Gastroenterita acută, cunoscută și sub denumirea de enterită sau enterocolită, este o infecție intestinală acută cauzată de virusuri, bacterii sau paraziți. Se manifestă prin diaree acută, durere abdominală, crampe abdominale, greață, vărsături sau febră. Deși gastroenterita poate apărea la persoanele de orice vârstă, este foarte des întâlnită la copii.

Calea principală de transmitere este prin intermediul alimentelor insuficient preparate sau prin intermediul apei contaminate. De cele mai multe ori, infecția este transmisă pe cale fecal-orală, atunci când o persoană infectată manevrează mâncarea fără a se fi spălat corespunzător pe mâini. Riscul de transmitere a infecției este crescut în zonele cu igienă precară și supraaglomerate.

  • La SANADOR, atenția acordată personal cazurilor și grija față de pacienți sunt prioritare, monitorizând întreg traseul acestora, de la diagnostic la tratament, pentru îngrijiri medicale la cele mai înalte standarde! Programează o consultație la SANADOR și descoperă ce înseamnă respectul, compasiunea și profesionalismul din sistemul medical privat!

Cauzele gastroenteritei

Cele mai multe cazuri de gastroenterită sunt infecții virale, cauzate de infecția cu norovirus, acesta fiind, alături de rotavirus, agentul infecțios viral cel mai cunoscut. Infecția cu norovirus se poate transmite rapid la ceilalți membri ai familiei, precum și în comunitate. Pe lângă norovirus și rotavirus, gastroenterita acută poate fi provocată de infecția cu adenovirus, astrovirus, coronavirus etc.

Norovirusul este cauza principală a enteritelor sporadice, apărând la persoanele de orice vârstă. Este foarte infecțios și se transmite ușor de la o persoană la alta. Datorită apariției vaccinului pentru infecția cu rotavirus, gastroenteritele cu norovirus sunt mai des întâlnite, mai ales la copii.

Rotavirusul este la nivel global cauza cea mai frecventă de enterită la copii, fiind răspândit în colectivități prin intermediul alimentelor sau al lucrurilor contaminate ce apoi sunt duse la gură. Gastroenterita la copilul mic și preșcolar este deseori severă și are o perioadă de incubație de 24–48 ore. Adulții infectați cu rotavirus nu au de obicei simptome, și pot răspândi infecția fără știință.

Gastroenteritele de cauză bacteriană sunt mai rare decât cele virale. Infecția cu salmonella este deseori întâlnită, fiind asociată cu apariția simptomelor la 12–36 de ore de la ingestia alimentelor contaminate. Alte bacterii ce pot cauza apariția enteritei sunt Clostridium difficile (infecția cu Clostridium), Shigella spp., Yersinia enterocolitica, Escherichia coli (infecție cu Escherichia coli) etc.

Enterita de cauză parazitară apare în infecția cu Giardia lamblia, Cryptosporidium, Cyclospora etc.

Enteritele de cauză non-infecțioasă sunt urmarea inflamației la nivelul tubului digestiv. Aceasta apare deseori după administrarea unor medicamente, în intoleranța la gluten sau intoleranța la lactoză sau în bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativă, sindromul intestinului iritabil).

Factorii predispozanți ai gastroenteritei

Persoanele predispuse la infecții gastrointestinale sunt:

  • Copiii mici și preșcolarii;
  • Persoanele în vârstă;
  • Persoanele instituționalizate;
  • Persoanele cu un sistem imun deficitar.

În orice colectivitate unde există un număr mare de oameni și un spațiu insuficient există un risc mare de apariție a infecțiilor tractului digestiv și, implicit, al gastroenteritelor. Rezistența la infecții este una mică dacă, de exemplu, sistemul imunitar este compromis de infecția cu virusul imunodeficienței umane, de chimioterapie sau de orice altă afecțiune medicală gravă.

Simptomatologia gastroenteritei

Manifestările gastroenteritei sunt diferite de la caz la caz. Oricine poate experimenta o formă ușoară sau una severă. Simptomele apar, de obicei, la o zi de la infectare și durează mai puțin de o săptămână. Simptomele asociate tuturor formelor de enterită sunt:

În gastroenterita de cauză bacteriană, febra înaltă și scaunele apoase cu sânge sunt deseori întâlnite. Enterita bacteriană severă netratată poate duce la apariția semnelor de deshidratare severă, precum starea de oboseală accentuată, setea intensă, senzația de gură uscată, crampele musculare, stări de amețeală și confuzie.

Prezentarea la medic

Pentru adulți, se recomandă prezentarea de urgență la medic dacă au avut scaune cu sânge, vărsături pentru mai mult de 2 zile sau dacă au avut vărsături cu sânge. Deshidratarea severă, setea intensă, starea de oboseală, lipsa senzației de a urina și febra peste 40°C fac parte din semnele ce indică agravarea infecției intestinale. Un consult de specialitate este indicat în astfel de cazuri.

Trebuie să vă prezentați imediat la medic atunci când copilul dumneavoastră are febră mai mare de 38,9°C, pare a fi letargic sau, dimpotrivă, neliniștit, are disconfort sau dureri abdominale, are scaune cu sânge sau dacă este deshidratat și nu poate reține fluide. Vărsăturile nu apar în situații obișnuite pentru copii mici, de aceea este necesar să vă prezentați de urgență la camera de gardă.

  • La Spitalul Clinic SANADOR realizăm diagnosticarea și managementul terapeutic pentru orice tip de patologie, într-o abordare personalizată și multidisciplinară, în deplină siguranță și confort pentru pacient.

Diagnosticul gastroenteritei

Medicul diagnostichează deseori gastroenterita cu ajutorul simptomatologiei descrise de pacient. Dacă simptomele se manifestă pentru o perioadă scurtă de timp, cel mai probabil nu o să aveți nevoie de teste diagnostice suplimentare. Istoricul medical al pacientului este foarte important deoarece enterita severă poate agrava alte afecțiuni precum boala cronică de rinichi.

În unele cazuri, după ce medicul vă va examina din punct de vedere fizic, va recomanda – doar dacă este necesar – o selecție din următoarele teste diagnostice:

Tratamentul gastroenteritei

Gastroenteritele au, de obicei, evoluție limitată, pacientul având nevoie doar de tratament de susținere cu lichide și săruri de rehidratare. Pentru o recuperare rapidă, se recomandă o dietă alimentară normală, fără restricții. Dacă apar semnele de deshidratare, se recomandă consumul de lichide neîndulcite (apă, ceai, supă), precum și evitarea băuturilor carbogazoase, a cafelei sau a alcoolului.

Medicamentele de orice fel trebuie administrate cu grijă, preferabil la recomandarea medicului. Antidiareicele și antispasticele sunt sigure pentru persoanele adulte cu gastroenterită care nu prezintă diaree cu sânge sau semne de deshidratare severă. Antibioticele nu sunt recomandate în gastroenteritele virale. Dacă starea pacientului nu se îmbunătățește după rehidratarea corespunzătoare, este indicată programarea unui consult de specialitate pentru a identifica alte posibile cauze de gastroenterite.

În anumite cazuri, medicul vă poate recomanda probiotice. Acestea sunt bacterii benefice, asemănătoare cu flora bacteriană normală a tractului digestiv, care pot să amelioreze simptomatologia diareică și să scurteze perioada de recuperare de după o gastroenterită.

Dacă aveți simptome de deshidratare, este necesar să vă prezentați la medicul gastroenterolog sau la medicul infecționist. Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de un consult de specialitate și de medici cu experiență!

Complicațiile posibile ale gastroenteritei

Deshidratarea este complicația principală ce poate apărea în gastroenterita severă. În urma scaunelor apoase și a vărsăturilor, se pierd apă, săruri esențiale și minerale, ceea ce duce la instalarea dezechilibrelor hidroelectrolitice. Prezentarea la medic și spitalizarea pacientului sunt necesare pentru a evita instalarea insuficienței renale în cazurile severe unde pacientul nu suportă hidratarea orală. Poate apărea și ileusul paralitic, care constă în blocarea tranzitului intestinal.

Persoanele cu istoric medical de boli precum infecția HIV/SIDA, alte deficite imune, boli inflamatorii intestinale, diabet zaharat, insuficiență renală, boală valvulară cardiacă, artrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic sau persoanele în tratament activ cu imunosupresoare, corticosteroizi, diuretice sunt mai vulnerabile și predispuse la un risc mare de a dezvolta complicații.

Prevenția gastroenteritei

Prevenirea gastroenteritei și prevenirea răspândirii infecțiilor în comunitate se realizează prin respectarea unor pași simpli, precum spălarea riguroasă cu săpun pe mâini după utilizarea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului, înainte și după prepararea sau manevrarea alimentelor. Spălați fructele și legumele înainte de masă, gătiți fructele de mare un timp îndelungat la temperatură ridicată.

Dacă aveți simptome de gastroenterită, evitați prepararea meselor și manevrarea alimentelor pentru cei apropriați cât timp sunteți bolnav și timp 2 zile după ce simptomele s-au remis. Persoanele care suferă de enterită virală pot răspândi virusul cu ușurință, mai ales dacă nu se spală corespunzător pe mâini.

Vaccinarea împotriva rotavirusului este recomandată pentru copii mici cu vârsta cuprinsă între 6 și 24 de săptămâni. Copii mai mici de un an sunt protejați cu ajutorul vaccinului Rotarix de formele severe și de apariția complicațiilor. Programați o vizită la medicul pediatru pentru mai multe informații privind schema de vaccinare recomandată copiilor.

Pentru prevenția oricărui tip de infecție a tubului digestiv se recomandă :

  • Spălarea frecventă pe mâini;
  • Folosirea dezinfectantului de mâini;
  • Folosirea exclusivă a lucrurilor personale;
  • Menținerea distanței sociale;
  • Dezinfectarea frecventă a suprafețelor;
  • Consumul de apă îmbuteliată;
  • Evitarea consumului de cuburi de gheață;
  • Evitarea alimentelor insuficient preparate.

La SANADOR, atenția acordată personal cazurilor și grija față de pacienți sunt prioritare, monitorizând întreg traseul acestora, de la diagnostic la tratament, pentru îngrijiri medicale la cele mai înalte standarde! Programează o consultație la SANADOR și descoperă ce înseamnă respectul, compasiunea și profesionalismul din sistemul medical privat!

SANADOR