Ce este sinechia uterină?

Sinechia uterină, cunoscută și sub denumirea de sindromul Asherman, este o afecțiune ginecologică rară, definită de prezența aderențelor uterine, adică a unui țesut cicatricial care se dezvoltă pe pereții uterului. Aderențele pot afecta, de asemenea, cervixul (colul uterin) și apar, de obicei, în urma unor proceduri ginecologice, precum chiuretajul.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Severitatea afecțiunii diferă de la un caz la altul. Aderențele uterine pot fi groase sau subțiri,  pot apărea izolat sau se pot îmbina. Pe măsură ce afecțiunea evoluează, pereții uterini se îngroașă, iar cavitatea uterină se micșorează. În cazuri severe, pereții uterului fuzionează (se alipesc), ceea ce produce închiderea completă a acestui organ. În lipsa tratamentului, afecțiunea se poate asocia cu infertilitate.

Cauzele și factorii de risc

Cea mai frecventă cauză a sinechiei uterine este traumatizarea repetată, prin chiuretaj, a endometrului, țesutul care căptușește uterul. Chiuretajul este o procedură chirurgicală prin care medicul dilată cervixul și curăță interiorul uterului și poate implica inclusiv îndepărtarea unui strat de endometru.

În general, intervenția se efectuează pentru îndepărtarea conținutului din uter în urma unui avort spontan incomplet, în cazul întreruperii de sarcină la cerere sau pentru tratamentul retenției placentare după naștere (placenta nu este eliminată).

Chiuretajul mai este utilizat pentru a trata menoragia (menstruații abundente) și polipii endometriali. De asemenea, procedura servește la recoltarea de țesut (biopsie) pentru analiza în laborator, în vederea diagnosticării cancerului endometrial.

Până la 13% dintre femeile care au efectuat o întrerupere de sarcină în primul trimestru dezvoltă sinechie uterină. De asemenea, afecțiunea apare la 30% dintre cele care au fost tratate prin chiuretaj după un avort spontan tardiv (între săptămânile 13-20 de sarcină). Cu cât pacienta a fost supusă mai multor chiuretaje, cu atât crește riscul de a dezvolta aderențe uterine.

Și alte proceduri chirurgicale la nivel pelvin pot cauza apariția sinechiei uterine. Printre acestea se numără operația de cezariană și intervențiile de rezecție a fibroamelor uterine (cum ar fi prin histeroscopie operatorie - pe cale vaginală).

Alți factori de risc pentru sinechia uterină sunt:

  • Anomalii ale placentei – cum ar fi placenta increta (aceasta pătrunde în mușchiul peretelui uterin);
  • Afecțiuni asociate cu inflamația endometrului, cum ar fi endometrioza;
  • Orice procedură medicală la nivelul uterului;
  • Unele infecții – tuberculoza, cervicita, boala inflamatorie pelvină, schistosomiaza;
  • Radioterapia în zona pelvină – cum ar fi tratamentul pentru cancerul de col uterin.

Semnele și simptomele de sinechie uterină

Simptomele variază de la o pacientă la alta. Uneori, afecțiunea este asimptomatică sau manifestările sunt dificil de sesizat. Printre semnele și simptomele sinechiei uterine se numără:

  • Amenoree – absența menstruațiilor sau menstruații foarte rare;
  • Durere intensă în timpul menstruațiilor;
  • Crampe sau dureri pelvine severe;
  • Avorturi spontane repetate;
  • Infertilitate (imposibilitatea de a obține o sarcină după cel puțin 12 luni de încercări consecutive);
  • Absența sângerărilor menstruale în perioada menstruației, deși durerile specifice sunt prezente – ocluzia cavității uterine produce menstruație retrogradă, ceea ce înseamnă că sângele urcă în trompele uterine, în loc să fie eliminat la exterior;
  • Sângerări menstruale în cantități mici (hipomenoree).

Manifestările pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni ginecologice, cum ar fi endometrioza, boala inflamatorie pelvină sau sindromul ovarelor polichistice. De aceea, consultația ginecologică și investigațiile amănunțite sunt esențiale pentru un diagnostic diferențial și un tratament corect.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului

Inițial, medicul ginecolog va efectua o anamneză, ca să afle detalii despre simptome, istoricul medical și procedurile ginecologice efectuate în trecut. Apoi, medicul va efectua un examen pelvin – consultația ginecologică propriu-zisă.

Pentru a depista sinechia uterină, specialistul va recomanda în continuare una sau mai multe dintre următoarele investigații:

  • Histeroscopie: Este considerată standardul „de aur” pentru diagnosticul sindromului Asherman. Procedura constă în inserarea unui histeroscop pe cale vaginală, un instrument prevăzut cu o cameră video, care captează imagini detaliate de la nivelul uterului. De asemenea, histeroscopia poate fi utilizată și în tratamentul sinechiei uterine;
  • Histerosalpingografie: Această investigație constă în inserarea unei substanțe de contrast în uter, cu ajutorul unui canule (tub subțire din plastic) introduse în vagin, urmată de realizarea unei radiografii;
  • Ecografie transvaginală: Presupune inserarea unei sonde ecografice (un dispozitiv subțire cu ultrasunete) în vagin, pentru a prelua imagini ale structurilor interne;
  • Histerosonografie: Este o tehnică ecografică modernă, care constă în inserarea unei soluții saline sterile în uter, cu ajutorul unui cateter (tub subțire și flexibil), urmată de efectuarea unei ecografii endovaginale;
  • Examen RMN pelvin: Utilizează câmpul magnetic pentru a prelua imagini ale țesuturilor interne. Investigația poate fi necesar atunci când cavitatea uterină este complet închisă.

Complicațiile sinechiilor uterine

Majoritatea complicațiilor sunt legate de infertilitate și complicații în sarcină, deoarece sindromul Asherman afectează mediul uterin, unde se dezvoltă fătul.

Printre complicațiile posibile se numără:

Tratamentul recomandat

Obiectivele tratamentului sunt acelea de a îndepărta țesutul cicatricial, a ameliora durerea și a restaura forma și funcția uterului (inclusiv menstruația și fertilitatea).

Principala metodă de tratament este histeroscopia operatorie, realizată sub anestezie generală. Aceasta se efectuează prin abord vaginal, în mod similar histeroscopiei diagnostice. Medicul fixează la capătul histeroscopului instrumente chirurgicale de mici dimensiuni, care servesc la îndepărtarea aderențelor uterine. De asemenea, specialistul poate insera un balon sau un cateter în uter, care va fi lăsat în interior până la vindecare, cu scopul de a menține cavitatea uterină deschisă și a preveni reapariția aderențelor.

Ulterior, specialistul poate prescrie antibiotice pentru prevenirea infecțiilor și medicamente hormonale (tablete cu estrogen), pentru a reface țesutul endometrial.

Cum poate fi prevenită sinechia uterină?

În general, sindromul Asherman nu poate fi prevenit. Singura metodă eficientă de a preveni sinechia uterină este evitarea chiuretajului și a altor proceduri chirurgicale în zona pelvină, ceea ce nu este întotdeauna posibil. În cazul în care o pacientă trebuie să treacă prin astfel de intervenții, monitorizarea evoluției prin controale ginecologice de rutină poate ajuta la depistarea timpurie a aderențelor uterine.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ginecologice. Consultațiile realizate de medici empatici și experimentați sunt urmate de ecografii transvaginale și de teste specifice, care pot descoperi din timp eventuale leziuni. Serviciile ginecologice disponibile la SANADOR includ și histeroscopia diagnostică și operatorie, standardul „de aur” pentru diagnosticul și tratamentul eficient al sinechiei uterine.

Pentru că pacientele care suferă de sinechie uterină pot dezvoltă complicații în timpul sarcinii, este important ca ele să aleagă nașterea la o maternitate modernă, care poate gestiona cu succes orice problemă care ar putea să apară. Maternitatea SANADOR este parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară, astfel încât poate gestiona cu succes complicațiile apărute în timpul sarcinii, al nașterii sau postnatal.

De asemenea, pacientele care nu pot obține o sarcină pe cale naturală au acces la consultații și proceduri performante pentru diagnosticul și tratamentul infertilității, la Centrul FIV SANADOR. Ele pot beneficia de diferite proceduri de fertilizare in vitro, în funcție de indicația stabilită de medicul ginecolog supraspecializat în reproducere umană asistată, în urma unei serii complete de analize pentru FIV efectuate de ambii parteneri.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR