Pacient cu insuficiență aortică, operat minim invaziv la Spitalul Clinic SANADOR

Diagnostic sever, în lipsa semnelor și a simptomelor

Gabriel, un tânăr de 34 de ani, foarte activ, care practica sport cu regularitate, a trecut printr-o experiență la limită. După o infecție virală cu care s-a confruntat în primăvara anului 2023, care s-a complicat, pacientul s-a prezentat la un consult de cardiologie, unde a primit o veste proastă.

„Ca să o iau de la zero, acum câteva luni, prin martie, am avut o răceală care s-a agravat rapid. Aveam febră, frisoane, dar mi-am zis `las’ eu știu să mă tratez singur`, așa că am băut niște ceaiuri și m-am băgat în pat. Însă atunci când m-am trezit, tot transpirat și pregătit să fac un duș, mi s-au blocat toate, mâini, picioare, limba mi se încleștase-n gură, așa că m-am speriat foarte tare, gândindu-mă că am făcut un atac de cord”, își amintește Gabriel.

Când a ajuns salvarea, medicii au fost însă de altă părere. L-au informat că inima lui funcționează corect, că pulsul este foarte bun, însă i-au spus că are o problemă cu glicemia, că ar putea avea diabet zaharat. Deci glicemia trebuia urmărită, ceea ce bărbatul a și făcut.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

„Cum mi se spusese că inima este ok, mi-am controlat glicemia. Dimineața, pe nemâncate, aveam maximum 115 mg/dl, după care s-a reglat, dar nu înțelegeam de ce creștea atât când mâncam. Știu că e normal să crească, dar nu atât, a mea ajungea la 160-170 mg/dl dacă mâncam puțin mai dulce. Dar eu citisem că astfel de creșteri ale glicemiei sunt legate și de probleme la inimă, așa că am zis că mă duc la control de cardiologie și de-abia apoi să mă duc și la diabetolog. Îmi doream să primesc mai întâi o veste bună, apoi una rea, dar a fost fix pe dos”, mărturisește Gabriel.

Ajuns la primul consult cardiologic, pacientul a primit diagnosticul de insuficiență aortică și a primit recomandarea pentru intervenție de chirurgie cardiovasculară.

„Când mi-a dat vestea am crezut că mor acolo pe scaun, m-am simțit de parcă mi-ar fi zis că am cancer. Nu știam ce înseamnă operație minim invazivă, nu știam nici ce înseamnă operația la inimă, știam numai că este o problemă „la motor”, cum ar veni, că este destul de grav, așa că am început să-mi fac tot felul de scenarii că nu o să scap cu viață din toată chestia asta sau, chiar dacă am noroc, nu o să mai pot duce o viață normală, nu o să mai pot practica sport”, declară Gabriel.

După această primă vizită la cardiolog, pacientul s-a sfătuit cu rudele și prietenii. Fiind o persoană activă, care făcea sport frecvent și, mai ales, care nu avea semne și simptome, a ajuns la concluzia că primul diagnostic fusese greșit și s-a programat la un nou consult de cardiologie, unde, din păcate, i s-a reconfirmat diagnosticul inițial și a primit aceeași recomandare de tratament.

„Cel de-a doilea cardiolog mi-a zis că da, într-adevăr, am o insuficiență de valvă aortică, o valvă bicuspidă, adică anormală, dar că m-am născut cu boala asta, deci este congenitală, și este interesant că nu simt nimic și că nu sunt afectat în niciun fel și că inima a rezistat. Mi-au spus însă că trebuie să mă operez, că mi se va pune o valvă mecanică, nouă, așa cum se pune de obicei la persoanele tinere, ca să reziste toată viața, și gata. Apoi voi putea duce o viață normală”, povestește Gabriel.

Ce este insuficiența de valvă aortică?

În mod normal, valva aortică a inimii funcționează ca o poartă care face legătura între ventriculul stâng și artera aortă, deschizându-se pentru a permite sângelui să treacă din ventriculul stâng în aortă și apoi închizându-se, împiedicând sângele din artera aortă să ajungă înapoi în ventriculul stâng. În insuficiența aortică însă, valva aortică nu se mai închide corespunzător.

Boala poate avea două forme, acută și cronică, iar cauzele apariției sunt variate. Forma acută poate fi provocată de o endocardită infecțioasă, un traumatism toracic, o disecție de aortă sau de deteriorarea unei proteze preexistente. În forma cronică pot fi incriminate febra reumatismală, dată de o simplă faringită cu streptococ care nu a fost tratată, boli autoimune (lupus eritematos sistemic, spondilită anchilozantă), dar și boli congenitale, așa cum a s-a întâmplat în cazul lui Gabriel, care avea o valvă aortică cu două cuspe (valvă aortică bicuspidă), nu cu trei, așa cum este normal.

După alte investigații și după multe amânări ale intervenției chirurgicale într-un spital de stat, sfătuit de medicul său cardiolog, Gabriel s-a programat pentru un consult la Spitalul Clinic SANADOR. 

„M-au sunat joi de la SANADOR și mi-au spus că vineri mă așteaptă la analize. Nici nu-mi venea să cred că este adevărat! Adică la stat fusesem amânat atâtea luni, iar aici nici nu aveam timp să îmi fac bagajul, că ei mă și programaseră pentru preanalize. Într-un fel îmi părea bine că scap, dar aveam și emoții, pentru că era totuși o operație pe inimă. Așa că am vrut să vorbesc cu doctorul, care m-a sunat și mi-a spus că operația e grea, dar că ei nu-și fac probleme că nu o să reușească, pentru că ei sunt o echipă de profesioniști, cu asta se ocupă, asta e viața lor. Garantat reușește 99,9 %. Mi-au zis că sunt om tânăr, că organismul meu este în regulă, că nu am alte boli, deci nu își fac niciun fel de griji în privința mea. Când am auzit, mi-am și zis că iată, primesc o nouă șansă la viață”, povestește Gabriel.

Operația de înlocuire a valvei aortice a fost coordonată de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.

Operat cu succes la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, Gabriel a primit confirmarea diagnosticului inițial, de insuficiență de valvă aortică severă, și a fost supus unei intervenții de chirurgie cardiacă minim invazivă, finalizată cu succes. Operația de înlocuire a valvei aortice s-a realizat prin minitoracotomie dreaptă asistată video și a fost coordonată de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.

Bioprotezele valvulare au o durată de viață de 10-15 ani și, spre deosebire de protezele mecanice, după montarea lor, nevoia de anticoagulante este mult mai redusă. De aceea, sunt recomandate în mod special persoanelor tinere, care au o viață activă, care practică sport, cu posibilitatea înlocuirii ulterioare sau folosirii procedurii inovatoare de „valvă în valvă”, efectuată cu succes la SANADOR de către echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache.

După operație, evoluția a fost una favorabilă, pacientul a petrecut puțin timp în Secția de Terapie Intensivă pentru Chirurgia Cardiovasculară, apoi a stat alte cinci zile pe Secția de chirurgie cardiovasculară, după care a fost externat.

„Le mulțumesc medicilor care m-au operat, cei care au făcut parte din echipa condusă de prof. dr. Victor Costache, pentru că mi-au dat o nouă șansă la viață! Să le dea Dumnezeu sănătate! Am fost operat cu jumătate de an în urmă și deja mă simt la fel de bine ca înainte, cu deosebirea că acum am o valvă nouă, care funcționează cum trebuie și nu mai trebuie să-mi fac griji. Domnului profesor Costache îi doresc numai bine!”, declară Gabriel.

Chirurgie cardiovasculară minim invazivă, la Spitalul Clinic SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților proceduri de chirurgie cardiovasculară minim invazivă de ultimă generație, efectuate de medici cu o vastă experiență și stagii de formare în centre de excelență internaționale.

Intervențiile cardiovasculare au loc în primul bloc operator complet digitalizat din România, conectat la o secție de terapie intensivă cardiovasculară de asemenea complet digitalizată. În anumite situații, intervențiile chirurgicale pot fi completate cu proceduri de cardiologie intervențională, desfășurate în cele două săli hibride echipate cu angiografe ultraperformante Philips Azurion 7.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul centru de excelență în chirurgia cardiovasculară din România care a implementat sistemul fast-track pentru îngrijirea intra- și postoperatorie. Prin acest sistem inovator, pacienții pot fi detubați în primele 8 ore de la intervenție și sunt transferați rapid din secția de terapie intensivă către secția de specialitate. Acest lucru facilitează începerea rapidă a programului de recuperare medicală specifică și permite reluarea activității în condiții de confort maxim.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR