Ce este colestaza
Colestaza, numită și sindrom colestatic, reprezintă reducerea fluxului biliar sau blocarea completă a acestuia prin sistemul biliar. SANADOR asigură acces la consultații de gastroenterologie, la investigații avansate pentru stabilirea diagnosticului exact și la tratament adaptat nevoilor fiecăruia.
Ficatul produce bilă, un fluid care ajută la digestia alimentelor, în special a grăsimilor, pe care o excretă în sistemul digestiv printr-o rețea de vase numite canale biliare. Acestea trec prin ficat, alcătuind căile biliare intrahepatice, iar în afara acestuia, prin căile extrahepatice, conectând ficatul, vezica biliară, pancreasul și intestinul subțire.

În cazul unor teste de sânge pozitive, pacienții pot efectua investigații imagistice avansate, precum ecografia abdominală, pentru o analiză detaliată a sistemului biliar.
Afectarea fluxului bilei poate fi provocată de o multitudine de probleme care implică ficatul și/sau căile biliare. Bila care nu poate ajunge în intestin stagnează pe căile biliare, provocând inflamație, și este absorbită în sânge, determinând apariția multor semne și simptome clinice.
Deși icterul, cel mai întâlnit semn de colestază, este frecvent întâlnit la nou-născuți, cazurile de colestază la sugar trebuie atent evaluate, mai ales dacă aceasta este persistentă, pentru că poate fi cauzată de afecțiuni ce necesită tratament chirurgical precoce. Colestaza poate fi cauzată de o problemă temporară, simptomele dispărând odată cu tratamentul specific, sau poate fi provocată de o afecțiune cronică, situație în care tratamentul poate doar ameliora starea.
-
La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!