Ce este nevralgia?

Nevralgia este un tip de durere percepută ca o senzație de arsură, înțepătură ori lovitură de pumnal sau ca un șoc electric, ce apare ca rezultat al iritării sau lezării unui nerv periferic responsabil de transmiterea sensibilității dureroase către creier. Nevralgia poate apărea la orice vârstă, afectând semnificativ calitatea vieții. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate și de investigații medicale complete, pentru diagnosticul și tratamentul nevralgiei.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de nevralgie

Nevralgia poate apărea ca rezultat al lezării oricărui nerv din corp, dar cele mai frecvente tipuri includ:

  • nevralgia post-herpetică sau post-zosteriană: apare după vindecarea unui herpes labial sau a zonei zoster, fiind o consecință a infecției cu virusul herpes simplex sau varicelo-zosterian;
  • nevralgia de trigemen: apare din cauza întreruperii bruște a funcției nervului trigemen (cel mai adese prin compresia acestuia), fapt care duce la durere unilaterală de obraz sau de linie mandibulară;
  • nevralgia occipitală, denumită și nevralgie Arnold, ce determină cefalee, fiind un rezultat al presiunii exercitate asupra nervilor occipitali din regiunea cefei;
  • nevralgia intercostală: apare adesea după accese de tuse sau după adoptarea unei poziții incomode pe o perioadă mai lungă de timp;
  • nevralgia de glosofaringian, care este mult mai rară, dar determină un tip particular de durere, respectiv la nivelul limbii, gâtului sau urechii.

Sciatica sau lombosciatica este un tip particular de nevralgie care implică nervul sciatic, unul dintre cei mai lungi nervi din corp, care se poate comprima prin statul în poziția șezând pe perioade prelungite de timp (de exemplu, șofat, lucrul la calculator).

Cum se manifestă nevralgia?

Senzația de durere este subiectivă, dar în cazul nevralgiilor, intensitatea acesteia este ridicată, interferând cu majoritatea activităților zilnice ale bolnavilor. Astfel, durerea poate apărea și la simpla atingere a zonei afectate sau la contactul cu apa rece. De obicei, senzația de durere se agravează noaptea, afectând inclusiv somnul, fapt care poate duce la anxietate și la depresie.

În general, nevralgia este:

  • unilaterală (de exemplu, de o singură parte a feței);
  • intermitentă (cu perioade de remisiuni și recăderi, dar apare de fiecare dată în aceeași zonă);
  • însoțită adesea de parestezii sau de spasme musculare, caracteristic fiind faptul că zona afectată rămâne funcțională.

Afecțiuni care pot provoca nevralgie

Tulburările care pot declanșa o nevralgie sunt numeroase și variază de la simple inflamații ale filetelor nervoase, până la afecțiuni severe și debilitante (de exemplu, scleroza multiplă). În majoritatea cazurilor de nevralgie, tulburările subiacente sunt benigne.

Astfel, cauzele de nevralgie pot include:

  • infecțiile virale, precum infecția cu virusul varicelo-zosterian: primul contact cu virusul determină varicelă, care se vindecă, iar virusul rămâne în stare latentă în ganglionii senzitivi (localizați pe traiectul rădăcinilor nervilor spinali sau cranieni) și se reactivează câțiva ani mai târziu, determinând o erupție veziculo-eritematoasă intens dureroasă;
  • alte tipuri de infecții, precum abcesele dentare sau epidurale;
  • presiunea sau leziunile mecanice - spre exemplu, lovirea din greșeală a nervului trigemen în timpul perierii dinților, hernia de disc sau fracturile, care pot comprima nervii din diferite teritorii;
  • administrarea de citostatice, mai ales în combinație cu radioterapie;
  • deficitul de vitamină B12 sau B1 (tiamină);
  • sindromul de tunel carpian.

Tulburările mai severe care determină nevralgie includ sifilisul în stadiul terțiar, tumorile cerebrale sau tumorile spinale, boala Lyme, porfiria, boala cronică de rinichi și scleroza multiplă la debut. 

Nevralgia de trigemen este cel mai frecvent tip de nevralgie, care afectează mai ales femeile de peste 50 de ani. Boala apare ca urmare a contactului strâns dintre un vas de sânge și fibrele nervoase ale nervului trigemen (nervul cranian V) la baza craniului, care îl comprimă și îi afectează funcția.

Analize și investigații recomandate în caz de nevralgie

Anamneza și examenul clinic orientează medicul neurolog spre diagnosticul de nevralgie. Astfel, la examinarea clinică, specialistul va observa:

  • anomalii de sensibilitate în zona afectată, inclusiv parestezii;
  • abolirea reflexelor;
  • atrofie musculară (în stadiile avansate);
  • hipohidroză (lipsa transpirației în ariile afectate).

Examinarea neurologică este completată de un consult stomatologic, dacă medicul suspectează o cauză dentară și de analize de sânge, care pot confirma o infecție (VSH crescut, proteina C reactivă crescută, leucocitoză cu neutrofilie) sau un deficit de vitamine.

Deși nu există analize specifice pentru confirmarea diagnosticului de nevralgie, medicul poate recomanda investigații imagistice (RMN sau CT cu substanță de contrast), în caz de suspiciune de hernie de disc, tumori, sechele de AVC sau scleroză multiplă. În plus, pacientul poate efectua și o electromiografie, care constă în plasarea unor electrozi pe piele, ce măsoară viteza de conducere nervoasă și alți parametrii necesari, pentru a diferenția o tulburare nervoasă de o afecțiune musculară.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru nevralgie

În general, prima opțiune de tratament în cazul nevralgiilor este terapia medicamentoasă, care încetinește sau blochează transmiterea impulsului nervos dureros. Întrucât analgezicele și antiinflamatoarele obișnuite nu reușesc să amelioreze durerea, se folosesc miorelaxante, antidepresive și anticonvulsivante în monoterapie sau în combinație. Derivații de opioide pot fi indicate doar în ultimă instanță, dacă nu se obține niciun răspuns la terapiile anterioare, deoarece acestea creează dependență.

Alte variante de tratament includ:

  • injecțiile cu toxină botulinică - paralizează temporar musculatura și sunt o opțiune de tratament mai ales în nevralgia de trigemen;
  • fizioterapia, alături de masajul terapeutic (în special în nevralgia post-herpetică);
  • tehnicile de medicină complementară (acupunctura, reflexoterapia).

Intervențiile chirurgicale rămân ultima variantă de tratament în cazurile severe și refractare la terapia medicamentoasă. Astfel, medicul poate indica rizotomia selectivă (distrugerea fibrelor nervoase prin injecții cu glicerol, compresie cu balon sau ablație prin radiofrecvență).

Dacă nevralgia este cauzată de compresia unui vas de sânge, atunci medicul efectuează decompresia microvasculară. Chirurgia stereotaxică este o tehnică non-invazivă de distrugere a nervului lezat, prin emiterea de radiații la baza rădăcinii nervoase.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții care suferă de nevralgie au acces la consultații de neurologie și la toate analizele și investigațiile medicale necesare pentru a descoperi cauza durerii. În acest fel, specialistul poate recomanda tratamentul potrivit, pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung.

După stabilirea cauzei care a determinat nevralgia, pacienții beneficiază de o abordare multidisciplinară, prin consultații oferite de medici cu diferite specializări: dermatologie, neurochirurgie, stomatologie, boli infecțioase sau altele, în funcție de indicația medicală stabilită.

Tratamentul este stabilit întotdeauna personalizat, iar atunci când este indicată o intervenție chirurgicală, procedura se poate realiza în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator performant, dotat cu echipamente de ultimă generație. Atunci când este recomandat tratament prin stereotaxie, sesiunile sunt efectuate în deplină siguranță la Centrul Oncologic SANADOR.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR