Nimenrix este un vaccin antimeningococic conjugat pentru serogrupurile A, C, W-135 si Y. Vaccinul se utilizează pentru a proteja adulții, adolescenții și copiii cu vârsta de cel puțin șase săptămâni împotriva bolii meningococice invazive cauzate de patru serogrupuri ale bacteriei Neisseria meningitidis.

Din ce este compus Nimenrix? Vaccinul este compus din pulbere și solvent care sunt combinate pentru a forma o soluție injectabilă. Conține părți din bacteria Neisseria meningitidis (N. meningitidis). Se administrează prin injecție în coapsă sau în mușchiul umărului. La sugari cu vârsta între șase săptămâni și șase luni, se recomandă două doze de Nimenrix (prima doză se administrează de la vârsta de șase săptămâni, a doua doză la două luni după aceea). Copiii cu vârsta de minimum șase luni, adolescenții și adulții trebuie să primească o doză de Nimenrix, dar se poate lua în considerare o doză suplimentară pentru unii copii cu risc mare de boală meningococică invazivă (la cel puțin două luni de la ultima doză de Nimenrix).

Mecanism de acțiune al vaccinului Nimenrix

Vaccinul acționează pregătind sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva unei anumite boli. Anticorpii pot anihila particulele bacteriene, ajutând la protecția împotriva bolii. Vaccinul conține cantități mici de polizaharide capsulare (zaharuri din învelișul extern) extrase din cele patru serogrupuri ale bacteriei.

Beneficii

Administrarea vaccinului Nimenrix inițiază generarea de anticorpi. S-a dovedit că în cazul copiilor cu vârste cuprinse între șase luni și un an. Astfel că s-a ajuns la concluzia că o singură doză de Nimenrix este suficientă pentru a stimula un răspuns imun împotriva bacteriei Neisseria meningitidis.

Reacții adverse

În urma administrării vaccinului, pot apărea diferite reacții adverse: lipsa poftei de mâncare, iritabilitate, somnolență, dureri de cap, febră, inflamare și durere la locul de injectare, oboseală.

Producătorul acestui vaccin va efectua studii seriate pentru a evalua durata răspunsului imun datorat administrării Nimenrix la copiii mici și la persoanele cu o vârstă înaintată, inclusiv efectele în urma administrării unei doze de rapel. Comisia Europeană a acordat o autorizație de introducere pe piață pentru Nimenrix, valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la 20 aprilie 2012.

SANADOR