Nefrectomie radicală și suprarenalectomie stângă laparoscopică

Tumorile renale pot inițial să nu determine apariția simptomelor specifice, chiar pentru perioade de timp destul de lungi. Din acest motiv, depistarea lor dincolo de stadiul incipient poate implica afectarea severă a rinichiului, cu necesitatea unei nefrectomii radicale.

În această situație s-a aflat și Elena I., în vârstă de 50 de ani, care, deși avea cazuri de cancer renal în familie (tatăl și o altă rudă apropiată), nu a fost alarmată de valorile tensionale foarte mari, în absența vreunor eforturi. După mai multe vizite la diferiți medici cardiologi de renume, Elenei i s-a recomandat, printre alte investigații, și efectuarea unei ecografii abdominale. La ecografie, medicul a observat o formațiune suspectă pe rinichiul stâng și a solicitat investigații suplimentare la medicul urolog.

"Pentru că tatăl meu a fost operat cu succes pentru cancer la rinichiul drept, în urmă cu 13 ani, la Conf. Dr. Constantin Gîngu, la fel și cumnatul meu și alte cunoștințe, l-am sunat pe Conferențiarul Gîngu și l-am rugat să mă primească la consult. Am programat consultul și apoi am efectuat toate analizele indicate."

Diagnosticul a fost confirmat în urma unei investigații CT: tumoră renală stângă și tumoră suprarenală (feocromocitom), iar la 2 săptămâni de la diagnosticare pacienta a fost programată pentru nefrectomie radicală și suprarenalectomie stângă prin chirurgie laparoscopică, efectuate în același timp operator. Imediat după intervenție, valorile tensionale au revenit la normal și pacienta a început să se simtă mult mai bine.

"Conf. Dr. Constantin Gîngu mi-a spus că tumora poate avea predispoziție genetică, având în vedere problema tatălui meu. M-am refăcut foarte repede și, în prezent, mi-am reluat toate activitățile uzuale. Singura interdicție este ridicatul greutăților, în rest, toată ziua, sunt prin grădină.  Sunt extrem de fericită și vreau să vă spun că, în localitatea noastră, Conf. Gîngu este foarte cunoscut și iubit și cu toții îl recomandăm pentru probleme legate de rinichi. Este eroul familiei noastre! Îi doresc multă sănătate și să continue să ajute cât mai mulți pacienți!"

Pacienții care au avut cazuri de cancer în familie (în special cancere ale părinților), ar trebui să efectueze teste de screening cu aproximativ 10 ani mai devreme decât vârsta la care părinții lor au fost diagnosticați cu neoplazii.

SANADOR