Ce este infecția cu Chlamydia?

Infecția cu Chlamydia sau clamidioza este o infecție cu transmitere sexuală provocată de bacteria Chlamydia trachomatis. Este una dintre cele mai frecvente infecții de acest tip, afectând în special femeile tinere, dar poate apărea la persoane de orice vârstă, indiferent de sex. La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații de ginecologie realizate de medici experimentați și de toate testele necesare pentru screeningul și diagnosticul afecțiunilor tractului genital.

Infecția cu Chlamydia trachomatis se transmite prin contact sexual vaginal, anal sau oral și poate fi transmisă și de la femeia gravidă la nou-născut, în timpul nașterii. Simptomele infecției cu Chlamydia sunt frecvent absente, ceea ce înseamnă că multe persoane infectate nu știu că au boala și o pot răspândi. Testările regulate sunt importante pentru a limita răspândirea infecției. Este important ca persoanele infectate să primească tratament cât mai repede, pentru a preveni apariția complicațiilor.

Cauze și factori de risc pentru clamidioză

Chlamydia se răspândește prin contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată. Bacteriile a sunt transferate de la o persoană infectată la altă persoană în timpul activității sexuale vaginale, orale sau anale, fără utilizarea unui prezervativ. Atunci când o persoană are infecție cu Chlamydia, există un risc de 30-50% ca partenerul să se infecteze la rândul său, de fiecare dată când are loc un contact sexual fără protecție.

Clamidioza nu se poate răspândi prin utilizarea toaletelor, a piscinelor publice sau prin simplul contact cu alte persoane. Printre factorii de risc se numără neutilizarea sau folosirea necorespunzătoare a prezervativului și schimbarea frecventă a partenerilor sexuali.

Semne și simptome de infecție cu Chlamydia

Având în vedere că perioada de incubație pentru Chlamydia poate dura între 7 și 21 de zile, iar uneori chiar mai mult, deși bacteria poate fi prezentă în corp și se multiplică, simptomele nu sunt mereu evidente. Când totuși apar simptome, acestea pot include durerea la urinare și o secreție anormală.

Simptomele de Chlamydia la femei pot fi diverse, precum secreție vaginală anormală, însoțită de un miros neplăcut, prezența de puroi în urină, polakiurie, disconfort la urinare, sângerare vaginală în afara menstruației, dismenoree, durere în timpul actului sexual, prurit vaginal și durere abdominală.

La bărbați, Chlamydia afectează de obicei uretra și determină o secreție clară sau apoasă din penis, împreună cu disconfort sau cu durere la urinare.

Chlamydia trachomatis poate afecta și ochii, gâtul sau rectul. În cazul contactului sexual anal, pot apărea durere, sângerare sau eliminări asemănătoare cu mucusul în zona feselor. Deși pot exista dureri de gât, de obicei nu sunt evidente simptomele atunci când bacteriile invadează această zonă. În plus, pot apărea simptome de conjunctivită, dacă Chlamydia trachomatis pătrunde în ochi, manifestându-se prin eritem, disconfort și secreții.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile infecției cu Chlamydia

Clamidiaza poate duce la complicații serioase, inclusiv la boala inflamatorie pelvină, care poate afecta uterul și trompele uterine și care necesită spitalizare. De asemenea, infecția poate cauza inflamarea epididimului, provocând febră și edem la nivelul scrotului la bărbați. Alte complicații includ prostatita, infertilitatea și sarcina extrauterină.

În plus, infecția cu Chlamydia trachomatis poate crește riscul de artrită reactivă, care afectează articulațiile, ochii și uretra și poate provoca complicații cronice și disconfort persistent. De asemenea, la nou-născuți, infecția poate fi transmisă în timpul nașterii, determinând pneumonie sau infecții oculare grave.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul de clamidioză

Testarea pentru clamidioză este recomandată pentru oricine prezintă simptome specifice acestei infecții. În anumite situații, medicul ginecolog poate recomanda testarea mai frecvent, chiar și în lipsa unor semne sau simptome de infecție.

Testarea și diagnosticarea Chlamydiei implică două metode principale: testul de urină și frotiul. Testul de urină implică colectarea unei mostre de urină, care este apoi analizată în laborator, pentru a verifica prezența bacteriei Chlamydia trachomatis. Pe de altă parte, frotiul implică colectarea unei probe din colul uterin, vagin, gât sau anus, folosind un tampon de testare. Această probă este trimisă la laborator pentru analiză.

Persoanele care au primit deja tratament pentru o infecție cu Chlamydia ar trebui să facă un test de reconfirmare după aproximativ trei luni, pentru a verifica dacă infecția a fost complet eliminată.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Tratamentul pentru infecția cu Chlamydia

Infecția cu Chlamydia este tratată cu antibiotice, de obicei timp de 7-14 zile. În primele etape ale tratamentului, există riscul de transmitere a infecției, astfel încât este recomandată evitarea contactului sexual, până când toate simptomele dispar complet.

Partenerii sexuali din ultimele două luni trebuie testați și tratați, chiar dacă nu prezintă simptome, pentru a preveni răspândirea infecției. Istoricul de infecție cu Chlamydia sau tratamentele anterioare nu oferă imunitate împotriva unei noi infecții.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Prevenirea infecției cu Chlamydia

Pentru a preveni infecția cu Chlamydia, este indicată evitarea relațiilor sexuale cu o persoană diagnosticată cu această infecție. Ca măsuri preventive, sunt recomandate folosirea prezervativului la fiecare contact intim, reducerea numărului partenerilor sexuali și testarea regulată, pentru depistarea Chlamydiei și a altor infecții cu transmitere sexuală.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacientele au acces la servicii medicale complete, performante, pentru screeningul și diagnosticului infecțiilor cu transmitere sexuală sau al altor afecțiuni ginecologice. Consultațiile realizate de medici ginecologi empatici și bine pregătiți sunt urmate de investigații complete, în funcție de indicația stabilită de specialist – test Babeș Papanicolau, examen de secreție vaginală, cultură de col, genotipare HPV, colposcopie sau alte proceduri.

După recomandarea tratamentului pentru infecția cu Chlamydia, pacientele beneficiază de monitorizare pe termen lung, prin consultații și investigații periodice, care scad riscul de recividă a infecției și previn complicațiile. De asemenea, medicii ginecologi de la SANADOR oferă pacientelor toate recomandările necesare pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR