Ce este cancerul la sân?

Cancerul la sân este afecțiunea oncologică cea mai frecventă la femeile din România. Diagnosticat și tratat corect în că din stadiile incipiente, cancerul mamar poate fi vindecat.

  • Cancerul de sân poate fi vindecat, dacă este descoperit și tratat din timp. Programează-te pentru o consultație la SANADOR!

În România, conform estimărilor Globocan 2020, cancerul la sân este cel mai întâlnit tip de cancer la femei și pe locul al treilea între cauzele de deces prin cancer, după neoplasmul pulmonar și cel de colon. Din fericire, afecțiunea poate beneficia de viză curativă, dacă este diagnosticată din timp, prin investigații rapide, simple și accesibile, indicate și pentru screening – mamografie sau ecografie mamară.

Watch on YouTube

Semne și simptome de cancer la sân

Semnele din cancerul mamar sunt:

  • Apariția unei tumori sub forma unui nodul mamar sau a unei zone de îngroșare diferite ca structură de textura normală a sânului;
  • Modificarea formei sânului sau micșorarea sânului;
  • Retracția mamelonului;
  • Modificări ale tegumentului sânului sub forma unor eroziuni, modificări de culoare sau retracții variate.

Pacientele cu cancer de sân pot prezenta frecvent următoarele simptome:

  • Durere localizată la nivelul sânului, pe o porțiune limitată;
  • Scurgere mamelonară maronie sau roșiatică, fără alte acuze;
  • Jenă dureroasă la nivel axilar.

Trebuie reținut însă că aceste semne și simptome apar de obicei doar în stadiile avansate ale bolii. Cancerul la sân evoluează mult timp fără să provoace manifestări clinice. De aceea, pentru un diagnostic precoce este indicat un consult anual la un medic ginecolog, endocrinolog sau senolog și efectuarea periodică a investigațiilor recomandate de acesta.

Cauze și factori de risc pentru cancerul de sân

Există mai mulți factori implicați în apariția cancerului de sân: factori hormonali, de mediu, predispoziție genetică, stil de viață. Sunt, totuși, persoane care nu au factori de risc, dar dezvoltă neoplazia mamară, în timp ce altele care au condiții favorizante multiple nu fac boala.

Se apreciază că aproximativ 5–10% din cei cu tumori mamare maligne au mutații genetice moștenite. Cele mai importante gene mutante sunt BRCA1 și BRCA2, implicate în cancerul mamar și cancerul ovarian. Pacientele care au rude diagnosticate cu neoplasm mamar ar trebui să beneficieze de un sfat genetic și să efectueze testare genetică pentru cancer, mai exact testare BRCA, ca să afle dacă au moștenit aceste mutații genetice.

Factorii de risc pentru cancerul mamar sunt multipli:

  • Pentru screeningul și diagnosticul precoce al cancerului de sân sunt recomandate mamografia și ecografia mamară. Programează-te la SANADOR pentru aceste investigații!
  • Sexul feminin – femeile au risc mai mare de a face neoplazia decât bărbații;
  • Vârsta avansată: riscul de a face cancer crește cu vârsta;
  • Istoric personal de boli ale sânului: dacă ai în antecedente mastoză chistică, displazie mamară, istoric personal de puncții mamare repetate cu diagnostic histologic de carcinom „in situ”, riscul de cancer este mai mare;
  • Dacă ai fost diagnosticată cu cancer mamar la unul dintre sâni, ai risc mare de a face cancer și la al doilea sân;
  • Dacă ai istoric familial de cancer mamar, rude de gradul I sau II cu cancer mamar, un consult de genetică medicală devine important și necesar;
  • Expunerea la noxe și radiații;
  • Obezitatea este un factor risc frecvent asociat cu cancerul, în general;
  • Debutul menstruației înainte de vârsta de 12 ani;
  • Menopauza târzie;
  • Femeile care nu au rămas niciodată însărcinate au risc mai mare de a face boala;
  • Tratament hormonal de substituție în postmenopauză;
  • Consum de alcool.
Watch on YouTube

Diagnosticul de cancer mamar

Pentru stabilirea diagnosticului de cancer mamar, este necesară parcurgerea mai multor etape:

  • Examenul clinic – palparea ambilor sâni, precum și a zonelor axilare;
  • Ecografia mamară este o metodă neinvazivă, care aduce date exacte despre localizarea formațiunii suspecte, caracteristicile și structura acesteia (solidă sau lichidă), fiind posibilă chiar și o clasificare a riscului, prin scorul BI-RADS;
  • Mamografia este o examinare care folosește raze X și are valoare diagnostică ridicată;
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM/RMN mamar) mamară folosește un magnet și unde radio pentru a crea o hartă în interiorul sânului și aduce date foarte precise despre localizare, caracteristici și multicentricitatea tumorii (cazurile în care există mai multe tumori ale sânului în același timp);
  • Biopsia mamară este unica metodă prin care se poate pune diagnosticul pozitiv (de certitudine). Se recoltează un mic fragment din tumora mamară cu ajutorul unui ac special ghidat imagistic sau clinic. Deseori, un marker metalic este plasat la nivel tumoral atunci când tumora are dimensiuni mici și altfel este dificil de reperat chirurgical în timpul excizie. Țesutul astfel prelevat va fi trimis în Laboratorul de Anatomie Patologică, unde va fi supus unui examen histopatologic (la nevoie și imunohistochimic), care va stabili dacă celulele sunt maligne sau benigne.

După confirmarea diagnosticului de cancer mamar, următoarea etapă, necesară pentru alegerea variantei de tratament potrivite, dar și pentru obținerea unui răspuns maximal la tratament, este stadializarea tumorii. Metodele de investigație utilizate în prezent pentru stadializare sunt:

  • La SANADOR ai acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul avansat al cancerului mamar.

Aceste investigații nu sunt obligatorii în toate cazurile. Medicul curant este cel care stabilește protocolul de investigații.

Cancerul mamar are patru stadii. Ultimul stadiu, cel în care sunt prezente metastaze, are prognosticul cel mai prost, celule canceroase diseminând și în alte organe, la distanță de tumora primară, ceea ce scade dramatic șansele de supraviețuire. De multe ori, în acest stadiu apar metastazele osoase sau metastaze la nivelul sistemului nervos.

Tratamentul cancerului la sân

Tratamentul cancerului de sân se stabilește în funcție de tipul histologic al tumorii, de stadiul tumorii, de mărimea acesteia și, în mod special, de sensibilitatea celulelor tumorale la hormoni. Este un tratament complex, care poate cuprinde: rezecția chirurgicală, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, imunoterapie.

În cadrul Centrului de Oncologie SANADOR, diagnosticul de cancer mamar este analizat de o comisie multidisciplinară, Tumor Board, din care fac parte medici din specialități complementare: oncolog medical, radioterapeut, chirurg, radiolog și, în unele situații, imunolog, anatomopatolog sau medic de medicină nucleară. Întâlnirile din comisia multidisciplinară oferă medicilor de specialități diferite oportunitatea de a discuta aspectele legate de diagnostic și de a decide împreună strategia terapeutică optimă.

Watch on YouTube

Tratamentul chirurgical pentru cancerul de sân

Intervenția chirurgicală poate fi prima alegere și unica pentru tumorile mici și fără determinări ganglionare sau poate face parte dintr-un complex de metode terapeutice.

  • Centrul Oncologic SANADOR oferă pacientelor acces la Tumor Board, pentru stabilirea celui mai bun protocol terapeutic al cancerului de sân.

Chirurgia sânului include mai multe tipuri de intervenții:

  • Lumpectomia este metoda prin care chirurgul excizează numai tumora, uneori și o mică zonă de țesut peritumoral; este recomandată pentru tumorile foarte mici sau în situația în care, după chimioterapie preoperatorie (neoadjuvantă), tumora s-a micșorat extrem de mult și poate fi înlăturată prin această metodă;
  • Mastectomia sau îndepărtarea întregului sân (lob, ducte, grăsime mamară, tegument mamar și complexul areolo-mamelonar); recent, se preferă păstrarea unei porțiuni de tegument, uneori și a mamelonului, pentru reconstrucție mamară;
  • Disecția ganglionilor axilari este preferată atunci când sunt suspectate metastaze ganglionare, dar în special pentru stadializarea corectă;
  • Mastectomia bilaterală – în anumite tipuri histologice de cancer mamar sau atunci când, având un istoric familial de cancer mamar, unele femei își îndepărtează ambii sâni, preventiv;
  • Sectorectomia mamară asociată sau nu cu limfodisecția axilară este încadrată la chirurgia conservatoare a sânului și presupune îndepărtarea unei zone largi de țesut mamar, incluzând tumora, cu evitarea ganglionilor axilari; are tot mai frecvent indicații în tumorile avansate local, dar care răspund foarte bine la tratamentul neoadjuvant (sunt tumori inițial mari, dar care regresează dimensional cvasicomplet după chimioterapia preoperatorie).

Tot mai des se vorbește despre reconstrucția mamară după chirurgie. Momentul optim al acesteia se stabilește împreună cu chirurgul. Este de preferat ca pacienta, anterior rezecției chirurgicale radicale, să fie consultată de un chirurg plastician, pentru a include în schema terapeutică reconstrucția mamară cu țesut propriu sau cu implant cu silicon, limitând astfel la maximum efectele psihologice traumatizante ale mastectomiei.

Radioterapia

Radioterapia pentru cancerul de sân poate fi externă, pe tot sânul, sau țintită, după lumpectomie sau sectorectomie. Se efectuează pentru a scădea riscul de recidivă locală. Poate fi efectuată pe tot toracele și pe axilă după mastectomia radicală, în cazul unui cancer avansat local.

Chimioterapia

Chimioterapia pentru cancerul de sân utilizează numeroase medicamente, conform ghidurilor internaționale, cu rolul de a distruge celulele canceroase diseminate în tot organismul. Există multe studii clinice în desfășurare, astfel că protocoalele terapeutice sunt actualizate frecvent. Recomandările de chimioterapie sunt făcute exclusiv de medicul oncolog curant.

Astfel, citostaticele se pot administra înaintea chirurgiei, în cazul unor tumori mamare avansate local, cu scopul de a reduce dimensiunea tumorii și a o face operabilă. Chimioterapia neoadjuvantă a devenit o alternativă de preferat, în prezent, chimioterapiei adjuvante (administrate în completarea tratamentului de primă intenție), odată cu creșterea numărului intervențiilor chirurgicale conservatoare pe sân și cu diminuarea numărului de cazuri în care este nevoie de limfodisecție axilară. În funcție de răspunsul pacientului la tratamentul preoperator, se obțin informații importante referitoare la răspunsul tumorii la tratament, precum și despre prognostic.

Chimioterapia adjuvantă se aplică după tratamentul primar, care poate fi reprezentat de chirurgie sau chirurgie combinată cu radioterapie, pentru a distruge celulele tumorale restante, dar nedetectabile. Reduce riscul de recidivă, scade riscul de metastazare și crește supraviețuirea. Chimioterapia este indicată și atunci când tumora mamară nu are indicație de rezecție, pentru a obține un control al bolii local sau la distanță.

Hormonoterapia

Hormonoterapia este folosită în cancerul mamar atunci când tumorile sunt sensibile la hormoni, adică au receptori pentru estrogen sau progesteron. Hormonoterapia se folosește fie preoperator, fie după chirurgie, cu scopul de a minimiza riscul de recurență.

Terapii țintite

Cancerul mamar produce în exces anumite proteine, iar unele medicamente pot acționa țintit pe celulele neoplazice care exprimă aceste proteine, distrugându-le. La una din 5 femei cu cancer de sân, celulele tumorale exprimă pe suprafața lor o proteină (cunoscută ca HER2). Această variantă de cancer mamar, numit și HER2-pozitiv, are proprietatea de a se dezvolta mai rapid, mai agresiv și de a metastaza mai precoce.

Tratamentul prin terapie țintită, cu anticorpi monoclonali care acționează pe celulele HER2-pozitive, are capacitatea de a opri creșterea tumorală. Demne de menționat sunt trastuzumab și pertuzumab, medicamente care oferă rezultate foarte încurajatoare. Ele se pot folosi atât în varianta neoadjuvantă, cât și ca terapie adjuvantă, pentru o perioadă de până la 1 an.

Imunoterapia

Celulele tumorale mamare produc proteine care blochează sistemul imun, iar imunoterapia interferă cu acest proces, stimulând sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele maligne.

Tratamente paliative

Paliația nu are un rol curativ, ci de ameliorare a durerii și a altor simptome care apar în stadiile terminale ale cancerului de sân, când nu mai există șansă de vindecare.

Profilaxie și prevenție în cancerul mamar

Pacientele ar trebui să înțeleagă importanța consultului medical periodic, chiar și atunci când se simt bine și, aparent, sunt perfect sănătoase. Pe lângă consultațiile și investigațiile medicale de screening pentru cancer mamar, recomandate anual, fiecare femeie ar trebui să-și palpeze singură sânii, lunar, iar dacă observă orice modificare, să meargă imediat la medic.

Pentru prevenirea cancerului la sân, sunt recomandate câteva măsuri simple:

  • Evitarea consumului de alcool și a fumatului;
  • Efectuarea de exerciții fizice zilnic, timp de minimum 30 de minute;
  • Limitarea folosirii medicamentelor hormonostimulante în postmenopauză;
  • Menținerea unei greutății normale, prin alimentație echilibrată și activități fizice;
  • Dietă echilibrată, bazată pe legume, fructe proaspete, semințe, alune și carne albă.
  • Pacientele care aleg Centrul Oncologic SANADOR pentru tratamentul cancerului mamar beneficiază de toate metodele terapeutice recomandate. Programează o consultație!

În profilaxia și prevenția cancerului mamar, medicului de familie îi revine un rol important. El trebuie să discute cu pacientele despre investigațiile specifice și monitorizarea stării lor de sănătate.

Prevenția și depistarea timpurie salvează vieți. Una dintre armele pe care le avem este o informare corectă. Din dorința de a fi alături de pacienți într-un moment dificil al vieții lor, sub umbrela Centrului Oncologic SANADOR a luat ființă Academia de Senologie SANADOR, un proiect ce promovează informarea avizată, contribuind astfel la o depistare mai rapidă, în stadiu incipient, a cancerului de sân. De asemenea, la Centrul Oncologic SANADOR, pacientele diagnosticate cu cancer mamar vor primi de la medici toate recomandările necesare pentru ca perioada de recuperare după mastectomie să decurgă cât mai ușor.

Informații esențiale despre cancerul la sân

  • Problemele sânului afectează mai mult de 65% din femei, iar pentru până la 20% din ele aceste probleme pot deveni grave la un moment dat.
  • În Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, rezultatele oncologice sunt de cel puțin două ori mai bune în cazul pacientelor cu cancer de sân depistate și tratate de la început într-un centru senologic, comparativ cu cele la care primele etape sunt realizate în centre medicale generale. Comparația se referă la multiple aspecte, cum ar fi rapiditatea și adecvarea tratamentului, siguranța oncologică și estetică, rata de vindecare și calitatea vieții, reducerea suferinței și a complicațiilor.
  • Două sau mai multe cazuri de cancer de sân sau/și ovar în familie pot ridica suspiciunea unui risc genetic important, de depistat (panel BRCA) și tratat în centre înalt specializate.
  • Evaluarea senologică inițială este importantă pentru estimarea gradului de risc al pacientei și propunerea unui plan de depistare imagistică, prin ecografie și (peste 40 de ani) mamografie la 1–2 ani, în cazuri speciale și prin RMN mamar. Senologul este un specialist capabil să înțeleagă afecțiunile mamare și abilitat să le trateze.
  • Momentul optim al evaluării senologice este reprezentat de primele 2 săptămâni ale ciclului menstrual, iar informațiile recente (rapoarte medicale, imagistica precedentă) trebuie să poată fi prezentate la cererea senologului sau a imagistului.
  • Rezultatul imagistic trebuie să localizeze cât mai precis leziunile, să aprecieze dimensiunile în cel puțin 2 dimensiuni, să le evalueze oferind un scor BI-RADS și să se încheie cu o concluzie scrisă privind atitudinea recomandată de imagist; trebuie să furnizeze imagini cheie ale leziunilor, care să permită reevaluarea lor de către senolog sau alt imagist (pentru a respecta dreptul pacientei la o a doua opinie medicală).
  • Semnificația scorului BI-RADS: 0 = nedefinit – trebuie efectuate alte explorări imagistice; 1 = normal – reevaluare la apariția simptomelor sau după vârsta de 35 de ani; 2 = benign – reevaluare după 1 an; 3 = foarte probabil benign – reevaluare precoce (la 3 sau 6 luni); 4 = suspect – biopsie în scop diagnostic (alt examen imagistic nu exclude 100% cancerul); 5 = foarte probabil malign – biopsie de certificare (doar microscopic putem fi siguri); 6 = cancer cunoscut (biopsie pozitivă) reevaluat după tratamentul preoperator.
  • Biopsia este o etapă indispensabilă înaintea unei operații mamare, pentru că ea poate arăta că operația este inutilă sau precizează cum și când este bine să fie făcută operația. În unele cancere, se recomandă tratamente generale sau locale preoperatorii, care cresc supraviețuirea și permit restrângerea sacrificiului chirurgical prin operații limitate, mai puțin riscante, mai estetice și generând mai puține complicații).
  • Markerii tumorali au o valoare diagnostică redusă, dar pot fi utili în urmărirea rezultatelor terapiilor oncologice. Cancerele incipiente predispun la ambiguități și o treime din cancerele de sân nu sunt însoțite de creșteri ale markerilor tumorali nici în stadiul metastatic.
  • Evaluarea situației și atitudinii în toate cazurile de cancer mamar trebuie să fie făcută într-o comisie oncologică multidisciplinară (imagist, chirurg, anatomopatolog, oncolog medical, radioterapeut, eventual și genetician, dietetician, psiholog, specialist în recuperare medicală). Tratamentele neconvenționale sunt admise doar ca terapii complementare, nu alternative tratamentului oncologic admis de ghidurile de bună practică oncologică.
Watch on YouTube

Diagnostic și tratament pentru cancerul de sân la Centrul Oncologic SANADOR

  • Evaluarea senologică inițială este importantă pentru estimarea gradului de risc al pacientei.

Centrul Oncologic SANADOR dispune de cele mai avansate tehnici de diagnostic pentru cancerul mamar (mamografie digitală cu tomosinteză efectuată cu unul dintre cele mai avansate sisteme disponibile în prezent - Selenia Dimensions 3D Hologic, sonoelastografie cu compartiment de imersie, rezonanță magnetică 3 Tesla, biopsie lezională și ganglionară ghidată ecografic, jalonare și marcaj lezional percutan) și tratament (cameră gamma pentru tehnica ganglionului santinelă, radioterapie externă conformațională cu două acceleratoare liniare de ultimă generație Varian TrueBeam și TrueBeam STX), precum și de o echipă cu înaltă ținută profesională și pregătire de vârf, care îmbină experiența cu deschiderea la nou și tenacitatea cu empatia.

Pentru alegerea celui mai potrivit tip de tratament oncologic, Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR asigură analiza genetică a probei de țesut tumoral, prin panel BRCA somatic. În acest fel, sunt identificate mutațiile genetice care au provocat cancerul și poate fi stabilit un tratament țintit.

Informații oferite de Dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, și Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, coordonatorul Academiei de Senologie SANADOR.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR