Ce este sarcina fără embrion?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

O sarcină fără embrion, numită sarcină anembrionară, constă într-un ovul fertilizat care se implantează în uter, din care se formează placenta și sacul embrionar, dar embrionul nu. Astfel, se dezvoltă un sac gestațional fără embrion, care poartă și denumirea de sarcină cu ou clar sau molă nehidatiformă. Placenta și sacul gestațional gol secretă hormoni de sarcină, chiar în absența embrionului, fenomen care determină apariția de simptome precoce ale sarcinii și chiar un test de sarcină pozitiv.

O sarcină la 6 săptămâni fără embrion provoacă avort spontan în primul trimestru de sarcină, acesta reprezentând cauza a aproximativ jumătate dintre toate avorturile spontane din primul trimestru. În acest caz, pot apărea crampe abdominale sau sângerări vaginale în sarcină. Medicul poate recomanda să se aștepte ca avortul spontan să se producă în mod natural, administrarea de medicamente pentru a-l declanșa sau utilizarea unei proceduri numite dilatare și chiuretaj, pentru a elimina țesuturile placentare.

Cum apare o sarcină cu ou clar?

În timpul dezvoltării fetale normale, un ovul fertilizat se transformă prin diviziune în blastocist care, la aproximativ patru săptămâni de sarcină, se implantează în peretele uterului și se dezvoltă într-un sac gestațional care conține și un embrion. În caz de sarcină cu ou clar, sacul gestațional continuă să se dezvolte în uter, însă embrionul fie nu se dezvoltă deloc, fie se oprește din evoluție foarte repede și se resoarbe, rezultând un sac embrionar fără embrion.

Din ce cauză apare sarcina fără embrion?

  • Sarcina fără embrion poate avea multiple cauze. Vino la SANADOR pentru investigații moderne!

Cauza exactă de sarcină fără embrion este dificil de stabilit. La momentul actual, sunt descriși numeroși factori etiologici pentru sarcina anembrionară, printre care:

  • Anomaliile cromozomiale, cel mai frecvent incriminate – includ trisomia autozomală, poliploidia, polisomia cromozomială sexuală și monosomia X;
  • Anomaliile morfologice ale embrionului – pot împiedica implantarea sau supraviețuirea după implantare;
  • Alte anomalii genetice și cromozomiale – translocații, inversiuni și mozaicism placentar;
  • Căsătoriile consanguine – între persoane înrudite biologic;
  • Obezitatea și vârsta maternă avansată;
  • Tuberculoza și infecțiile tractului genital;
  • Malformația uterului - uterul didelf, bicornuat sau septat;
  • Consumul excesiv de alcool.

Cum se manifestă sarcina cu ou clar?

O sarcină cu ou clar se poate manifesta inițial la fel ca o sarcină normală, prin lipsa perioadei menstruale, sensibilitate la nivelul sânilor, greață matinală și un test de sarcină pozitiv. Testele de sarcină indică prezența unui hormon, numit gonadotropină corionică umană (hCG), care este produs chiar dacă este prezent un sac gestațional fără embrion. În unele situații, o sarcină anembrionară se poate opri din evoluție chiar înainte de a realiza că există, iar avortul spontan poate fi astfel confundat cu o menstruație mai abundentă decât în mod normal. Alteori, simptomele vor apărea după descoperirea existenței sarcinii și pot semăna cu cele ale unui avort spontan:

  • sângerare vaginală - de la sângerare ușoară, până la eliminarea de țesut gri sau cheaguri de sânge, care poate dura până la câteva săptămâni;
  • durere - cu caracter de crampă, de la ușoară până la moderată, în regiunea pelvină și abdominală;

Posibile complicații

  • Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic SANADOR are dotări moderne. Programează-te!

Complicațiile unei sarcini fără embrion nu sunt foarte frecvente, dar pot include:

  • sângerare (hemoragie) masivă care poate pune viața în pericol;
  • infecţie – poate evolua până la sepsis (infecție severă, generalizată) și deces;
  • ruptură sau perforație uterină – după procedura de dilatare și chiuretaj;
  • cicatrici uterine după dilatare și chiuretaj, care pot afecta posibile sarcini viitoare;

Diagnosticarea sarcinii fără embrion

Pentru diagnosticarea unei sarcini fără embrion sunt folosite mai multe etape: anamneza și examenul clinic, un test de sarcină și o ecografie. În ceea ce privește anamneza și examenul clinic, acestea constau în discuția dintre medicul ginecolog și pacientă despre simptomele apărute și examinarea fizică a aparatului reproducător.

Un test de sarcină se poate efectua prin dozarea nivelurilor de hCG din urină sau din sânge. Nivelul de hCG din sânge crește rapid la începutul sarcinii și atinge maximul în săptămânile opt până la zece de sarcină. Se pot face determinări seriate de hCG pe parcursul mai multor zile pentru a urmări evoluția acestuia. Dacă nivelul nu crește rapid, poate indica o sarcină anembrionară sau un avort spontan.

Ecografia, investigație care folosește ultrasunete, se poate efectua transabdominal sau transvaginal. Pentru un diagnostic de certitudine se folosește ecografia transvaginală, efectuată în poziție ginecologică, cu ajutorul unei sonde speciale de ecografie. O sarcină anembrionară este diagnosticată în primul trimestru de sarcină, între săptămânile șapte și nouă de sarcină, când nu există niciun embrion vizibil într-un sac gestațional gol, cu un diametru mediu al sacului de cel puțin 25 mm.

Tratamentul sarcinii cu ou clar

Tratamentul sarcinii cu ou clar presupune întreruperea și eliminarea sarcinii. Acest lucru se poate realiza prin diferite metode, însă trebuie luate în considerare durata sarcinii, istoricul medical și starea emoțională a pacientei pentru cea mai potrivită recomandare. Posibilele tratamente includ:

  • metoda așteptare și observație sau avortul spontan – dacă nu există contraindicații, se poate aștepta ca organismul să elimine natural țesuturile de sarcină, dar uneori poate dura zile sau săptămâni, în care sunt prezente crampe, dureri abdominale și sângerări; ecografiile repetate și nivelul de hCG în scădere ajută la confirmarea eliminării complete.
  • metoda medicamentoasă sau avortul spontan indus de medicamente – prin administrarea unui medicament numit misoprostol se urgentează procesul, scurtând astfel timpul de așteptare, iar simptomele de avort apar în decurs de 30 de minute până la zece ore de la administrare;
  • metoda chirurgicală sau dilatare și chiuretaj (D&C) – procedură chirurgicală pentru îndepărtarea conținutului uterului, prin dilatarea colului uterin și aspirația țesuturilor de sarcină din uter; se efectuează sub sedare sau chiar cu anestezie generală;

După eliminarea sarcinii, trebuie efectuat un control la 4-6 săptămâni, cu repetarea unei ecografii, pentru a confirma că uterul este gol și a căuta posibile infecții sau alte complicații. Chiar dacă nu a existat un copil, a existat o pierdere a sarcinii, care poate fi dificilă din punct de vedere emoțional, de aceea este recomandată în unele cazuri și consiliere psihologică.

Recuperarea după o sarcină fără embrion

Recuperarea după o sarcină fără embrion poate dura 1-2 săptămâni, până la o lună. Durerile abdominale se mențin în general până la o săptămână, iar sângerarea poate dura câteva săptămâni și se poate agrava la activitate fizică intensă sau efort, motiv pentru care este recomandat repausul. Modificările hormonale pot persista o perioadă mai lungă. Prima menstruație după o sarcină cu ou clar poate apărea după 4-6 săptămâni după avort sau chiuretaj. Majoritatea medicilor recomandă așteptarea a cel puțin 1-3 cicluri menstruale regulate înainte de a încerca din nou conceperea unui copil. Șansele de a repeta o altă sarcină anembrionară sunt scăzute. Însă, dacă se repetă, medicul ginecolog poate recomanda testarea genetică a ambilor parteneri, pentru a determina dacă există o cauză subiacentă.

Tratament la SANADOR

Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic SANADOR oferă consultații complete pentru sarcina fără embrion. Medicii experimentați utilizează echipamente și proceduri moderne, atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament. La SANADOR, pacientele beneficiază de investigații și terapii pentru o gamă largă de afecțiuni, ca prolapsul vaginal, salpingita cronică, endometrioza și fibromul uterin. De asemenea, au acces la planificare familială și teste pentru infertilitate.

În cazul în care sarcina cu ou clar se repetă, partenerii se pot adresa departamentului de genetică medicală, pentru a descoperi dacă există anumite mutații genetice care împiedică apariția unei sarcini normale. La Departamentul de Psihologie, pacientele care au avut o sarcină fără embrion sau au pierdut o sarcină găsesc sprijin pentru a trece peste acest eveniment.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR