Ce sunt tumorile peniene?

Tumorile peniene sunt acumulări anormale de celule care se dezvoltă la nivelul penisului. Aceste tumori pot fi fie benigne (necanceroase), fie maligne (canceroase) și apar de obicei la bărbații necircumciși. În ceea ce privește vârsta, tumorile maligne sunt adesea diagnosticate la bărbații cu vârsta peste 55 de ani, dar pot să apară și în rândul celor mai tineri. Pe de altă parte, tumorile benigne pot să apară la orice vârstă. Programează-te la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Tumorile peniene sunt rare și pot să se dezvolte în diverse regiuni ale penisului, însă de obicei încep să se formeze pe gland sau pe prepuț. Atunci când sunt diagnosticate și tratate în etapele incipiente, există șansa de a opri sau încetini progresia bolii.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri

Tumori benigne

Tumorile benigne nu sunt de natură cancerigenă și se manifestă ca niște leziuni de aspectul negilor sau iritațiilor pielii. Cele mai frecvente tipuri de tumori benigne sunt reprezentate de condiloame și papuloza Bowenoidă. Condiloamele sau verucile genitale au aspectul unor mici excrescențe care seamănă cu conopidele. Papuloza apare sub forma unor pete de dimensiuni mici, roșii sau maronii la nivelul penisului. Atât condiloamele cât și papuloza sunt cauzate de infecția cu HPV.

Tumori maligne

Tumorile maligne sunt canceroase și în stadiile avansate se pot răspândi în alte părți ale corpului, cum ar fi glandele, ganglionii limfatici sau alte organe. Cel mai frecvent tip de tumoră malignă peniană este carcinomul cu celule scuamoase, reprezentând aproximativ 95% din cazuri. Celelalte tipuri sunt mai rare și includ melanomul, un cancer de piele agresiv, carcinomul bazocelular, un tip lent de cancer de piele, adenocarcinomul asociat cu boala Paget a penisului și sarcomul penian, care se dezvoltă din diverse țesuturi ale penisului, cum ar fi vasele de sânge sau mușchii netezi.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru tumorile la penis

Nu se știu cauzele exacte ale apariției tumorilor la nivelul penisului, dar există factori de risc care pot crește riscul dezvoltării acestora. Factorii de risc în apariția condiloamelor includ infecția anterioară cu HPV, începerea activității sexuale în adolescență, implicarea în relații sexuale cu mai mulți parteneri și un sistem imunitar slăbit.

Factorii de risc care cresc probabilitatea apariției tumorilor maligne includ vârsta înaintată, fimoza, infecția cu HPV, infecția cu HIV, fumatul, expunerea la radiații UV, igiena precară și lichenul scleros. Vârsta reprezintă un factor semnificativ, majoritatea tumorilor maligne fiind diagnosticate la persoanele de sex masculin peste 55 de ani. Lipsa intervenției chirurgicale de circumcizie la sugari este, de asemenea, asociată cu un risc crescut. Fimoza, o afecțiune în care prepuțul devine atât de strâns încât nu poate fi retractat, poate contribui la riscul de infecții și inflamații, crescând astfel riscul de cancer. Infecția cu HPV apare la aproximativ 50% dintre persoanele cu tumori maligne peniene.

Incidența cancerului este mai ridicată printre cei infectați cu virusul HIV. Fumatul poate afecta celulele, generând schimbări care pot conduce la cancer. Expunerea frecventă la radiații UV crește riscul de malignitate. Persoanele cu lichen scleros sunt expuse unui risc crescut de cancer penian. Igiena deficitară a penisului duce la o acumulare de fluide, care poate deveni densă și mirositoare. Această acumulare poate provoca iritații sau inflamații, ceea ce ar putea crește riscul de cancer.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de tumori peniene

Manifestările condiloamelor genitale includ excrescențe care pot avea aspectul unor conopide de dimensiuni mici de culoare albă sau gri. Acestea nu cauzează durere, dar pot provoca senzații de mâncărime.

Tumorile maligne prezintă simptome vizibile încă din stadiile incipiente, precum schimbarea culorii pielii și apariția unei umflături nedureroase. Alte manifestări includ îngroșarea tegumentului penian, iritație sau sângerare la nivelul capul penisului, deformări plate de nuanță albastră-maronie și secreții cu miros neplăcut la nivelul prepuțului.

În cazul în care cancerul se răspândește în alte zone ale corpului, apare mărirea în volum a ganglionilor limfatici.

Stabilirea diagnosticului

Stabilirea diagnosticului începe prin consultul medical care va evalua simptomele și va efectua un examen fizic. În timpul examenului fizic, medicul examinează penisul, verifică prezența umflăturilor, retrage prepuțul în cazul bărbaților necircumciși și explorează ganglionii limfatici în zona inghinală pentru a identifica eventualele semne ale tumorii. De asemenea, medicul va discuta cu pacientul despre istoricul său medical și va pune accent pe antecedente de infecții cu HPV, HIV, consum de tutun sau expuneri la radiații UV anterioare.

Analizele de sânge, precum hemoleucograma completă, măsurarea nivelului de calciu seric și evaluarea funcției hepatice, pot ajuta la identificarea unor posibile anormalități asociate tumorilor peniene.

Pentru confirmarea diagnosticului se va efectua o biopsie pentru a analiza țesuturile și celulele din corp. În cazul tumorilor maligne, se vor efectua investigații imagistice pentru a evalua extinderea cancerului. În funcție de tipul de cancer, doctorul ar putea sugera efectuarea unor investigații precum tomografia computerizată (CT), rezonanță magnetică (RMN), ecografie sau radiografie toracică.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru tumorile peniene

Tratamentul pentru tumorile peniene depinde de stadiul în care se află boala și de gradul de răspândire a tumorii. În cazul stadiilor incipiente, opțiunile de tratament includ utilizarea de creme cu fluorouracil sau imiquimod, circumcizia în cazul leziunilor localizate pe prepuț, sau proceduri precum ablația cu laser sau crioterapia pentru a distruge tumora. Chirurgia Mohs și excizia sunt alte metode prin care se poate îndepărta sau tăia țesutul afectat, iar radioterapia poate fi utilizată pentru distrugerea celulelor canceroase înainte de intervenția chirurgicală.

Pentru cazurile mai avansate, opțiunile de tratament pot implica proceduri precum penectomia parțială sau totală, care presupune îndepărtarea unei părți sau a întregului penis. În cazul penectomiei totale, medicul va crea o deschizătură în abdomen sau în pielea dintre anus și scrot pentru a permite urinarea. Limfadenectomia, îndepărtarea ganglionilor limfatici afectați, poate fi necesară în cazul răspândirii cancerului.

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu suspiciune de tumori peniene beneficiază de consultații amănunțite și tratament modern. Fragmentele prelevate la biopsie sunt analizate în Laboratorul SANADOR, care funcționează după standarde internaționale. În cazul tumorilor maligne, Centrul Oncologic SANADOR pune la dispoziția pacientului tehnologia ultraperformantă și o comisie de medici multidisciplinară, numită Tumor Board, care, după o analiză atentă a cazului, alege abordarea cea mai potrivită. La SANADOR, pacienții oncologici au acces la toate procedurile de tratament oncologic, care se realizează cu echipamente de ultimă generație.

Pentru tumorile peniene pentru care medicul recomandă intervenția chirurgicală, medicii SANADOR utilizează metode moderne, ca ablația cu laser. În cazul în care este nevoie de penectomie parțială sau totală, medicii experimentați ai SANADOR realizează și operații de reconstrucție, pentru a reda funcția excretorie pacientului. Pe toată durata tratamentului, pacienții sunt monitorizați atent de medicii secției ATI, acreditată ca secție cu nivel de competență extinsă, și îngrijiți atent de o echipă medicală empatică și bine pregătită.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR