracenteza. Procedura este realizată în deplină siguranță, de o echipă medicală experimentată.

Probele de lichid prelevate prin paracenteză sunt prelucrate de specialiști foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență, în Laboratoarele SANADOR, dotate cu aparatură de înaltă performanță. În acest fel sunt furnizate rezultate rapide, pentru stabilirea diagnosticului exact, astfel încât pacientul să înceapă tratamentul adaptat nevoilor sale, într-un timp cât mai scurt.   

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR