Ce este dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană este un regim alimentar ce conține predominant grăsimi sănătoase, fructe, legume și cereale. La SANADOR, medicii specializați în Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice asigură consiliere nutrițională și recomandă o dietă individualizată, în funcție de nevoile fiecărui pacient, pentru un stil de viață sănătos.

Dieta mediteraneană a pornit de la stilul de viață tradițional al populațiilor din zona mării Mediterane, în special ale celor din Grecia, Italia sau Spania. Locuitorii acestor zone au o incidență mult mai mică a bolilor cardiovasculare, motiv pentru care în anii 1950-1960 a fost studiată alimentația lor.

Scopul este acela de adaptare eficientă a obiceiurilor alimentare pentru scăderea în greutate din motive estetice sau în cazul afecțiunilor declanșate de un regim alimentar nesănătos.

Dieta mediteraneană este recunoscută în studii clinice pentru potențialul cardio-protector și ca promotor al scăderii în greutate. Nu este o dietă strictă, bazată pe înfometare sau numărarea caloriilor, ci una variată și ușor de urmat. Poate fi adoptată ca stil de viață sănătos, datorită beneficiilor majore asupra stării de sănătate.

Principiile dietei mediteraneene

Principiile dietei mediteraneene includ consumul de fructe, legume, pește slab, ulei de măsline și în general grăsimi nesaturate și omega-3. De asemenea, în dieta mediteraneană evităm consumul de dulciuri, zahăr, mezeluri, carne grasă, sucuri carbogazoase, alcool și în general mâncăruri procesate.

Promovând consumul de alimente sănătoase și o alimentație echilibrată, dieta mediteraneană are o acțiune de protecție cardiacă, scăzând riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau diabet zaharat de tip II. Dieta mediteraneană încurajează activitatea fizică regulată, obiceiul de a mânca în compania celor dragi și îndeamnă la un stil de viață echilibrat și liniștit.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Beneficii ale dietei mediteraneene pentru organism  

Dieta mediteraneană este recunoscută pentru beneficiile sale multiple. Pe lângă scăderea riscului cardiovascular și menținerea unei greutăți corporale optime, poate asigura controlul glicemiei, tensiunii arteriale și a colesterolului, precum și scăderea riscului anumitor tipuri de cancer. Dieta mediteraneană îmbunătățește sănătatea tractului digestiv și reduce inflamația sistemică.

Cum poți slăbi cu dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană pentru slăbit oferă echilibru între gust și controlul greutății. Când este urmată cu scopul de a slăbi, poate reduce aportul caloric, fără restricții severe, dar cu condiția de a respecta mărimea porțiilor și orarul de masă zilnic. De asemenea, în programul de fiecare zi adăugăm exerciții fizice regulate.  

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Regulile dietei mediteraneene

Deși nu este o dietă strictă, există mai multe reguli de urmat în cadrul dietei mediteraneene. În primul rând, în cadrul unui meniu pentru dieta mediteraneană renunțăm la alimentele bogate în grăsimi saturate trans. Este recomandat consumul de grăsimi nesaturate și omega-3, ce au rol în menținerea unui nivel normal al colesterolului.

Alimentele bogate în carbohidrați și zahăr trebuie limitate și înlocuite cu fibre și antioxidanți. Este indicat consumul zilnic de fructe și legume proaspete, utilizarea uleiului de măsline extravirgin, cereale integrale, pește de 2-3 ori pe săptămână și lactate în cantități moderate. În schimb, vom reduce alcoolul, carnea roșie, dulciurile și alte alimente procesate.

Dieta mediteraneană este stabilită de către medicul nutriționist, pentru a corespunde nevoilor individuale. Nutriționistul poate crea un plan alimentar, în care sunt precizate cantitățile și alimentele permise la fiecare masă a zilei.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Alimente recomandate în dieta mediteraneană

Pe lista legumelor recomandate în această dietă sunt prezente broccoli, varză, morcovi, țelină, castraveți, vinete, dovleac, ardei gras, sfeclă, rucola, ridichi, cartofi și salată verde. Fructele aflate pe lista meniului din dieta mediteraneană sunt avocado, mere, banane, afine, cireșe, pepene, caise, pere, rodie, portocale, căpșuni sau zmeură.

Carnea preferată este cea de pui, de curcan sau de rață. De asemenea, peștele și fructele de mare sunt sugerate pentru consum, cum ar fi somon, ton, creveți, păstrăv, macrou, stridii sau midii. Pentru condimentarea cărnii sau a peștelui se pot folosi piper, busuoic, mentă, salvie, rozmarin sau usturoi. Printre lactatele preferate se numără iaurtul, laptele și brânza slabă.

Cerealele potrivite în cadrul dietei mediteraneene sunt orzul, orezul brun, bulgur, couscous, quinoa, ovăz, orez sălbatic, paste și pâine integrală. În plus, este permis consumul de oleaginoase precum nuci, chia, năut, fasole verde, in, alune, fistic, semințe de susan sau de floarea soarelui.

Alimente de evitat în dieta mediteraneană

În dieta mediteraneană este interzis consumul excesiv de zahăr sau al altor dulciuri procesate  (bomboane, gogoși sau prăjituri din magazine, napolitane etc), sucuri carbogazoase, bere, alcool sau carne grasă și mezeluri (salam, șuncă etc).

Mezelurile în special conțin o cantitate mare de sare și grăsimi, precum și conservanți, fiind intens procesate cu potențiatori de aromă. Vinul roșu este permis, însă în cantități mici spre moderate. Totodată încercăm să evităm alimentele bogate în cantități mari de sodiu, deci foarte sărate, cu grăsimi saturate trans, cum ar fi margarina, sau carbohidrații rafinați precum pâinea albă.

Cum să ai o alimentație echilibrată urmând dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană promovează adoptarea unei alimentații echilibrate în elemente nutriționale. De exemplu, la micul dejun putem consuma un iaurt grecesc cu nuci și fructe sau ou cu legume. Prânzul poate consta într-o porție de somon cu quinoa, iar cina poate de asemenea conține pește, cum ar fi codul, împreună cu spanac sau alte legume. În salate și la gătire va fi utilizat uleiului de măsline extravirgin sau uleiul de avocado, ce conțin grăsimi sănătoase. La gustări putem consuma nuci sau semințe, fructe proaspete sau cereale, precum și cantități mici de ciocolată neagră.

Alimentația echilibrată în dieta mediteraneană poate fi obținută prin consumul de cereale integrale, legume și fructe proaspete, grăsimi sănătoase sau pește si fructe de mare de 2-3 ori pe săptămână. Consumul de carne roșie sau carne procesată trebuie redus, iar cel de lactate, moderat. Împreună cu execițiile fizice, dieta mediateraneană asigură un stil de viață echilibrat și sănătos, cu speranța unui trai îndelungat.

Consiliere nutrițională la SANADOR

Atât în cazul persoanelor care își doresc ajustarea greutății din motive estetice, cât și al celor care necesită sprijin nutrițional în contextul unor afecțiuni precum diabet zaharat, obezitate, dislipidemie, ficat gras, gută, rezistența la insulină sau hipotiroidism, SANADOR asigură acces la consiliere nutrițională și la consultații de specialitate.

Gestionarea unor astfel de afecțiuni poate necesita și implicarea altor specialități medicale, precum gastroenterologie, endocrinologie, cardiologie, psihologie sau chirugie bariatrică. La SANADOR, pacienții beneficiază de o abordare medicală integrată, multidisciplinară, pentru obținerea celor mai bune rezultate. 

Afecțiunile influențate de factori nutriționali pot fi diagnosticate precis prin evaluare medicală completă, iar SANADOR dispune de infrastructura necesară pentru un diagnostic corect, prin analize de laborator avansate și investigații imagistice performante, și pentru tratament individualizat.

Programează-te la SANADOR!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR