
In Romania, aproximativ 150.000 de persoane mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentand circa 60% din decesele inregistrate. Cu toate acestea, dezvoltarea domeniului de cardiologie interventionala si formarea specialistilor in aceasta arie permit diagnosticarea si tratarea unor afectiuni cardiovasculare severe, precum infarctul miocardic.
Cardiologia interventionala este o ramura relativ noua a medicinei, care imbina cardiologia si chirurgia cardiaca in proceduri minim invazive pentru tratarea afectiunilor coronariene. Astfel, aceasta constituie o alternativa la metodele de tratament clasice si invazive, precum operatiile chirurgicale complexe.
In cadrul departamentului de Cardiologie interventionala al spitalului SANADOR, bolile cardiovasculare sunt tratate prin proceduri de cateterism cardiac. Cateterismul cardiac presupune masurarea presiunilor la nivelul cavitatii inimii, aortei sau arterei pulmonare.
Procedura consta in efectuarea a doua punctii la nivelul arterei si a venei femurale, introducerea in cavitatea vasului sangvin a unui cateter, care este facut sa alunece pana in cavitatile inimii pentru a-i explora functionarea.
Cateterismul cardiac ocupa un rol important in depistarea malformatiilor congenitale de cord. Poate oferi informatii precise asupra inimii, arterelor coronare, aortei, precum si asupra oricarui vas din orice parte a corpului; mai poate determina cauzele specifice ale diverselor boli si ajuta in stabilirea planului optim de tratament.
Prin intermediul cateterului se pot executa de asemenea si tratamente nechirurgicale precum angioplastie, stentare, implantare de pacemaker, valvuloplastie sau embolizare. Pe langa metodele de tratament, cardiologia interventionala cuprinde de asemenea si proceduri de diagnostic precis, precum coronarografia sau angiografia, dar si arteriografia.
Angioplastia coronariana cu stent este una dintre cele mai eficiente metode terapeutice utilizate in tratamentul infarctului miocardic. Aceasta consta in deschiderea arterei coronare ingustate cu ajutorul unui balon care se umfla la acest nivel, urmata de montarea unui stent (un tub sub forma de retea cilindrica, avand capacitatea de a mentine vasul de sange deschis).
Cardiologia interventionala prezinta numeroase avantaje pentru pacienti:
- interventia este rapida,
- se efectueaza cu anestezie locala,
- disconfortul este minim,
- durata de recuperare este scurta,
- durerea postoperatorie este redusa, astfel pacientul isi poate relua activitatea rapid dupa tratament.
Departamentul de Cardiologie interventionala al spitalului SANADOR este utilat cu angiograf Siemens Artis Zee de ultima generatie si ofera servicii complexe de terapie cardiaca, terapie HTA, terapia afectiunilor vasculare periferice, cea venoasa, oncologica sau terapia hemoragiilor acute. In cadrul departamentului se poate efectua o gama complexa de proceduri de diagnostic si tratament, printre care:
- coronarografii, ventriculografii, arteriografii;
- angioplastii cu balon si stent, angioplastie percutana cu stent cu tromboaspiratie in infarctul miocardic acut;
- embolizari anevrisme cerebrale, malformatii arterio-venoase, uterine, gastrointestinale;
- implantari de stimulatoare, de fibrilatoare cardiace, sisteme de resincronizare, ablatii, studii de electrofiziologie.
Pe langa dotarile de ultima generatie, pacientii beneficiaza de asemenea de medici cu o vasta experienta profesionala, precum Dr. Cristina Maria Spinu - medic primar medicina interna, specialist cardiologie, atestat studii complementare, cardiologie interventionala.
Dr. Cristina Maria Spinu are o experienta medicala de peste 17 ani si o activitate stiintifica bogata. Este co-autoare a 5 lucrari publicate in reviste internationale si a 2 lucrari publicate in reviste nationale, sub-investigator/coordonator a 18 studii clinice. De asemenea a participat la numeroase congrese nationale si internationale.
Incepand cu anul 2002, Dr. Spinu si-a desfasurat activitatea in cadrul Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Pantelimon" Bucuresti, Clinica de Medicina interna si cardiologie, sectia de Cardiologie, departamentul USTACC ca medic specialist medicina interna si cardiologie, precum si in cadrul Spitalului Clinic Colentina ca medic primar Medicina interna, Laboratorul de Angiografie - medic specialist cardiologie.
In perioada 2012 - 2014, Dr. Spinu a participat la cursuri de pregatire pentru atestarea in cardiologie interventionala in cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "C.C.Iliescu" Bucuresti.