Tratamentul cancerului la sân
Tratamentul cancerului de sân se stabilește în funcție de tipul histologic al tumorii, de stadiul tumorii, de mărimea acesteia și, în mod special, de sensibilitatea celulelor tumorale la hormoni. Este un tratament complex, care poate cuprinde: rezecția chirurgicală, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, imunoterapie.
În cadrul Centrului de Oncologie SANADOR, diagnosticul de cancer mamar este analizat de o comisie multidisciplinară, Tumor Board, din care fac parte medici din specialități complementare: oncolog medical, radioterapeut, chirurg, radiolog și, în unele situații, imunolog, anatomopatolog sau medic de medicină nucleară. Întâlnirile din comisia multidisciplinară oferă medicilor de specialități diferite oportunitatea de a discuta aspectele legate de diagnostic și de a decide împreună strategia terapeutică optimă.
Watch on YouTube
Tratamentul chirurgical pentru cancerul de sân
Intervenția chirurgicală poate fi prima alegere și unica pentru tumorile mici și fără determinări ganglionare sau poate face parte dintr-un complex de metode terapeutice.
Chirurgia sânului include mai multe tipuri de intervenții:
- Lumpectomia este metoda prin care chirurgul excizează numai tumora, uneori și o mică zonă de țesut peritumoral; este recomandată pentru tumorile foarte mici sau în situația în care, după chimioterapie preoperatorie (neoadjuvantă), tumora s-a micșorat extrem de mult și poate fi înlăturată prin această metodă;
- Mastectomia sau îndepărtarea întregului sân (lob, ducte, grăsime mamară, tegument mamar și complexul areolo-mamelonar); recent, se preferă păstrarea unei porțiuni de tegument, uneori și a mamelonului, pentru reconstrucție mamară;
- Disecția ganglionilor axilari este preferată atunci când sunt suspectate metastaze ganglionare, dar în special pentru stadializarea corectă;
- Mastectomia bilaterală – în anumite tipuri histologice de cancer mamar sau atunci când, având un istoric familial de cancer mamar, unele femei își îndepărtează ambii sâni, preventiv;
- Sectorectomia mamară asociată sau nu cu limfodisecția axilară este încadrată la chirurgia conservatoare a sânului și presupune îndepărtarea unei zone largi de țesut mamar, incluzând tumora, cu evitarea ganglionilor axilari; are tot mai frecvent indicații în tumorile avansate local, dar care răspund foarte bine la tratamentul neoadjuvant (sunt tumori inițial mari, dar care regresează dimensional cvasicomplet după chimioterapia preoperatorie).
Tot mai des se vorbește despre reconstrucția mamară după chirurgie. Momentul optim al acesteia se stabilește împreună cu chirurgul. Este de preferat ca pacienta, anterior rezecției chirurgicale radicale, să fie consultată de un chirurg plastician, pentru a include în schema terapeutică reconstrucția mamară cu țesut propriu sau cu implant cu silicon, limitând astfel la maximum efectele psihologice traumatizante ale mastectomiei.
Radioterapia
Radioterapia pentru cancerul de sân poate fi externă, pe tot sânul, sau țintită, după lumpectomie sau sectorectomie. Se efectuează pentru a scădea riscul de recidivă locală. Poate fi efectuată pe tot toracele și pe axilă după mastectomia radicală, în cazul unui cancer avansat local.
Chimioterapia
Chimioterapia pentru cancerul de sân utilizează numeroase medicamente, conform ghidurilor internaționale, cu rolul de a distruge celulele canceroase diseminate în tot organismul. Există multe studii clinice în desfășurare, astfel că protocoalele terapeutice sunt actualizate frecvent. Recomandările de chimioterapie sunt făcute exclusiv de medicul oncolog curant.
Astfel, citostaticele se pot administra înaintea chirurgiei, în cazul unor tumori mamare avansate local, cu scopul de a reduce dimensiunea tumorii și a o face operabilă. Chimioterapia neoadjuvantă a devenit o alternativă de preferat, în prezent, chimioterapiei adjuvante (administrate în completarea tratamentului de primă intenție), odată cu creșterea numărului intervențiilor chirurgicale conservatoare pe sân și cu diminuarea numărului de cazuri în care este nevoie de limfodisecție axilară. În funcție de răspunsul pacientului la tratamentul preoperator, se obțin informații importante referitoare la răspunsul tumorii la tratament, precum și despre prognostic.
Chimioterapia adjuvantă se aplică după tratamentul primar, care poate fi reprezentat de chirurgie sau chirurgie combinată cu radioterapie, pentru a distruge celulele tumorale restante, dar nedetectabile. Reduce riscul de recidivă, scade riscul de metastazare și crește supraviețuirea. Chimioterapia este indicată și atunci când tumora mamară nu are indicație de rezecție, pentru a obține un control al bolii local sau la distanță.
Hormonoterapia
Hormonoterapia este folosită în cancerul mamar atunci când tumorile sunt sensibile la hormoni, adică au receptori pentru estrogen sau progesteron. Hormonoterapia se folosește fie preoperator, fie după chirurgie, cu scopul de a minimiza riscul de recurență.
Terapii țintite
Cancerul mamar produce în exces anumite proteine, iar unele medicamente pot acționa țintit pe celulele neoplazice care exprimă aceste proteine, distrugându-le. La una din 5 femei cu cancer de sân, celulele tumorale exprimă pe suprafața lor o proteină (cunoscută ca HER2). Această variantă de cancer mamar, numit și HER2-pozitiv, are proprietatea de a se dezvolta mai rapid, mai agresiv și de a metastaza mai precoce.
Tratamentul prin terapie țintită, cu anticorpi monoclonali care acționează pe celulele HER2-pozitive, are capacitatea de a opri creșterea tumorală. Demne de menționat sunt trastuzumab și pertuzumab, medicamente care oferă rezultate foarte încurajatoare. Ele se pot folosi atât în varianta neoadjuvantă, cât și ca terapie adjuvantă, pentru o perioadă de până la 1 an.
Imunoterapia
Celulele tumorale mamare produc proteine care blochează sistemul imun, iar imunoterapia interferă cu acest proces, stimulând sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele maligne.
Tratamente paliative
Paliația nu are un rol curativ, ci de ameliorare a durerii și a altor simptome care apar în stadiile terminale ale cancerului de sân, când nu mai există șansă de vindecare.