Cauze și factori de risc în infecția testiculară
Testiculul inflamat apare în contextul unei infecții, de obicei de etiologie bacteriană sau virală.
În general, orhita bacteriană apare în urma epididimitei cauzate de o bacterie. Cel mai frecvent, este vorba de o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoree, sifilis sau chlamydia, cauzate de bacteriile Neisseria gonorrhoeae, Treponema pallidum, respectiv infecție cu Chlamydia trachomatis.
Alte infecții care pot produce orhiepididimită sunt infecțiile tractului urinar și prostatei. Bacteriile care pot fi implicate sunt Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae și diverse specii din genul Staphylococcus sau Streptococcus.
Orhita virală este cauzată cel mai adesea de infecția cu virusul care provoacă oreion, agent patogen din familia paramixovirusurilor. Totuși, poate fi cauzată și de alte tipuri de agenți virali. Orhita apare la aproximativ 4-10 zile după inflamația glandelor parotide (glande salivare care se află în zona dintre ureche și mandibulă), un simptom specific oreionului.
Susceptibilitatea de a dezvolta orhită este mai mare în cazul persoanelor care nu au fost vaccinate împotriva oreionului. Alți factori de risc pentru orhită sunt:
- Contactul sexual neprotejat;
- Istoricul medical de boli cu transmitere sexuală;
- Infecțiile de tract urinar recurente;
- Anomalii structurale congenitale ale tractului urinar;
- Relații intime cu mai mulți parteneri sexuali;
- Istoric de intervenție chirurgicală la nivelul aparatului genito-urinar;
- Hiperplazia de prostată (prostată mărită);
- Strictura uretrală (îngustarea tubului prin care urina este eliminată la exterior);
- Utilizarea pe termen lung a sondei urinare;
- Istoric de epididimită;
- Afecțiuni autoimune;
- Sistem imunitar compromis.