Stomacul este localizat în abdomenul superior și joacă un rol central în digestia alimentelor. Atunci când mâncarea este înghițită, este împinsă în jos pe tubul digestiv muscular numit esofag, care leagă faringele de stomac. Acesta amestecă mâncarea și eliberează sucuri gastrice care ajută la descompunerea și digerarea alimentelor.

Cancerul la stomac, numit și cancer gastric, debutează atunci când celulele sănătoase din stomac devin anormale și scapă de sub control. Înmulțirea lor necontrolată determina apariția tumorilor. O tumoră poate fi malignă sau benignă. Tumora malignă este canceroasă, ceea ce înseamnă că poate crește și se poate răspândi în alte părți ale corpului. În schimb, atunci când tumora este benignă, ea poate crește, dar nu se va răspândi.

Cancerul poate începe în orice parte a stomacului. De asemenea, se poate răspândi în ganglionii limfatici din apropiere și în alte părți ale corpului, cum ar fi ficatul, oasele, plămânii și ovarele unei femei. Din păcate, cancerul la stomac este depistat frecvent într-un stadiu avansat, deoarece la început pacienții nu prezintă simptome.

Incidența cancerului gastric variază în diferite părți ale lumii. Deși apariția acestui tip de cancer a scăzut în Statele Unite cu 1,5% anual în ultimul deceniu, este încă foarte frecvent în alte țări și reprezintă una dintre principalele cauze ale deceselor provocate de cancer la nivel mondial.

Există mai multe tipuri de cancer gastric. Acesta afectează la început mucoasa stomacului, iar apoi pătrunde în peretele stomacului și se poate extinde în alte părți ale corpului.

Forme de cancer gastric

1. Adenocarcinom. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer gastric. Adenocarcinomul se instalează în celulele glandulare ale stomacului, responsabile pentru producerea mucusului și a sucurilor gastrice.

2. Tumorile stromale gastrointestinale (GIST). Acestea se dezvoltă în celulele interstițiale din tractul gastrointestinal.

3. Cancerul cu celule scuamoase. Acest tip de cancer stomac este rar întâlnit și apare între celulele glandulare.

Cancerul gastric - Simptome

Cancerul la stomac se poate manifesta prin multe simptome, unele dintre ele fiind specifice și pentru alte afecțiuni. La început, cancerul gastric poate include următoarele simptome:

 • Disfagie (durere la înghițire);
 • Senzație rapidă de sățietate;
 • Meteorism (balonare);
 • Diaree / constipație;
 • Pirozis (arsuri gastrice);
 • Dureri de stomac.

Pe măsură în care cancerul evoluează, pacienții se pot confrunta cu aceste simptome:

 • Anemie;
 • Astenie, oboseală permanentă;
 • Melenă (scaun închis la culoare care poate conține particule de sânge);
 • Lipsa apetitului;
 • Scădere bruscă în greutate.

Factori de risc

Cercetătorii nu au descoperit cauzele exacte pentru apariția cancerului la stomac, însă există câțiva factori de risc, printre care se numără și:

 • Vârstă. Rezultatele studiilor arată că persoanele peste 55 de ani sunt mai predispuse să dezvolte un tip de cancer gastric.
 • Prezența polipilor gastrici.
 • Sexul. Cancerul la stomac afectează de două ori mai mulți bărbați decât femei.
 • Fumatul. Persoanele care fumează sunt mai predispuse să dezvolte cancer gastric decât nefumătorii, deoarece țigările conțîn multe substanțe dăunătoare care ajung în stomac.
 • Infecția cu Helicobacter Pylori. Dacă nu este tratată, această bacterie frecvent întâlnită poate duce la apariția mai multor afecțiuni la nivelul stomacului, precum ulcer gastric, gastrită, gastrită atrofică și, în cel mai rău caz, cancer la stomac.
 • Istoricul familial. Există un risc mai mare de a dezvoltă cancer gastric atunci când în familie o rudă apropiată s-a confruntat cu această boală. Se pare că oamenii pot moșteni anumite gene care cresc riscul de a dezvoltă boală.
 • Alimentația. Studiile au arătat că persoanele care au o dietă bogată în sare și consumă frecvent legume murate, carne afumată și peste sărat sunt mai predispuse la a se confruntă cu această afecțiune.

Diagnostic

Cancerul gastric poate fi diagnosticat prin următoarele investigațîi:

 • Hemoleucograma completă - cu ajutorul unei probe de sânge, se pot identifica numărul de celule roșii, celule albe, trombocite și cantitatea de hemoglobină din celulele roșii. Rezultatele hemoleucogramei complete pot arată dacă pacientul suferă de anemie secundară severă.
 • Endoscopia superioară digestivă - prin intermediul acestei proceduri este investigat esofagul, stomacul și duodenul. Prin intermediul endoscopiei se poate realiza o diagnosticare precoce a cancerului de stomac.
 • Radiografia cu bariu - pacientul trebuie să bea un lichid care conține bariu. Acest lichid acoperă esofagul și stomacul, iar medicul va putea urmări pe un monitor traseul lui și va putea stabili un diagnostic.
 • Tomografia computerizată - această investigație poate arată dimensiunile tumorii, dar și a metastazelor.
 • Biopsia - această procedura presupune recoltarea unor celule sau țesuturi și analizarea lor la microscop. Specialiștii pot descoperi existența cancerului și a genelor de tip HER2.

Tratament

În funcție de severitatea cancerului, dar și de celelalte afecțiuni de care suferă pacientul (în cazul în care acestea există), tratamentul pentru cancer la stomac poate consta în:

- Intervenție chirurgicală. În funcție de stadiul în care se află cancerul, se poate rezeca o anumită parte din stomac sau chiar tot stomacul (gastrectomie totală).

- Radioterapia. Radiațiile de energie localizează și ucid celulele canceroase. Această procedura este folosită pentru pacienții care au un stadiu avansat de cancer sau au sângerări și dureri intense.

- Chimioterapia. Medicii îi prescriu pacientului anumite medicamente pentru a opri evoluția și multiplicarea celulelor canceroase.

Metode de prevenție a cancerului gastric

Pentru a reduce riscul apariției cancerului gastric, se pot lua câteva măsuri, precum:

- Consumul regulat de fructe și legume;

- Evitarea alimentelor sărate și procesate;

- Efectuarea periodică a analizelor pentru o detectare precoce a cancerului;

- Renunțarea la fumat;

- Exerciții fizice regulate. Așadar, pentru a putea beneficia de o diagnosticare precoce a cancerului, dar și a altor afecțiuni, este important să faci controale medicale regulate.

SANADOR