Cancerul la stomac - Simptome
Cancerul la stomac se poate manifesta prin multe simptome, unele dintre ele fiind specifice si pentru alte afectiuni. La inceput, cancerul gastric poate include urmatoarele simptome:
- probleme la inghitire;
- senzatie rapida de satietate;
- balonare;
- diaree / constipatie;
- indigestie;
- arsuri gastrice;
- dureri de stomac.
Pe masura in care cancerul evolueaza, pacientii se pot confrunta cu aceste simptome:
- anemie;
- oboseala permanenta;
- scaun inchis la culoare care poate contine particule de sange;
- lipsa apetitului culinar;
- scadere brusca in greutate.
Factori de risc pentru cancerul la stomac
Cercetatorii nu au descoperit cauzele exacte pentru aparitia cancerului la stomac, insa exista cativa factori de risc, printre care se numara si:
- Varsta. Rezultatele studiilor arata ca persoanele peste 55 de ani sunt mai predispuse sa dezvolte un tip de cancer gastric.
- Sexul. Cancerul la stomac afecteaza de doua ori mai multi barbati decat femei.
- Fumatul. Persoanele care fumeaza sunt mai predispuse sa dezvolte cancer gastric decat nefumatorii, deoarece tigarile contin multe substante daunatoare care ajung in stomac.
- Infectia cu Helicobacter Pylori. Daca nu este tratata, aceasta bacterie frecvent intalnita poate duce la aparitia mai multor afectiuni la nivelul stomacului, precum ulcer, gastrita si, in cel mai rau caz, cancer la stomac.
- Istoricul familial. Exista un risc mai mare de a dezvolta cancer gastric atunci cand in familie o ruda apropiata s-a confruntat cu aceasta boala. Se pare ca oamenii pot mosteni anumite gene care cresc riscul de a dezvolta boala.
- Alimentatia. Studiile au aratat ca persoanele care au o dieta bogata in sare si consuma frecvent legume murate, carne afumata si peste sarat sunt mai predispuse la a se confrunta cu aceasta afectiune.
Diagnostic
Cancerul gastric poate fi diagnosticat prin urmatoarele investigatii:
- Teste de sange - pacientilor li se recolteaza o proba de sange si se masoara cantitatile anumitor substante eliberate de organe si tesuturi. In cazul in care cantitatea unei anumite substante este mai mare sau mai mica decat cea normala, se ia in calcul posibilitatea existentei acestei boli.
- Hemoleucograma completa - cu ajutorul unei probe de sange, se pot identifica numarul de celule rosii, celule albe, trombocite si cantitatea de hemoglobine din celulele rosii. Rezultatele hemoleucogramei complete pot arata daca pacientul sufera de cancer.
- Endoscopia superioara digestiva - prin intermediul acestei proceduri este investigat esofagul, stomacul si duodenul. Prin intermediul endoscopiei se poate realiza o diagnosticare precoce a cancerului de stomac.
- Radiografia cu bariu - pacientul trebuie sa bea un lichid care contine bariu. Acest lichid acopera esofagul si stomacul, iar medicul va putea urmari pe un monitor traseul lui si va putea stabili un diagnostic.
- Tomografia computerizata - aceasta investigatie poate arata dimensiunile tumorii, dar si a metastazelor.
- Biopsia - aceasta procedura presupune recoltarea unor celule sau tesuturi si analizarea lor la microscop. Specialistii pot descoperi existenta cancerului si a genelor de tip HER2.
Tratament
In functie de severitatea cancerului, dar si de celelalte afectiuni de care sufera pacientul (in cazul in care acestea exista), tratamentul pentru cancer la stomac poate consta in:
- Interventie chirurgicala. In functie de stadiul in care se afla cancerul, se pot indeparta tumorile din captuseala stomacului, o anumita parte din stomac sau chiar tot stomacul (gastrectomie totala).
- Radioterapia. Radiatiile de energie localizeaza si ucid celulele canceroase. Aceasta procedura este folosita pentru pacientii care au un stadiu avansat de cancer sau au sangerari si dureri intense.
- Chimioterapia. Medicii ii prescriu pacientului anumite medicamente pentru a opri evolutia si multiplicarea celulelor canceroase.
Metode de preventie a cancerului la stomac
Pentru a reduce riscul aparitiei cancerului gastric, se pot lua cateva masuri, precum:
- consumul regulat de fructe si legume;
- evitarea alimentelor sarate si procesate;
- efectuarea periodica a analizelor pentru o detectare precoce a cancerului;
- renuntarea la fumat;
- exercitii fizice regulate. Asadar, pentru a putea beneficia de o diagnosticare precoce a cancerului, dar si a altor afectiuni, este important sa faci controale medicale regulate.