Sa consideri si sa tratezi pacientul ca si cand ai fi tu insuti in cauza! Dr. Ovidiu Gramescu
"Trebuie sa impietresti la un moment dat", defineste medicul primar Ovidiu Gramescu, meseria sa, Neurochirurgia. Iar asta, "impietrirea" adica, inseamna, in anumite momente ale operatiei, sa iti tii rasuflarea, sa fii foarte concentrat, in asa fel incat gesturile chirurgicale sa fie extrem de precise, altfel se risca leziuni ireversibile.
"Impietrirea" se petrece de zeci de ori in timpul unei operatii pentru reusita careia mai adauga pasiune, inteligenta, stiinta pura si spirit de echipa. Da, dansul este si un facator de echipe.
Pentru cautatorii de recorduri, dr. Gramescu e in posesia a doua extreme pozitive: a pus pe picioare cel mai batran (102 ani) pacient de neurochirurgie din lume, dupa un hematom bilateral stanga-dreapta pe creier, si e primul neurochirurg roman cu atestat european, obtinut la Bruxelles in 1993.
Dar povestea DOCTORULUI originar din Craiova este una lunga si ticsita. Tatal a fost medic veterinar, mama - profesor de limba romana si director la Scoala de Hipoacuzici. In fotografia clasica de mai jos il vedeti la liceu. Decizia de a fi medic a luat-o la inceputul clasei a XII-a: fratele mai mic i-a murit in urma unui cancer, avea 17 ani. Si-a jurat atunci sa faca bine oamenilor cat va trai. A intrat la facultate fara meditatii, dar a ramas pana azi nostalgic si preocupat dupa Gazeta Matematica.
Ovidiu Gramescu a inceput ca medic generalist. O decizie aberanta a tovarasei Elena Ceausescu a blocat timp de cinci ani (1983 - 1988) orice examen de intrare in specialitate, rezidentiatul din zilele noastre. Dupa absolvire a lucrat o vreme la Dragoesti, comuna necolectivizata din Bucovina, aproape de Stupca genialului Ciprian Porumbescu. "Iarna erau -32°C, ingheta respiratia in plamani", dar asta l-a calit. A ajuns apoi doctorul echipei de fotbal CSM Suceava, in perioada de glorie a acesteia, cu faimosul antrenor Vasile Simionas la timona. Dar olteanul Gramescu s-a tras ulterior aproape de casa, venind de la Nord la Sud si de la foarte frig la extrem de cald, la Bechet, unde verile erau 41°C la umbra. "Un an si jumatate am trait experiente fabuloase. Faceam de toate, oamenii veneau de peste tot, la tara doctorul nu are specialitate in ochii lor si nici nu puteam sa las la greu pe cineva". Pentru ca la peste 39°C munca trebuie intrerupta, raportarile de atunci erau date in jos, din ordinul PCR.
In 1988, Ovidiu Gramescu a operat prima tumora cerebrala. A prins, prin concurs, un loc in clinica faimosului prof. Constantin Arseni, omul ce a pus bazele neurochirurgiei romanesti care a dat si primul medic-femeie al planetei avand aceasta specialitate: Sofia Ionescu. Actualul Spital Bagdasar-Arseni, ex-Spitalul de Neurochirurgie, era cel mai mare de profil din lume: avea pe atunci 550 de paturi dedicate. Un colos, cu capacitate dubla fata de faimosul "Nikolai Burdenko" din Moscova. Discipol al unor titani, dr. Gramescu a inceput urcusul intr-o meserie fascinanta, supergrea si pe muchie de zecimi de milimetru. Acesta este purgatoriul gloriei in neurochirurgie, usurat cumva azi de tehnologia ultramoderna de care dispune SANADOR.
Dupa 31 de ani de meserie practicata la cel mai inalt nivel inclusiv in alte tari (SUA - 3 ani, Israel, Olanda sunt doar cateva), dr. Ovidiu Gramescu are un mic "oras" cu peste 10.000 de "locuitori" salvat in palmaresu-i impresionant. Dar peste orice aptitudini si abilitati, toti cei care-l intalnesc ii remarca onestitatea, modestia, curajul si bunatatea. Asta pentru ca, dupa doua minute, ai senzatia ca-l cunosti de-o viata. Este, cu adevarat, APROAPELE tau.