Ce sunt leziunile capului pancreasului?

Leziunile de cap de pancreas sunt anomalii sau modificări anatomopatologice care afectează regiunea capului pancreasului, inclusiv tumori, chisturi sau alte formațiuni care pot fi benigne sau maligne. La SANADOR, leziunile capului pancreasului sunt investigate avansat și tratate modern. Programează-te!

Leziunile de cap de pancreas au reprezentat dintotdeauna o provocare în lumea medicală, atât din punct de vedere al diagnosticului, cât și al tratamentului, deoarece simptomatologia este insidioasă și pot apărea confuzii foarte ușor între pancreatita cronică și cancerul de cap de pancreas.

Leziunile de acest tip sunt considerate rare, motiv pentru care, atunci când sunt suspicionate, este necesară o abordare minuțioasă pentru a infirma sau confirma diagnosticul, uneori utilizând explorări precum tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).  

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Tipuri de leziuni ale capului pancreasului

Leziunile capului pancreasului pot fi împărțite în două categorii principale: leziuni solide pancreatice și chisturi pancreatice.

Când ne referim la masele pancreatice solide, este foarte importantă distincția între cele benigne și cele maligne. Aceste tumori pancreatice pot fi asociate cu diverse afecțiuni pancreatice, de la pancreatită până la tumori neuroendocrine sau cancer pancreatic.

Chisturile pancreatice pot varia de la formațiuni benigne precum chistadenomul seros până la leziuni potențial maligne, cum ar fi neoplasmele papilare mucoase intraductale (IPMN) și neoplasmele chistice mucoase (MCN). Diagnosticul acestor chisturi necesită o abordare multidisciplinară și utilizarea unor tehnici avansate de imagistică, cum ar fi ecografia endoscopică și rezonanța magnetică.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

De ce apar leziuni la capul pancreasului?

Tumorile pancreatice, fie solide sau chistice, pot să apară datorită unei multitudini de factori. În timp ce etiologia exactă rămâne necunoscută, mai multe cercetări recente sugerează o interacțiune complexă între mutațiile genetice și influențele externe ale mediului.

Unele leziuni pot fi asociate cu sindroame ereditare precum boala Von Hippel-Lindau, boala polichistică renală sau fibroza chistică, subliniind componenta genetică în apariția lor. Înaintarea în vârstă devine un factor de risc important, tumorile pancreatice fiind prevalente la persoanele cu vârsta peste 70 de ani.

În plus, inflamația cronică, așa cum se întâlnește în cazurile de pancreatită, poate contribui la formarea anumitor tipuri de tumori. Istoricul familial de cancer pancreatic poate, de asemenea, să crească probabilitatea de a dezvolta tumori pancreatice, evidențiind importanța anamnezei complete ce include și istoricul familial medical.

  • Medicii SANADOR au experiență în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pancreatice. Programează-te!

Cum se manifestă leziunile capului pancreasului?

Tumorile localizate în capul pancreasului reprezintă o provocare diagnostică, deoarece se pot manifesta printr-o varietate de simptome, uneori nespecifice. Cu toate acestea, anumite simptome și semne pot reflecta localizarea lor anatomică delicată și posibila obstrucție a structurilor învecinate.

De obicei, leziunile capului pancreasului sunt asociate cu icter. Icterul este un semn distinctiv ce apare datorită efectului de masă exercitat de tumoră, cu obstrucția canalului biliar comun, determinând o creștere progresivă a bilirubinei în sânge, însoțită frecvent de mâncărimi (prurit), urină închisă la culoare și scaune deschise la culoare (scaune acolice). De asemenea, aceste tumori se mai pot prezenta cu dureri abdominale în partea superioară, ce pot iradia în spate, uneori însoțite de pierderea inexplicabilă în greutate.

Diagnosticul leziunilor capului pancreasului

Pentru evaluarea unei leziuni la capul pancreasului este esențială imagistica fie prin tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică efectuată cu substanță de contrast. Acest tip de imagistică poate caracteriza cu acuratețe marginile leziunii pancreatice și localizarea anatomică.

Anumite analize de sânge, cum ar fi markerii tumorali, pot fi utili pentru a ghida diagnosticul. Endoscopia cu ultrasunete este printre cele mai moderne tehnici utilizate pentru diagnosticarea și caracterizarea leziunilor de cap de pancreas și este folosită în majoritatea situațiilor unde imagistica nu a pus diagnosticul de certitudine, cu atât mai mult cu cât în timpul acestei proceduri se pot preleva biopsii țintite de la nivelul tumoral pentru analiza histopatologică ulterioară.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicații produse de leziunile capului pancreasului

Printre complicațiile întâlnite frecvent la persoanele cu tumori de cap de pancreas, se numără:

  • Obstrucția de duct pancreatic – Anumite neoplasme pot secreta mucus în ductul pancreatic, provocând apariția unui edem și obstrucția sa. Acest lucru împiedică enzimele pancreatice să treacă prin duct către intestinul subțire, ceea ce duce la iritarea pancreasului și la pancreatită cronică sau subacută.
  • Obstrucția de canal biliar – Un chist mare care comprimă canalul biliar poate împiedica fluxul de bilă prin acesta și poate provoca colestază. Acest lucru poate duce la acumularea bilei în căile biliare, iritând ductele biliare și organele conectate la ele. Bila de stază va transvaza peretele biliar în sânge și va produce un răsunet clinic.
  • Obstrucția gastrointestinală – O leziune mare care comprimă stomacul sau intestinul poate provoca diverse simptome digestive, cum ar fi dureri sau disconfort abdominal, senzație de plenitudine, crampe și pierderea poftei de mâncare. În cazuri extreme, poate împiedica bolusul alimentar la trecerea prin intestin.

Cum sunt tratate leziunile capului pancreasului?

Tratamentul leziunilor de la nivelul capului pancreasului variază în funcție de natura leziunii și de certitudinea diagnosticului. În anumite cazuri, intervenția chirurgicală poate fi necesară, în timp ce, în altele, o abordare conservatoare poate fi mai potrivită.

În cazuri atent selectate, chimioterapia poate fi utilizată, mai ales în cazurile în care caracterul benign sau malign al leziunii este incert. Opțiunile de tratament includ supravegherea, biopsia și excizia chirurgicală.

Supravegherea implică efectuarea periodică a investigațiilor imagistice pentru a monitoriza progresia leziunii, împreună cu investigații suplimentare în cazul detectării unor modificări suspecte. Biopsia poate fi efectuată pentru a obține bucăți de țesut pentru un diagnostic de certitudine. În cazurile în care leziunea este confirmată a fi malignă sau prezintă simptome caracteristice, se poate lua în considerare îndepărtarea chirurgicală, utilizând rezecția pancreatică totală sau pancreatectomia (rezecție parțială).

Rezecția pancreatică parțială poate fi efectuată în două moduri: la capul pancreasului (duodenopancreatectomia) și la corpul și coada pancreasului (pancreatectomia distală).

Duodenopancreatectomia se mai numește și Procedura Whipple.  Această intervenție chirurgicală complexă implică îndepărtarea capului pancreasului, a primei părți a intestinului subțire (duodenul) și a părții distale a ductului biliar. Este adesea folosită pentru tratarea tumorilor și altor afecțiuni limitate la capul pancreatic. Deși este salvatoare, prezintă riscuri și complicații (10-40% din cazuri), inclusiv scurgeri de enzime pancreatice (ce pot duce la infecții intrabdominale sau peritonită iritativă) și apariția diabetului. Cu toate acestea, progresele în tehnicile chirurgicale au redus semnificativ ratele de mortalitate ale procedurii, în prezent fiind de  1%-5%.

Pancreatectomia distală implică îndepărtarea cozii și/sau a unei părți a corpului pancreasului, excluzând capul pancreatic. Este mai puțin complexă, dar prezintă un risc mai mare de scurgere de enzime pancreatice în comparație cu duodenopancreatectomia. Cei care sunt supuși pancreatectomiei au, de asemenea, un risc crescut de apariție a diabetului.

Tehnicile chirurgicale includ pancreatectomia deschisă și pancreatectomia laparoscopică, ultima fiind mai puțin invazivă. Alegerea abordării depinde de localizarea leziunii în pancreas, chirurgia deschisă fiind utilizată în mod tipic pentru leziunile de cap de pancreas.

Watch on YouTube

Diagnostic și tratament la SANADOR

Diagnosticarea leziunilor capului pancreasului este realizată la SANADOR cu echipamente de vârf, ca tomograful cu 128 slice-uri Siemens CT Definition Edge și aparatura pentru RMN cu putere 3T. De asemenea, la Centrul de excelență în endoscopia digestivă SANADOR Floreasca, care este dotat la standarde internaționale, sunt efectuate ecoendoscopia și alte proceduri endoscopice digestive avansate. Fragmentele prelevate pentru biopsie sunt analizate în modernul Laborator de Anatomie Patologică SANADOR, care funcționează după cele mai exigente standarde.

La SANADOR, pacienții au acces la toate opțiunile terapeutice pentru leziunile de cap de pancreas și complicațiile acestora. Când medicii consideră necesară intervenția chirurgicală, aceasta este realizată în blocul operator ultramodern al Spitalului Clinic SANADOR. Dacă este posibil, medicii aleg chirurgia laparoscopică, avantajoasă din perspectiva inciziilor mici și riscurilor reduse. Pacienții chirurgicali primesc îngrijiri avansate la Secția ATI, al cărei nivel de competență este atestat la cea mai înaltă treaptă.

În cazul leziunilor de pancreas maligne, Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru privat destinat afecțiunilor oncologice, asigură servicii integrate de diagnostic și tratament, la cel mai înalt nivel.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR