Pielea este cel mai mare organ al organismului uman. Rolul acesteia este de a proteja impotriva ranilor si infectiilor si de a regla temperatura corpului. De asemenea, pielea pastreaza apa, grasimile si are un rol in producerea vitaminei D. Pielea este formata din trei straturi: epidermul (stratul extern), dermul (stratul intermediar) si hipodermul (stratul profund).

Aspectul pielii este influentat de expunerea la soare odata cu trecerea timpului, motiv pentru care anormalitatile apar odata cu inaintarea in varsta. In timp, radiatiile UV contribuie la degradarea fibrelor din structura pielii, in special a elastinei si a colagenului, rezultand intr-o piele cu aspect uscat si ridat. Dintre aceste modificari care survin odata cu expunerea la razele solare, putem aminti: keratoza actinica (o leziune precanceroasa), cancerul de piele (melanomul, carcinomul bazal sau cu celule scuamoase), tumorile benigne, ridurile (fine sau adanci), pistruii, elastoza.

Cancerul de piele - Factori de risc

Principala cauza a aparitiei acestei forme de cancer este expunerea indelungata la radiatiile ultraviolete, indiferent de anotimp. Astfel, arsurile solare pot conduce in timp la dezvoltarea melanomului. Alti factori de risc includ expunerea la raze X sau lucrul in medii cu chimicale, cicatricile rezultate in urma arsurilor sau diverse alte afectiuni.

Sunt expuse riscului persoanele cu pielea deschisa la culoare, cu piele care prezinta pistrui (de regula cei cu parul blond/roscat si ochi albastri/verzi). Riscul de aparitie la persoanele de culoare este mai scazut. Cu toate acestea, mostenirea genetica poate influenta aparitia prin factori ereditari, indiferent de culoarea pielii.

Simptome

Orice fel de schimbare a aspectului pielii poate fi un indicator al unei anormalitati, indiferent ca este vorba de aparitia unei noi alunite sau modificarea aspectului uneia deja existente.

Carcinomul bazal - poate fi localizat la nivelul fetei, gatului sau urechilor, avand forma unui mic nodul cu un aspect neted si lucios. La nivelul membrelor se prezinta sub forma unei leziuni de culoare roz-maronie.

Melanomul - se prezinta ca o pata sau sub forma unui nodul pigmentat. Are margini neregulate, un diametru >6mm si o culoare variabila, de la rosu-maroniu pana la negru, albastru sau alb.

Carcinomul cu celule scuamoase - se prezinta ca un nodul de culoare rosie sau ca o leziune plata si aspra la atingere. Poate cauza prurit (mancarimi), sangerari si poate fi acoperit de coji.

Diagnostic cancer de piele

Pentru certitudinea diagnosticului se recurge la efectuarea unei biopsii. Dupa examinarea microscopica, medicul dermatolog va decide metoda de tratament, in functie de dimensiunile zonei afectate si de tipul de cancer de piele. Tratamentul standard pentru cancerul de piele non melanom (carcinom bazal sau scuamos) poate include excizia tesutului, criochirurgie (inghetarea tesutului afectat), chiuretaj, electrodisecare, tratamente cu radiatii sau chimioterapie. In cazul melanomului, se recurge la excizii largi, radioterapie, chimioterapie.

Preventie

Pentru a incetini procesul de imbatranirea a epiteliului, se recomanda urmatoarele:

  • Renuntarea la fumat;
  • Utilizarea unei creme cu factor de protectie UV, cu 30 de minute inainte de expunerea la razele solare;
  • Ochelari de soare cu protectie UV;
  • Evitarea intervalelor orare in care soarele este foarte puternic (intre 11:00 si 15:00);
  • Folosirea lotiunilor hidratante si a produselor cosmetice.