Ce este colestaza

Colestaza, numită și sindrom colestatic, reprezintă reducerea fluxului biliar sau blocarea completă a acestuia prin sistemul biliar. SANADOR asigură acces la consultații de gastroenterologie, la investigații avansate pentru stabilirea diagnosticului exact și la tratament adaptat nevoilor fiecăruia.

Ficatul produce bilă, un fluid care ajută la digestia alimentelor, în special a grăsimilor, pe care o excretă în sistemul digestiv printr-o rețea de vase numite canale biliare. Acestea trec prin ficat, alcătuind căile biliare intrahepatice, iar în afara acestuia, prin căile extrahepatice, conectând ficatul, vezica biliară, pancreasul și intestinul subțire.

În cazul unor teste de sânge pozitive, pacienții pot efectua investigații imagistice avansate, precum ecografia abdominală, pentru o analiză detaliată a sistemului biliar.

Afectarea fluxului bilei poate fi provocată de o multitudine de probleme care implică ficatul și/sau căile biliare. Bila care nu poate ajunge în intestin stagnează pe căile biliare, provocând inflamație, și este absorbită în sânge, determinând apariția multor semne și simptome clinice.

Deși icterul, cel mai întâlnit semn de colestază, este frecvent întâlnit la nou-născuți, cazurile de colestază la sugar trebuie atent evaluate, mai ales dacă aceasta este persistentă, pentru că poate fi cauzată de afecțiuni ce necesită tratament chirurgical precoce. Colestaza poate fi cauzată de o problemă temporară, simptomele dispărând odată cu tratamentul specific, sau poate fi provocată de o afecțiune cronică, situație în care tratamentul poate doar ameliora starea.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de colestază

În funcție de locul unde se află reducerea fluxului biliar, există două tipuri principale de colestază, respectiv intrahepatică și extrahepatică.

  • Colestaza intrahepatică are originea în ficat, existând stază biliară în interiorul ficatului, care nu mai are capacitatea de a secreta bila în căile biliare. Colestaza de sarcină este un tip special de colestază intrahepatică, ce apare cel mai frecvent în al treilea trimestru de sarcină;
  • Colestaza extrahepatică este cauzată de o barieră fizică a căilor biliare care limitează fluxul de bilă.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru colestază

Colestaza poate avea mai multe cauze. Cauzele intrahepatice includ:

Colestaza în sarcină poate fi o afecțiune moștenită sau poate fi provocată de hormonii de sarcină, pentru că pot afecta funcția vezicii biliare, permițând bilei să se acumuleze și să fie absorbită în sânge.

Cauzele care afectează căile biliare extrahepatice includ:

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Cum se manifestă sindromul colestatic

Nu toate persoanele cu sindrom colestatic au manifestări clinice, cazurile de colestază cronică fiind adesea complet asimptomatice. Atunci când apar, cele mai tipice semne și simptome includ:

  • Icter - o nuanță galbenă a pielii și a ochilor;
  • Urină hipercromă (închisă la culoare);
  • Scaune de culoare deschisă (albicioase sau de culoarea argilei), care pot pluti și pot fi foarte urât mirositoare, din cauza grăsimilor nedigerate;
  • Prurit (mâncărime a pielii) - cauzat de acumularea de săruri biliare în sânge, care irită nervii din sistemul nervos periferic;
  • Durere abdominală;
  • Greață și vărsături;
  • Fatigabilitate (oboseală).

Complicații provocate de colestază

Pe termen scurt, colestaza afectează organele din sistemul biliar și poate provoca durere, greață, vărsături, scaune diareice și favorizează apariția de infecții la nivelul căilor biliare.

În situațiile de colestază cronică însă pot apărea diverse complicații, precum prurit sever, având un impact semnificativ asupra calității vieții, dar și malnutriție, din cauza absorbției necorespunzătoare a vitaminelor liposolubile, și eșec de creștere în cazul copiilor.

Colestaza de sarcină este asociată cu un risc crescut de complicații care pun viața în pericol atât pentru mamă, cât și pentru copil. O naștere cu colestază implică riscuri de preeclampsie, naștere prematură și chiar naștere de făt mort. Majoritatea cazurilor de colestază în sarcină se rezolvă după naștere, dar femeile care au avut sindrom colestatic în timpul sarcinii au un risc mai mare de a dezvolta cancer hepatic sau al sistemului biliar, o boală tiroidiană, diabet zaharat și boală Crohn.

Diagnosticul de colestază

Diagnosticul de colestază necesită mai multe etape, începând cu o vizită la un medic gastroenterolog, pentru a confirma prezența acesteia prin diverși markeri pentru colestază, până la identificarea tipului de colestază și a cauzei acesteia.

Medicul va efectua un examen fizic și va întreba pacientul despre simptomele apărute, despre alte boli cunoscute, dar și despre tratamentul urmat la domiciliu. Ulterior, va recomanda efectuarea unor analize pentru colestază din sânge, cum sunt bilirubina directă și totală, sărurile biliare, colesterolul, enzimele hepatice, precum gama-glutamil transferaza (GGT) și fosfataza alcalină (ALP).

Dacă testele de sânge sunt pozitive, medicul va recomanda efectuarea de teste imagistice, pentru a vizualiza sistemul biliar. Se poate începe cu o ecografie abdominală și, în funcție de rezultat, să se recomande ulterior o scanare CT (tomografie computerizată) sau RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) abdominală pentru a analiza precis sistemul biliar.

În situațiile în care colestază pare a fi cauzată de o boală hepatică, medicul poate recomanda efectuarea unei biopsii de ficat, pentru a stabili cu exactitate diagnosticul. În situația de colestază extrahepatică, de obicei sunt necesare imagini mai precise ale canalelor biliare, care pot fi obținute prin:

  • Ecoendoscopie - se efectuează o ecografie printr-o sondă cu ultrasunete introdusă cu un tub subțire și flexibil, numit endoscop, prin gură până în intestinul subțire;
  • Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP) - medicul introduce un endoscop prin gură până în intestinul subțire și se injectează în canalele biliare o substanță de contrast care poate fi văzută la radiografie.

Tratamentul pentru colestază

Tratamentul colestazei depinde de remedierea cauzei de bază. Unele situații sunt relativ ușor de remediat - medicamentele care cauzează probleme pot fi înlocuite, iar infecțiile pot fi tratate cu antibiotice sau antivirale. Obstrucțiile fizice pot fi tratate prin proceduri endoscopice, cum ar fi ERCP, prin care se poate elimina litiaza sau pot fi amplasate stenturi pentru a permite un flux biliar normal.

Cauzele legate de bolile hepatice cronice pot fi mai dificil de tratat, unele neavând un tratament cunoscut, sau fiind ireversibile, cum este ciroza. Anumite schimbări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă echilibrată, efectuarea de exerciții fizice regulat și evitarea alcoolului, pot ajuta la încetinirea evoluției unor boli hepatice.

În cazurile cronice, medicul va recomanda tratament pentru eventualele complicații ce pot apărea, ca de exemplu:

  • regim alimentar în colestază, pentru a compensa malabsorbția și deficiențele de vitamine;
  • acid ursodeoxicolic - medicament utilizat de obicei pentru a dizolva calculii biliari, poate ajuta la ameliorarea efectelor sărurilor biliare din sânge;
  • medicamente pentru tratarea pruritului sever;
  • medicamente pentru colesterol - pot ajuta la legarea acestuia de sărurile biliare din intestine, astfel încât să se elimine mai multe prin fecale, ameliorând pruritul.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum poate fi prevenită colestaza

La momentul actual, nu există o modalitate cunoscută pentru a preveni colestaza în sarcină. În schimb, există câteva măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul de sindrom colestatic de-a lungul vieții, și anume:

  • vaccinare împotriva hepatitei virale A și B;
  • evitarea abuzului de alcool;
  • menținerea unei greutăți normale;
  • evitarea utilizării de droguri intravenoase.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu manifestări care pot indica colestaza au acces la consultații de gastroenterologie, la investigații complete pentru diagnostic și la tratamente avansate, asigurate de medici cu vastă experiență.  

În Laboratoarele SANADOR sunt realizate analize specifice, precum măsurarea nivelului de bilirubină, indicator esențial în stabilirea diagnosticului precis ale bolilor hepatice. În funcție de indicația stabilită de medic, pacienții au acces și la investigații imagistice performante, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice, sau la la proceduri minim invazive, precum colangiopancreatografia retrogradă endoscopică.

Pentru diagnostic avansat, pacienții beneficiază inclusiv de biopsie hepatică, atunci când există această recomandare, proba fiind prelucrată cu maximă acuratețe în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR. Tratamentul este stabilit în funcție de cauza care a provocat colestază, de severitatea simptomatologiei și de starea generală a pacientului.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR