Ce este hematemeza?

Hematemeza este un simptom clinic care constă în vărsătura cu sânge. Multe persoane se întreabă ce înseamnă când vomiți sânge și este vital să se cunoască faptul că sângele în vărsături nu este niciodată normal. Hematemeza este o urgență medicală iar în majoritatea cazurilor este un semn de sângerare internă provenită din partea superioară a tractului digestiv, adică din esofag, stomac și prima porțiune a intestinului subțire, numită duoden. Mult mai rar, poate apărea vărsătură cu sânge din cauza înghițirii sângelui dintr-o leziune de la nivelul gurii sau dintr-o sângerare nazală. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Hematemeza, în funcție de circumstanțele în care apare, poate avea aspecte diferite, de la sânge amestecat cu conținutul stomacului, la sânge roșu aprins sau închis la culoare, ca „zațul de cafea”. Sângele roșu aprins este proaspăt și indică o sângerare activă, situație care ar putea fi mai periculoasă. În caz de vărsături în zaț de cafea, sângele este mai vechi, parțial digerat și poate indica o sângerare mai lentă sau care s-a oprit deja. Deși sângele este extrem de iritant pentru stomac, este nevoie de o hemoragie semnificativă pentru a declanșa vărsăturile. Există multe cauze posibile de hematemeză, unele dintre ele pot fi foarte grave și pot chiar pune viața în pericol. Din acest motiv, un episod de vărsătură cu sânge trebuie investigat temeinic iar cauza hemoragiei trebuie descoperită și tratată corespunzător.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Cauze care pot determina vărsătură cu sânge

Există numeroase cauze care pot determina apariția vărsăturilor cu sânge, cele mai frecvente cuprinzând:

  • sânge înghițit – în urma unui episod de epistaxis (sângerare nazală) sau a unei intervenții chirurgicale în sfera orală;
  • ulcer peptic – o leziune deschisă care lezează un vas de sânge la nivelul stomacului sau duodenului, care este adesea cauzată de o infecție bacteriană cu Helicobacter pylori sau de utilizarea regulată a unor medicamente, cum sunt antiinflamatoarele nesteroidiene sau aspirina;
  • inflamație acută (esofagită/gastrită/duodenită, gastrită erozivă) – inflamația mucoasei de la nivelul tubul digestiv superior poate provoca sângerare de la nivelul vaselor de sânge de dedesubt;
  • boală de reflux gastroesofagian (BRGE) - formele severe afectează mucoasa esofagiană;
  • varice esofagiene – vase de sânge de la nivelul esofagului, care se dilată din cauza hipertensiunii portale, o consecință a cirozei hepatice, sunt fragile și se pot sparge foarte ușor, sângerarea putând fi extrem de gravă;
  • sindromul Mallory-Weiss – leziune la nivelul esofagului cauzată de vărsături multiple, frecvent după consumarea unei cantități mari de alcool;
  • tumoră – atât tumorile benigne (necanceroase), cât și cele maligne (canceroase) pot sângera
  • angiodisplazie – vas de sânge de suprafață anormal care poate sângera;
  • traumatism – o leziune directă, contondentă a stomacului sau a esofagului poate provoca sângerare acută;
  • pancreatită cronică – inflamația pancreasului poate deteriora vasele de sânge din jurul acestuia, care se pot rupe, iar sângerarea ajunge în duoden;
  • radioterapia – expunerea  la radiații pentru o altă patologie fragilizează vasele de sânge;
  • otrăvirea – consumul accidental sau intenționat al unor substanțe otrăvitoare poate deteriora mucoasa tractului digestiv și provoca sângerare.
  • 021 9699 Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Alte semne și simptome care pot însoți hematemeza

Hematemeza poate fi însoțită de diverse semne clinice, în funcție de cantitatea de sânge pierdută. Cel mai frecvent se întâlnesc:

  • 021 9699 La SANADOR, serviciile medicale sunt la cel mai înalt nivel. Apelează acum!

Primul ajutor în cazul unor vărsături cu sânge

Vărsăturile cu sânge sunt considerate o urgență medicală. Din acest motiv, pacientul cu hematemeză trebuie întotdeauna să se adreseze medicului de familie sau, dacă sângerarea este importantă, celei mai apropiate camere de gardă. Primul ajutor în aceste situații implică repausul, evitarea oricărui efort fizic și igiena cavității bucale, pentru a preveni aspirația hematemezei. Următorii pași presupun resuscitarea, care implică administrarea de lichide intravenos, asigurarea permeabilității căilor respiratorii și oxigenoterapia și, dacă tensiunea arterială este foarte mică, administrarea de medicamente pentru a o susține la valori în limite normale.

În funcție de cantitatea de sânge pierdută, lucru care poate fi apreciat și în funcție de analizele de sânge recoltate, este posibil să fie necesare și transfuzii de sânge. O transfuzie de sânge înlocuiește sângele pierdut cu sânge de la un donator.

  • 021 9699 Vino la SANADOR pentru tratament prompt!

Posibile complicații

În funcție de cauză, vărsăturile cu sânge pot provoca diverse complicații suplimentare. Anemia, un deficit al globulelor roșii din sânge, apreciat în funcție de valoarea hemoglobinei și al hematocritului, este o complicație frecventă, care apare mai ales atunci când pierderea de sânge este rapidă și bruscă. Dacă sângerarea este masivă, pacientul cu hematemeză este expus riscului de a intra în șoc hipovolemic, care poate provoca insuficiență multiplă de organ și chiar deces.

  • 021 9699 Nu aștepta apariția complicațiilor! Vino la SANADOR!

Tratamentul în urgență pentru hematemeza

În urgență, pentru hematemeză se pot administra diverse tratamente pentru a stabiliza pacientul și a opri sângerarea. Așa cum s-a descris anterior, primul pas în cazul unui pacient care prezintă vărsătură cu sânge este resuscitarea. Aceasta cuprinde administrarea de soluții perfuzabile intravenos, oxigenoterapie și, în caz de nevoie, transfuzii de sânge. În ceea ce privește analizele de sânge, este necesară recoltarea unor analize pentru a verifica hemograma, dar și teste biochimice, care pot evidenția suferința unor organe, precum rinichiul sau ficatul.

Cele mai multe cauze ale hemoragiei gastrointestinale superioare pot fi tratate eficient cu tratament medicamentos. În funcție de etiologie, medicul poate prescrie diverse substanțe pentru a opri vărsăturile, pentru a reduce aciditatea din stomac sau pentru a reduce fluxul de sânge din varicele esofagiene.

Pentru a localiza sursa și a verifica oprirea sângerării, în cele mai multe cazuri se recomandă efectuarea unei investigații care presupune analizarea directă a tractului gastrointestinal superior. Cel mai eficient mod de a face acest lucru este prin intermediul unei endoscopii digestive superioare. Această investigație presupune introducerea unui tub subțire și flexibil, cu o lumină în capăt, prin gură, până în stomac și duoden. Prin acest tub pot fi de asemenea introduse diverse instrumente medicale care pot opri sângerarea, de exemplu administrarea locală de diverse substanțe care facilitează coagularea, aplicarea de clipuri metalice sau benzi elastice.

Unele cazuri de sângerare gastrointestinală superioară severă, ca cele provocate de o perforație la nivelul stomacului sau intestinului, pot necesita intervenție chirurgicală pentru remediere.

  • 021 9699 Vino la SANADOR pentru tratament prompt!

Investigații necesare pentru stabilirea cauzei hematemezei

Pentru a stabili cu exactitate cauza hematemezei este necesară, de primă intenție, efectuarea unei endoscopii digestive superioare prin care sângerarea poate fi oprită. De asemenea, în timpul endoscopiei se pot preleva biopsii (probe de țesut) din locurile care arată suspect, pentru identificarea unor potențiale leziuni maligne. Dacă se suspectează că sângerarea este produsă de alte afecțiuni, cum ar fi cancerul, pot fi efectuate diverse investigații imagistice pentru a analiza și aspectul intern al organelor. Aceste investigații pot include ecografie abdominală, radiografie, tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) abdominală.

  • La SANADOR, investigațiile avansate asigură precizia diagnosticului. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

Hematemeza poate pune viața în pericol, de aceea este necesar ca tratamentul să fie acordat cât mai rapid. Persoanele care varsă sânge trebuie să se adreseze unui spital cu compartiment de primiri urgențe care reacționează rapid, așa cum este Spitalul Clinic SANADOR. CPU SANADOR este foarte bine organizat, iar medicii experimentați au toate mijloacele pentru a interveni terapeutic la timp. CPU SANADOR este disponibil permanent, 7 zile din 7, la numărul de telefon 0219699.

Spitalul este dotat cu echipamente performante pentru endoscopia digestivă superioară, astfel că medicii gastroenterologi pot descoperi cauza sângerării și realiza proceduri hemostatice moderne, de diferite tipuri, în funcție de particularitățile fiecărui caz.

Pentru identificarea afecțiunilor care cauzează hematemeza, la SANADOR sunt realizate investigații avansate, cu echipamente de vârf, ca aparatura RMN cu putere 3T și computerele tomograf 128 slice-uri, care furnizează imagini detaliate, foarte clare, ale structurilor anatomice interne.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR