Ce este carcinomul hepatocelular

Carcinomul hepatocelular, numit și hepatocarcinom sau hepatom, este cea mai frecventă formă de cancer hepatic primar, adică un cancer care începe în ficat. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de gastroenterologie și la o abordare multidisciplinară a afecțiunilor hepatice, precum și la investigații realizate cu aparatură de înaltă performanță, pentru diagnosticarea diferitelor tipuri de cancer hepatic și indicarea tratamentului necesar.   

Watch on YouTube

Hepatocarcinomul este printre cele mai frecvente forme de cancer din lume și se întâlnește, de obicei, de două până la trei ori mai des la bărbați decât la femei, iar în majoritatea cazurilor, este diagnosticat la persoane cu vârsta de peste 60 de ani.

Hepatomul este un tip de cancer care se dezvoltă cel mai frecvent la persoanele cu boală hepatică avansată, cum ar fi ciroza hepatică cauzată de diferite infecții cronice, precum hepatita B sau hepatita C, sau de consumul cronic de alcool.

În general, un carcinom hepatocelular crește lent la început, iar dacă este descoperit în această etapă, tratamentul chirurgical de îndepărtare a leziunii sau transplantul hepatic poate vindeca complet pacientul. Majoritatea oamenilor nu descoperă existența unui hepatocarcinom decât în stadiile avansate, când apar complicații din cauza răspândirii bolii.

Cauze și factori de risc pentru hepatocarcinom

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu carcinom hepatocelular au ciroză hepatică, adică o boală cronică, veche, ce afectează funcția și structura ficatului. Există și situații când hepatocarcinomul apare la persoane fără ciroză, dar care au o afecțiune care poate crește riscul pentru acest tip de cancer.

Factorii de risc pentru hepatom includ:

  • infecția cu virusul hepatitic B - infecție virală care se transmite prin fluidele corporale, ce poate duce la apariția cancerului de ficat chiar fără apariția cirozei hepatice;
  • infecția cu virus hepatitic C - infecție virală care se poate transmite prin sânge;
  • boala hepatică steatozică asociată disfuncției metabolice - afecțiune care determină acumularea de grăsime în exces la nivelul ficatului și care este mai frecventă la persoanele cu obezitate sau cu sindrom metabolic;
  • consumul excesiv de alcool - din cauza metabolizării hepatice a acestuia, consumul cronic de alcool poate duce la ciroză și cancer hepatic;
  • diabetul zaharat;
  • fumatul;
  • hemocromatoza - afecţiune ereditară ce presupune acumularea de fier în exces în organism;
  • boala Wilson - afecțiune genetică rară, caracterizată prin acumularea excesivă de cupru în ficat, creier și alte organe;
  • deficitul de Alfa-1-antitripsină - boală genetică rară ce poate fi responsabilă de unele boli pulmonare sau hepatice.
Watch on YouTube

Semne și simptome provocate de un hepatom

În stadiile inițiale ale bolii, majoritatea persoanelor cu carcinom hepatocelular nu prezintă niciun semn sau simptom clinic. Pe măsură ce hepatomul progresează, este posibil să apară:

Complicațiile unui carcinom hepatocelular

Complicațiile frecvente ale cancerului hepatic includ:

  • anemie - un număr scăzut de globule roșii în sânge;
  • icter - cauzat de obstrucția căilor biliare;
  • hipertensiune portală - creșterea tensiunii la nivelul venei porte, care determină apariția lichidului de ascită și a varicelor esofagiene;
  • hipercalcemie - nivel crescut de calciu din sânge;
  • - apariția bolii de rinichi din cauza prezenței afecțiunii hepatice;
  • tromboză de venă portă - formarea de cheaguri de sânge la nivelul venei porte;
  • sângerare intraperitoneală - poate pune viața în pericol;
  • metastazarea - cele mai frecvente metastaze sunt la nivelul plămânilor, ganglionilor limfatici intraabdominali și oaselor.
  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnosticul de hepatocarcinom

Diagnosticul de hepatocarcinom presupune mai multe etape. În primul rând, pacientul trebuie să se adreseze la medicul de familie sau la medicul gastroenterolog, unde va oferi detalii despre simptomele prezente, despre istoricul medical și stilul său de viață. De asemenea, în această etapă, medicul efectuează și un examen fizic, pentru a descoperi orice semne clinice sugestive pentru o boală de ficat.

A doua etapă din diagnosticul de hepatom presupune efectuarea unor analize de sânge, respectiv cele care evaluează funcția ficatului, prezența anumitor infecții sau a altor factori de risc. O analiză de sânge efectuată frecvent este alfa-fetoproteina (AFP), care este crescută în multe cazuri de cancer hepatic, dar nu este specifică, putând crește și în alte afecțiuni.

Următoarea etapă pentru diagnosticul de hepatocarcinom constă în investigații imagistice, de la ecografia abdominală, la tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), care pot identifica tumori din interiorul ficatului. Ultima etapă de diagnostic este biopsia hepatică, care presupune prelevarea unei bucăți mici de țesut hepatic pentru a fi analizată microscopic.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru carcinom hepatocelular

Tratamentul pentru carcinomul hepatocelular depinde de dimensiunea și localizarea tumorii, de funcția ficatului și de starea generală de sănătate a pacientului. Tratamentul hepatocarcinomului poate include:

  • rezecție hepatică - intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului și a unei margini de țesut sănătos care îl înconjoară poate fi o opțiune pentru stadiile incipiente de boală, când funcția hepatică este normală;
  • transplantul hepatic pentru a îndepărta întreg ficatul și a-l înlocui cu un ficat de la un donator poate fi o opțiune în cazul în care tumora nu s-a răspândit dincolo de ficat;
  • terapia de ablație presupune distrugerea celulelor canceroase folosind căldură sau frig extreme;
  • embolizarea folosește un cateter care trece prin vasele de sânge și ajunge la ficat pentru a administra chimioterapice (chemoembolizare hepatică) sau radiații (radioembolizare) direct către celulele canceroase;
  • radioterapia care utilizează energia de la raze X poate fi recomandată dacă intervenția chirurgicală nu este o opțiune;
  • terapia țintită atacă punctele vulnerabile specifice ale celulelor canceroase și pot ajuta la încetinirea progresiei bolii la persoanele cu cancer hepatic avansat;
  • imunoterapia folosește sistemul imunitar al pacientului pentru a ataca celulele canceroase;
  • îngrijiri paliative pentru a ajuta la gestionarea simptomelor cancerului și a efectelor secundare ale tratamentului.
Watch on YouTube
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cum poate fi prevenit un hepatocarcinom

În prezent, nu există o metodă certă de prevenire a cancerului hepatic, dar au fost identificate anumite metode care pot reduce riscurile dezvoltării bolii. Acestea includ:

  • vaccinarea împotriva hepatitei B;
  • efectuarea de controale regulate în cazul infecției cu virus hepatitic B;
  • tratarea infecției cu virus hepatitic C;
  • menținerea unei greutăți în limite normale, prin consumul de alimente sănătoase;
  • reducerea consumului de alcool;
  • renunțarea la fumat.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete, prin abordare multidisciplinară, pentru screeningul, diagnosticul, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor ficatului. Investigațiile imagistice necesare pentru diagnosticare sunt realizate de medici cu vastă experiență, care folosesc echipamente de ultimă generație, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla.

În Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR sunt analizate probele de țesut, prin examen histopatologic, care poate fi completat cu examen imunohistochimic, pentru stabilirea tratamentului țintit. Dacă diagnosticul de carcinom hepatocelular se confirmă, tratamentul este indicat de Comisia oncologică multidisciplinară, formată din medici cu diferite specializări implicate în managementul cancerului hepatic.

Watch on YouTube

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la investigații avansate pentru stadializarea cancerului, prin PET-CT sau SPECT-CT și la metodele de tratament oncologic recomandate pentru fiecare în parte, prin abordare personalizată, multimodală.

La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes intervenții complexe de chirurgie hepatică, inclusiv transplant hepatic de la donator în viață. Operațiile se desfășoară într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România, de o echipă chirurgicală cu vastă experiență, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, care poate asigura îngrijirile necesare unui pacient supus unei intervenții chirurgicale majore. În funcție de indicație, la Spitalul Clinic SANADOR sunt efectuate și proceduri de oncologie intervențională, precum chemoembolizarea hepatică.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR