Fiecare persoana are doi rinichi, localizati intra-abdominal, deasupra taliei, de ambele parti ale colonei vertebrale. Aceste organe au forma unei boabe de fasole si sunt de marimea unui pumn mic. Rolul rinichilor este de a filtra sangele pentru eliminarea impuritatilor, a mineralelor, sarurilor si apei in exces. Zilnic, rinichii filtreaza 100 de parti sange pentru a genera 1 parte urina. De asemenea, rinichii produc hormoni care ajuta la controlul presiunii sangelui, la productia de eritrocite (globule rosii) si la reglarea altor functii ale organismului.

Rinichii functioneaza independent unul de celalalt. Acest lucru inseamna ca organismul poate functiona fara unul din aceste organe. Daca ambii rinichi lipsesc, viata este posibila doar prin intermediul dializei, care poate fi facuta prin sange (hemodializa) sau prin cavitatea abdominala (dializa peritoneala).

Tipuri de cancer la rinichi

Principalele tipuri de cancer la rinichi pot include:

Carcinomul cu celule renale - Este cea mai des intalnita forma de cancer renal la adulti, avand o incidenta de 85% din numarul total de cazuri. De regula, acesta se dezvolta ca o tumora la un singur rinichi, dar poat afecta ambele organe.

Carcinom cu celule tranzitorii - Are o incident de 6-7% din numarul total de cazuri. Se formeaza in regiunea ureterului (pelvisul renal), putand sa apara si la nivelul vezicii urinare.

Tumora Wilms - Apare cu precadere la copii, reprezentand aproximativ 1% din numarul de cazuri.

Sarcomul - Este rar intalnit. Se dezvolta in tesuturile moi ale rinichilor, precum in tesutul conector care inconjoara rinichii sau in tesuturile lipidice din zona.

Limfomul - Are drept consecinta cresterea in volum a rinichilor, fiind asociat cu marirea nodulilor limfatici (limfoadenopatie) in alte zone ale corpului, precum in gat, piept si in cavitatea abdominala.

Simptome

Nu produce simptome vizibile in stadiile incipiente, fiind greu de diagnosticat. Odata cu cresterea tumorii, pot fi observate urmatoarele semne si simptome:

 • Hematurie (sange in urina);
 • Durere in zona laterala afectata;
 • Oboseala;
 • Scadere in greutate, pierderea apetitului;
 • Febra;
 • Durere osoasa;
 • Tensiune arteriala crescuta.

Factori de risc

 • Fumatul;
 • Obezitatea;
 • Hipertensiunea arteriala;
 • Istoric de cancer la rinichi in familie;
 • Factorii genetici;
 • Radioterapie - persoanele care au urmat o terapie cu radiatii pentru cancerul organelor; reproducatoare au un risc crescut de a dezvolta cancer renal;
 • Dializa pe termen lung.

Diagnostic

Printre metodele principale de diagnostic ale cancerului renal se numara:

Examenul fizic si istoricul medical - Medicul specialist cauta simptome asociate acestui tip de cancer, precum tensiunea arteriala, supraponderabilitatea, probleme din trecutul medical, istoricul familial.

Analiza urinei - Are drept scop analizarea concentratiei diferitelor elemente chimice, precum electroliti, hormoni si alte substante rezultate din metabolism.

Teste citologice - Testul citologic urinar are ca scop depistarea elementelor anormale din urina, dar si a sangelui.

Hemoleucograma completa - Masoara numarul si calitatea leucocitelor, eritrocitelor si trombocitelor din sange.

Scanarea CT (tomografie computerizata) - Are ca scop obtinerea in detaliu a imaginilor 3D si transversale ale organelor, tesuturilor si vaselor de sange din zona renala.

RMN - Imagistica prin rezonanta magnetica - Pentru a verifica daca tumora s-a extins in vasele de sange ale rinichilor sau la alte organe.

Ecografie - Ajuta la depistarea eventualelor anomalii de la nivelul rinichilor. Poate face diferente dintre un chist cu interior lichid si o tumora solida.

Alte teste sangvine - Precum azotul ureic din sange, creatinina, rata de filtrare glomerulara, nivelul calciului si al fosforului.

Biopsia - Prelevarea unei mostre de tesut ajuta la identificarea tumorii si confirmarea diagnosticului de cancer la rinichi.

Tratament

O persoana poate trai cu un singur rinichi, insa daca ambii sunt indepartati sau nu mai functioneaza, este nevoie de dializa sau de un transplant. Transplantul de rinichi este posibil doar in conditiile in care boala este localizata doar in rinchi si exista un donator compatibil. Alte metode de tratament includ:

Interventia chirurgicala - nefrectomie partiala (rezectia tumorii si a unei parti din tesutul adiacent), nefrectomie simpla (rezectia rinichiului), nefrectomie radicala (indepartarea pe cale chirurgicala a ambilor rinichi, a glandelor suprarenale, a tesutul inconjurator si a ganglionilor limfatici din regiune).

Radioterapia - Folosirea radiatiilor X sau a altor tipuri de radiatii pentru distrugerea celulelor canceroase. Depinde de tipul de cancer la rinichi si de stadiul acestuia.

Chimioterapie - Metoda ce foloseste medicamente (injectabila sau pe cale orala) pentru a opri cresterea celulelor canceroase.

Terapia biologica - Prin stimularea factorilor naturali de aparare ai organismului impotriva cancerului.

Terapia tintita - Presupune utilizarea de medicamente si substante pentru a ataca celulele canceroase specifice, fara a afecta dezvoltarea celor normale. In tratamentul cancerului renal se folosesc anticorpi monoclonani si inhibitori ai kinazei.